Montblanc té un Museu del Pessebre únic a Catalunya ideal per al públic familiar de Nadal

Enguany l'equipament estrena la rehabilitació de la façana posterior

Imatge del Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc
Imatge del Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc | Nació
18 de desembre de 2024, 06:00

Montblanc té un museu únic. Es tracta del Museu del Pessebre de Catalunya, un espai únic on els visitants poden descobrir aquesta tradició a través dels diorames que amaguen figures, carrerons orientals, finestres, roques i arbres. 

Aquest mes de desembre de 2024, amb motiu de l'inici de les festes de Nadal a la vila ducal, s'ha inaugurat la rehabilitació de les façanes d'aquest emblemàtic equipament cultural de la Conca de Barberà. L'acte d'estrena de les façanes esgrafiades posteriors va comptar amb un bon nombre de veïns i veïnes i amb la participació d'Ismael Porta, el president de la Fundació del Museu, Noemí Llauradó, la presidenta de la Diputació, Joan Canela, el president del Consell Comarcal i Oriol Pallissó, l'alcalde de Montblanc.

Segons els gestors del museu, "la missió de l'equipament és conservar, exposar i estudiar aquestes manifestacions artístiques per poder ser explicades als més de 5.000 visitants que, de mitjana, anualment recorren el museu durant els caps de setmana, sent el seu punt àlgid Nadal i Setmana Santa".

El relat emblemàtic de les façanes

La façana del museu és especialment emblemàtica per dos elements. D’una banda, la recreació del portal del pessebre, fet amb pedres de l’antic estable situat al mateix edifici, i d’altra banda, la parra i la reixa de ferro forjades a mà artesanalment pel taller Cal Biel, de l’Espluga de Francolí, que donen significat a l’entorn, ja que la vinya ha sigut un dels cultius més estesos a la Conca de Barberà i a Catalunya.

"L'exterior del museu està inspirat en un poema de mossèn Ramon Muntanyola, evoca el cep de la vida del qui tothom en serà sarment. A part, és un element d’unió entre la cultura i l’agricultura catalana i hebrea: el vi s’ha produït a les regions de Galilea i Judea des de temps bíblics, i és protagonista d’alguns dels diorames de l’interior del museu", expliquen des del Museu.

Així mateix, el conjunt de gàrgoles que envolten l’edifici, construïdes per l’artista Rebeca Muñoz de Belltall, representen els quatre evangelistes. Les gàrgoles actuaven com la protecció simbòlica d’un temple i, per molts, també representaven la creació de l’artista enfront un fet religiós: l’empoderament de l’imaginari popular a través d’una expressió arquitectònica i ornamental religiosa. Anecdòticament, també s’hi pot veure un porc senglar, animal molt present a la Conca de Barberà.

Des de l’exterior també s’observa un vitrall de l’artista holandès Jan Schoenaker que representa els tres Reis d’Orient i que es complementa amb dos vitralls més a l’interior de l’edifici.

Imatge d'un dels diorames que es pot veure al museu
Imatge d'un dels diorames que es pot veure al museu

Horaris d'obertura

Els horaris d'obertura del Museu del Pessebre, durant aquestes festes de Nadal, son del 20 de desembre i fins al 6 de gener, d'11.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 19.00 h. Les tardes  del dia 25, 26, 28, 29, 31 de desembre i 4, 5 i 6 de gener estarà tancat.

També es poden convenir horaris trucant al 660763645.

Adquisició de figures

El Museu del Pessebre de Catalunya no només és un espai expositiu, sinó que també s'hi poden aconseguir figuretes, llibres, complements de pessebres i d’altres productes per fer el pessebre a casa

En aquest sentit, a la botigueta de la recepció de la planta baixa s'hi pot trobar tot el que es necessita per confeccionar o obtenir els personatges per fer un propi pessebre. O també es pot complementar la visita amb llibres vinculats amb aquesta temàtica o amb d’altres dedicats a diverses vessants artístiques i artesanals.

De fet, el visitant es pot firar amb figures d’escultors pessebrístics, com dels germans Castells Badia (Barcelona), de la Gemma Bertran (Barcelona), de la Montserrat Ribes (Castellar del Vallès), d’en Josep Vives (Castellterçol), reproduccions d’Andreu Muns (Sitges), o de miniatures de Frederic Sancho (Corbera de Llobregat). També s'hi poden trobar vegetacions construïdes amb metall d’Artesania Bertran (Barcelona).