Dos estudiants de Reus i l'Arboç treuen la millor nota de Selectivitat al Camp de Tarragona

La nota més alta de les PAU 2025 a la demarcació de Tarragona és un 9.50, que comparteixen dos alumnes, mentre que tres estudiants barcelonins han obtingut la més alta de Catalunya, un 9.9

  • Una professora donant instruccions abans d'un examen a la UPF. -
Publicat el 25 de juny de 2025 a les 09:58
Actualitzat el 25 de juny de 2025 a les 16:33

Un cop acabats els exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), els nervis i l'inici de les vacances d'estiu comparteixen 'escenari' per als joves d'arreu del territori fins que arriba el dia que es publiquen les qualificacions oficials. Enguany, aquest dimecres 25 de juny, entre Sant Joan i les primeres festes majors. Així, ja s'ha donat a conèixer que la millor nota de la demarcació de Tarragona és un 9,50 i que la comparteixen una alumna de l'Institut Gabriel Ferrater i Soler de Reus, Ònia Amenós, i un alumne de l'Institut de l'Arboç, Marc Urgell.

En la convocatòria de juny d'aquest 2025, però, la nota més alta de tot Catalunya ha estat compartida entre tres estudiants barcelonins. Han obtingut un 9,90 en la fase d'accés alumnes de l'Institut Vilanova del Vallès, del Col·legi Canigó de Barcelona i del Col·legi La Vall de Bellaterra. Pel que fa a la resta de demarcacions, a Girona, la qualificació més alta ha sigut un 9,80 a l'Institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell; i a Lleida, un 9,30 a l'Institut Lo Pla d'Urgell.

Enguany es van matricular 34.683 persones a la convocatòria de juny de les PAU i s'hi van presentar 34.488. El 94,97% dels alumnes que van fer les PAU les ha aprovat, segons els resultats inicials corresponents a la fase d'accés. La nota mitjana de la PAU a la fase d'accés ha estat de 6,440 i la nota mitjana d'accés a la universitat de 7,181

En aquesta nota d'accés a la universitat la nota de batxillerat compta un 60% i la de les PAU té un valor del 40%. Totes les matèries d'aquestes PAU han obtingut una nota mitjana per sobre de 5. Al Camp de Tarragona, hi ha 3.290 aprovats, una mitjana d'expedient de 7,69, de les PAU de 6,382 i d'accés de 7,167.

La reusenca, futura filòloga catalana

Una de les estudiants que ha tret la millor nota de la demarcació és la reusenca Ònia Amenós Casafont, alumna del Batxillerat Internacional de l'Institut Gabriel Ferrater i Soler (Baix Camp). Amenós ha destacat en diversos concursos i certàmens vinculats a la llengua i les humanitats en els últims anys. El mateix centre celebrava, el passat mes de maig, que la jove hagués quedat finalista en els Premis Francesc Noy d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

  • Imatge d'arxiu de l'estudiant, finalista d'un Premi d'Humanitats de la UPF.

El seu va ser un dels deu seleccionats entre els 96 treballs presentats. El projecte tractava sobre l’ús d’algunes expressions del català a les diferents comunitats de parla catalana, a través d’un exhaustiu treball amb arxius. Fa uns mesos, també, Ònia Amenós va obtenir el primer premi al concurs LINGUATEST del departament de Romàniques de la URV. L'any 2022, a més, va quedar finalista d'honor als Premis del Concurs de Creació Literària AMIC Ficcions.

Segons ha explicat a TarragonaDigital, la seva voluntat és estudiar Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili el curs vinent. Després d'examinar-se de la fase d'accés de les PAU, amb la mitjana de Batxillerat, li ha quedat un 9,776 sobre 10, i assegura que aprofitarà l'estiu per dedicar-se temps i descansar després de dos anys de molt d'esforç i constància. Aquesta setmana serà de "celebració total", un cop ha tornat d'uns dies de vacances a Menorca.

El penedesenc, futur enginyer de telecomunicacions

L'altre estudiant és de l'Arboç (Baix Penedès), en Marc Urgell Domingo, qui també ha obtingut un 9,50 a la fase general de la Selectivitat. En el seu cas, a més, s'ha examinat en la fase específica de les assignatures de Tecnologia i Física, i les qualificacions han elevat la puntuació total a un 13,446 sobre 14.

  • Urgell a la seva habitació on ha estat preparant els exàmens.

En declaracions a l'ACN, l'estudiant de l'Arboç ha reconegut que no s'esperava treure la millor nota de la demarcació i ha apuntat que "fer esport és bo per desconnectar i ser més productiu" quan s'estudia. A partir del setembre vol cursar Enginyeria de Telecomunicacions a l'UPC.