Més d'un centenar de municipis de Tarragona podrien tenir fuites d'aigua

L’ens supramunicipal confia rebre 10 milions d'euros del PERTE per millorar l’eficiència del cicle de l’aigua a la demarcació

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, acompanyada en roda de premsa de la diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, i del diputat delegat de Projectes Europeus, Josep Baiges.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, acompanyada en roda de premsa de la diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, i del diputat delegat de Projectes Europeus, Josep Baiges. | Neus Bertola/ACN
Nació
16 de gener de 2024
La Diputació de Tarragona ha presentat un pla específic per conèixer l’existència de possibles fuites d’aigua a 120 municipis de menys de 20.000 habitants del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. L’objectiu del projecte, valorat en 10 milions d'euros, és millorar l’eficiència i transformar la gestió del cicle integral de l’aigua d’aquests municipis.

“Tenim constància que hi ha alguns casos en què s’arriba a perdre fins al 40% de l’aigua en xarxa o més”, ha lamentat la presidenta Noemí Llauradó, qui confia rebre el finançament europeu per revertir aquesta situació. Si s’obtenen els fons, el projecte s’executarà en un termini de dos anys dividit en tres fases: planificació, digitalització i millora dels serveis i la governança.

Llauradó ha afirmat que “tots hem de ser responsables amb la gestió eficient del cicle integral de l’aigua”, sobretot, en l’actual situació d’excepcionalitat provocada per la sequera i ha defensat que en aquells municipis petits i amb pocs recursos econòmics, la Diputació “els dona un cop de mà”. De fet, la presidenta de l’ens supramunicipal ha subratllat que “aquest és, sense dubte, el mandat de l’aigua” i que així ho demostren el conjunt de projectes que ja s’han engegat al voltant del canvi climàtic i de la sequera extrema durant l’últim mig any.

Entre ells es troba el ‘Projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua mitjançant la digitalització’ que la Diputació de Tarragona ja ha presentat al PERTE, per aconseguir els 10 MEUR de pressupost i poder començar a treballar a partir del juny. “No podem, ni volem perdre cap oportunitat que permeti millorar la gestió en matèria hídrica”, ha afegit Llauradó, qui ha detallat que el projecte pot arribar a beneficiar un total de 142.669 veïns de la demarcació.

De moment, els tècnics de la Diputació ja han començat a investigar per conèixer “quin és l’estat de les xarxes d’abastament d’aigua d’aquests 120 municipis i poder proposar i presentar al PERTE la solució més ajustada”, tal com ha explicat la diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer. A partir d’aquí, des de l’ens supramunicipal han decidit estructurar el projecte en tres eixos estratègics: planificació, digitalització i millora dels serveis i de la governança.
 

Dividit en tres eixos

El primer dels eixos pretén planificar, a través d’una diagnosi prèvia, les necessitats que té cada un dels municipis i incorporà les mesures necessàries perquè compleixin les normatives existents en matèria d’aigua. En aquest sentit, es preveu la realització de diferents plans, com són els d’emergència o el de gestió dels sistemes de sanejament, així com la modelització cartogràfica i numèrica de les xarxes de proveïment i sanejament.

En el segon eix, els tècnics executaran diferents actuacions i inversions per digitalitzar el cicle de l’aigua i fer-lo més eficient com, per exemple, instal·lar comptadors digitals i cabalímetres per conèixer, a temps real, les possibles fuites o la qualitat de l’aigua.

Finalment, el tercer eix se centre en la millora de l’eficiència del servei i de la governança del cicle de l’aigua, a través de la implementació de plataformes digitals per oferir la informació a l’usuari final. En concret, i segons han detallat des de la Diputació de Tarragona, es tracta de disposar d’un software que permeti a qualsevol ciutadà consultar informació detallada sobre la gestió de l’aigua, fomentant així la transparència.
 

Complementa l’ImpulsDipta

Des de la Diputació de Tarragona han detallat que, tot i que el nou projecte només contempla la diagnosi i la digitalització del cicle de l’aigua, tots aquells municipis que vulguin millorar les seves infraestructures també podran demanar, paral·lelament, el finançament del pla ImpulsDipta. De fet, aquest pla de concertació finança el 100% d’aquest tipus d’actuacions.