La nombrosa població de coloms a Reus és una problemàtica constant i provoca abundants queixes entre la ciutadania des de fa molts anys. L'Ajuntament ha aprovat diverses mesures -des del 2015- per implantar l'esterilització d'aquestes aus i altres mesures de control. Els resultats són positius i, després de reduir-se un 6,4% els albiraments entre gener i desembre del 2022, l'últim cens corresponent a l'any passat evidencia que les actuacions continuen sent efectives.
El Servei de Control de Coloms manté accions directes per reduir la població, com els dispensadors de pinso esterilitzant -nicarbacina- i captures puntuals amb gàbia, que s'han incorporat, recentment, a altres actuacions indirectes, com les campanyes de sensibilització adreçades a la població. La superpoblació de coloms és, especialment, un inconvenient per als diferents locals de restauració amb terrassa, els quals han de garantir les condicions de neteja dels espais d'acord amb les ordenances d'ús de la via pública i la seva responsabilitat sobre tinença d'animals.
Les places del Prim, Llibertat, Mercadal i del Castell pateixen sovint aquesta situació: els ocells ronden les cadires i pugen a les taules per alimentar-se amb les engrunes que deixen els clients. Fins i tot, alteren la convivència a les terrasses, 'atacant' el menjar quan la gent encara no ha marxat. Per això, part dels 'missatges' institucionals s'adrecen als restauradors per informar sobre la necessitat de tenir les terrasses netes per evitar que les restes de menjar caiguin a terra.
A més, des de la Guàrdia Urbana, s'actua sobre els alimentadors -sancions d'acord amb la llei que prohibeix alimentar els animals a la via pública- i es dona resposta a queixes, denúncies o d’ofici d'immobles privats colonitzats o afectats que generen requeriments de neteja, mesures d’exclusió o d’evitació del seu repòs.
2023: s'albiren la meitat dels coloms
Totes les accions són complementàries entre si i les de reducció de la població es duen a terme de forma continuada al llarg de l'any. Les últimes dades, facilitades per l'Ajuntament a aquest mitjà, indiquen que el 2023 es van dispensar 190 kg de pinso esterilitzat i s'estima que es van evitar 1.764 coloms; xifres que suposen un increment positiu respecte dels 175,7 kg i els 1.438exemplars evitats l'any anterior.
Pel que fa al cens de població, aquest s'elabora anualment a partir dels coloms albirats durant el període de temps marcat per l'estudi, que pot ser de dies, mesos o anys, ja que entren en joc factors molt diferents: des de la franja horària, la temperatura o la quantitat de vent. Al llarg de l'any passat, els albiraments s'han reduït un 50% respecte del 2022.
Això no vol dir que la població s'hagi reduït a la meitat, perquè aquest 50% està condicionat per un canvi en el factor humà de l'estudi. L'elevat nombre de condicionants i, en aquest cas, una modificació en l'empresa encarregada de l'estudi, ha determinat els resultats obtinguts que, tot i que poden considerar-se positius, no es poden prendre amb exactitud perquè no tenen la mateixa validesa.
Com hi ha hagut aspectes externs a les mesures aplicades per l'Ajuntament, que no han permès valorar correctament l'eficàcia dels "tractaments", les fonts municipals consultades indiquen que caldrà esperar al pròxim estudi per poder establir una relació fidel entre els percentatges d'aquests tres anys (2022, 2023 i 2024).
Servei de prevenció sanitària
Més enllà de les actuacions esmentades, el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus va adjudicar fa uns mesos un nou servei de profilaxi sanitària de coloms. Aquest ja s'havia licitat el 2023, però va quedar desert, i es va tornar a publicar el gener d'enguany, amb un pressupost base de 7.986 euros (IVA inclòs). El contracte s'ha adjudicat i formalitzat amb el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC).
Aquest servei respon a la necessitat de gestionar i controlar els coloms capturats pel personal municipal i material de captura amb l'objectiu d'evitar els problemes sanitaris i econòmics que se'n podrien derivar. Les tasques s'emmarcaran en l'àmbit de control de plagues i de serveis veterinaris. El contracte tindrà una durada de dos anys, prorrogable dos més, i s'estima un import total de 26.400 euros (sense IVA).
En els últims anys, s'han instal·lat a la ciutat dispensadors de pinso esterilitzant en les zones amb major densitat de població de coloms (es van col·locar inicialment al Palau Municipal, l'antic Hospital, l'Estació Enològica, La Palma, la seu d'Aigües de Reus i un edifici municipal); s'han impulsat campanyes per demanar la col·laboració i apel·lar a la responsabilitat ciutadana; s'han sancionat als alimentadors; s'han limitat els llocs de repòs i nidificació; i també, es van utilitzar sistemes sonors i es van dur falcons com a mesura evasiva, un control biològic que també han emprat altres municipis, com El Morell.