Montblanc podria construir 686 habitatges nous

La vila ducal disposa de sufient sol urbà planificat

Publicat el 27 de desembre de 2022 a les 12:22

Montblanc ha aprovat el Pla Local d’Habitatge, una eina que permet fer una radiografia de l’estat de l’oferta, l’ocupació i la salut dels habitatges a la vila i, a la vegada, determina com s’ha de desenvolupar el creixement urbanístic de la vila per a donar resposta a les necessitats que tindrà en un futur més immediat. El document, assenyala que Montblanc disposa de planejament urbanístic desenvolupat per dur a terme la construcció d’un total de 686 nous habitatges. Es tracta de noves cases i pisos que donaran resposta al creixement demogràfic de la vila.

 

El Pla fa una radiografia de l’estat actual dels habitatges a la vila. D’aquesta manera, determina que un 22,76% dels habitatges van ser construïts abans del 1950. El període de major expansió va ser entre els anys 2000-2009, quan es van dur a terme 1.377 nous habitatges, als barris de nova expansió de la vila.

 

Tanmateix, el Pla també posa l’accent en la situació actual de l’oferta d’habitatge i determina que existeix poca oferta de lloguer i existeix dificultat per incorporar-ne nou de lloguer. Assenyala que el centre històric és el barri que aplega un major nombre de cases desocupades, les quals no es troben al mercat de lloguer ni de venda. Mentre que l’envelliment de la població evidencia que hi ha mancança d’habitatge que s’adapti a les seves necessitats. Així mateix, l’anàlisi DAFO del Pla també evidencia que existeix, per part de la ciutadania, un poc coneixement dels serveis municipals d’habitatge fet que fa que puguin estar infrautilitzats.

 

Capacitat d’atracció de nous habitants

Com a fortaleses, en canvi, el Pla posa l’accent en què Montblanc té capacitat d’atracció de nous habitants i, a la vegada per retenir als existents, un aspecte que, per exemple no ha succeït en la resta de municipis de la Conca de Barberà. La bona configuració urbana i l’entorn de la vila ducal són dos aspectes clau i que valora especialment la ciutadania que resideix a la vila, mentre es posa l’accent a la facilitat de comunicacions i les bones perspectives laborals que presenta Montblanc.

 

La DAFO també indica que el centre històric està molt ben cuidat, que preserva vida, és actiu comercialment i sense símptomes de degradació com en altres poblacions del voltant i el parc d’habitatges en bon estat de conservació, malgrat que al centre històric s’hi ha detectat nombroses cases deshabitades. El regidor d’habitatge de l’Ajuntament de Montblanc, Juanma Cabello, posava l’accent que el Pla és una eina essencial per ajudar-nos a determinar quines són les accions que en matèria d’habitatge s’impulsen des de l’Ajuntament, que té el ple convenciment de garantir el creixement de la vila.

 

En aquest sentit, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha avançat que des de l’equip de govern ja s’ha posat fil a l’agulla per incrementar el nombre d’habitatges amb el desenvolupament de l’espai de la Batedora. Tanmateix des del govern també es treballa en la construcció de nous habitatges plurifamiliars, en un nou barri modern i adaptat a les necessitats de la societat del segle XXI. L’alcalde també ha assenyalat que des de l’Ajuntament de Montblanc es treballa amb la iniciativa privada per desenvolupar la construcció de 400 nous habitatges per donar resposta a les necessitats que té la població, sobretot amb el projecte del Centre Logístic que impulsa BonPreu.

 

El Pla esdevindrà ara el full de ruta a desenvolupar durant el decurs dels propers anys per donar resposta a la demanda d’habitatge. Ceres ha coordinat el disseny i ha desenvolupat el procés participatiu per l’elaboració del Pla Local d’Habitatge i la redacció del document ha anat a càrrec dels tècnics de l’oficina de Treball als Barris. Per dur a terme el Pla, l’Ajuntament ha comptat amb una subvenció aportada des de la Diputació de Tarragona de 8.905,60 euros.