Molins Tarragó és una empresa referent en molins de vent a la demarcació de Tarragona. Fundada a Montblanc l'any 1984, és l’única de l’Estat espanyol que actualment fabrica molins de vent multipala per a l’extracció d’aigua, una tecnologia ecològica, fiable i altament útil en l’àmbit agrícola i ambiental. Arran de la jubilació dels propietaris, Josep Tarragó i Santi Martín, aquest 2025 l'empresa ha iniciat un procés per trobar persones o equips interessats en assumir el relleu i la continuïtat d’aquest projecte singular.
“Ens agradaria que aquest saber fer no es perdés. Els molins funcionen amb el vent, no necessiten electricitat i s’estan fent servir en entorns rurals d’arreu del món”, afirma Josep Tarragó. Amb aquest objectiu, han fet una crida oberta a persones amb perfil tècnic en mecànica avançada i amb voluntat de liderar un projecte sostenible amb impacte global. Els actuals propietaris volen assegurar la transmissió del coneixement i del llegat acumulat durant tots aquests anys i, per aquest motiu, han iniciat entrevistes per trobar el millor relleu possible per al seu llegat.
Resistir a les tendències tecnològiques
Tarragó i Martín afirmen que "l’empresa ha resistit les tendències tecnològiques apostant per una solució tan antiga com innovadora: aprofitar l’energia eòlica per bombar aigua sense necessitat d’electricitat.
En aquest sentit, durant aquests més de 40 anys de trajectòria, "Molins Tarragó han instal·lat molins seus arreu del món: des del Camp de Tarragona a l’Alt Urgell, passant per Àustria, el Marroc, el Congo o Texas. Han regat finques agrícoles, donat aigua a bestiar i contribuït a projectes ambientals com la recuperació de fauna en aiguamolls d’Alemanya", expliquen.

- Imatge de Josep Tarragó, propietari de l`empresa
- Cedida
Una enginyeria amb aplicacions de futur
Des de l'empresa expliquen que més enllà del reg agrícola, els molins multipala podrien tenir aplicacions estratègiques en contextos d’emergència climàtica, com la gestió de recursos hídrics en zones rurals, la sostenibilitat de depuradores o el mantenimen d’ecosistemes aquàtics. “Ara que es parla tant de transició ecològica, el molí de vent torna a ser una aposta de futur”, afirma el seu fundador Josep Tarragó.
En aquest procés de relleu, l’Ateneu CoopCamp acompanya Molins Tarragó en la continuïtat de l’empresa amb l’objectiu de no perdre el llegat acumulat durant més de 40 anys. Forma part de la seva raó de ser treballar per fer suport als projectes amb dificultat de continuïtat i proposar una transformació cap a fórmules més col·lectives, com el cooperativisme, que vetllin per les persones i el territori.