Més prevenció, més comunicació i des del territori: així serà el nou pla d'emergències químiques

El conseller d'Interior ha presentat el nou Plaseqta que aprovarà dimarts el Govern i que contempla una gestió territorialitzada de les emergències químiques

Publicat el 28 de febrer de 2020 a les 13:31
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha presentat aquest divendres
el nou pla d’emergències exterior del sector químic de Tarragona, el Plaseqta. Entre les novetats hi destaca el trasllat de la presa de decisions al Camp de Tarragona, la incorporació de nous sensors per conèixer en tot moment la qualitat de l'aire i el canvi de protocols pel que fa a la comunicació.

El pla ha comptat amb el vot favorable de tota la Comissió Plenària de Protecció Civil i ara es presentarà al Govern. Tot apunta que de cara a dimarts vinent el document serà aprovat per l'executiu i la posada en marxa durarà uns sis mesos. En aquest temps el pla ja estarà actiu, però s'aniran incorporant propostes. En total, el nou Plaseqta tindrà un cost de 7 milions d'euros d'inversió.

Des del territori

Després de l'explosió del passat gener a la planta química d'Iqoxe, les administracions locals  van demanar que es retornès, com ja es feia abans, la gestió d'aquest tipus d'emergències al territori. El conseller Buch va aprovar aquesta proposta i ara ha presentat el primer pas per aplicar aquest canvi. 

El Departament d'Interior deixarà de tenir les competències directes i, ara, el màxim responsable del pla serà el delegat territorial de la Generalitat a la demarcació. En cas d'emergència, s'activaran dos grups de treball, el Consell Assessor i el Comitè Tècnic, queestaran formats pels 29 ajuntaments afectats i els dirigents dels cossos de seguretat a la zona.

"Volem empoderar el territori i donar-li totes les eines perquè prenguin ells les decisions. A més, es tracta d'un pla de màxims. Si desconeixem el que ha passat sempre ens posarem en un escenari de màxims", ha explicat el conseller. Buch ha assegurat que amb el canvi es pretén "apropar i simplificar la presa de decisions" i crear "protocols més àgils davant el dubte".

A més, el nou Plaseqta treballarà per instal·lar nous sensors que permetin conèixer en tot moment la qualitat de l'aire i preveure el risc químic.

El Govern respon a la demanda de millorar la comunicació

El pla també contempla millorar la comunicació amb la ciutadania en situacions d'emergència. En aquest sentit, però, hi ha competències que depenen de l'estat espanyol, com ara l'enviament massiu i geolocalitzat d'SMS a la població, i per això el conseller Buch ha exigit a l'executiu de Pedro Sánchez que acceleri la posada en marxa d'aquest servei. En aquest àmbit, el Govern prendrà, diu, totes les mesures que estan a les seves mans, com ara l'activació d'un contacte immediat amb tots els mitjans de comunicació.

A més, hi haurà una campanya de sensibilització, informació i educació sobre el nou Plaseqta al Camp de Tarragona: "Volem apropar-nos a la població i fer que se sentin segurs. Volem empoderar psicològicament als ciutadans, i especialment als infants, perquè no tinguin por".

L'autocrítica sobre l'explosió a Iqoxe

Els representants de Protecció Civil presents al també han fet autocrítica i han assegurat que amb el nou Plaseqta l'actuació el passat 14 de gener en l'explosió de l'empresa Ioqxe hagués estat diferent: "Amb el nou pla haurien sonat les sirenes i hi hagués hagut un confinament. El principal enemic que vam tenir aquell dia va ser la manca de coneixement de què passava i és això el que volem canviar".