Els 9 edificis patrimonials de la demarcació de Tarragona que estan en perill de desaparició

Estan inclosos en la Llista Vermella de patrimoni en perill de l'entitat Hispania Nostra

Imatge de l'edifici central Preventori de la Savinosa, a Tarragona.
Imatge de l'edifici central Preventori de la Savinosa, a Tarragona. | TarragonaDigital
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:32h

Hispania Nostra és una associació que lluita pel manteniment del patrimoni històric i natural de l'Estat espanyol. L'any 2007 van posar en marxa la seva Llista Vermella, en la qual hi ha 1.400 béns culturals o naturals en risc de desaparició, destrucció o alteració essencials dels seus valors. En aquest sentit, l'objectiu és evitar que aquest patrimoni es perdi i passi a formar part de la Llista Negra, ans al contrari, la voluntat és que es recuperi i passi a formar part de la Llista Verda.

A la demarcació de Tarragona, la Llista Vermella d'Hispania Nostra inclou fins a nous monuments en perill. Es tracta del Preventori de la Savinosa, la Tabacalera, el Mas de l'Àngel o dels Arcs i la torre del Mas del Cusidó, tots ells al terme municipal de Tarragona; el Mas de la Tallada, a la Secuita; l'església de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià, a Pontils; la Guixera del Tòfol, a Vilaverd; el Mas del Barber, a Constantí; i la Comanda de Selma, a Aiguamúrcia.

Preventori de la Savinosa

Ubicat al terme municipal de Tarragona, entre la platja de l'Arrabassada i la de la Savinosa, es tracta d'un complex d'edificis que formaven part d'un antic hospital per a tuberculosos. Es va inaugurar l'any 1932 i va tancar definitivament l'any 1976, quedant en estat d'abandonament i patint actes vandàlics. La parcel·la té uns 77.000 m² i actualment és propietat de la Diputació de Tarragona, que preveu convertir l'espai en un hub cultural, amb el Conservatori de Música com a bandera.

Tabacalera

La Tabacalera és un dels grans edificis de la ciutat de Tarragona que fa anys que espera un projecte per recuperar l'activitat. L'edifici, propietat de l'Ajuntament de Tarragona des de l'any 2008, és l'antiga fàbrica de tabacs, que va començar a produir l'any 1932, allargant-se la seva activitat fins al 2007. Bona part del complex d'edificis es troba en estat d'abandonament, sent escenari habitual del rodatge de pel·lícules, mentre que una petita part està dedicada a dependències municipals, com el servei Tarragona Impulsa o la Capsa de Música.

En els darrers temps, l'Ajuntament hi ha fet actes culturals i exposicions i de cara a futur es preveu que s'instal·lin RTVE i TAC 12, per una banda, i una universitat privada per l'altra. Així mateix, el consistori ha ofert les instal·lacions per al Conservatori de Música de la Diputació i per a la nova Biblioteca Provincial. De moment, però, bona part del complex continua abandonat i en mal estat.

Mas de l'Àngel o Mas dels Arcs

Al terme municipal de Tarragona, al parc ecohistòric del Pont del Diable, trobem el Mas de l'Àngel, o també conegut com a Mas dels Arcs, una finca dedicada al cultiu de la vinya des del segle XVII. En aquest sentit, es conserva en molt mal estat una masia i una bodega. A principis del segle XX es va reformar l'espai i es va erigir un obelisc coronat per un àngel, en honor al rei Alfons XIII, que l'any 1927 va venir a inaugurar-lo. Durant anys va ser la residència d'estiu dels germans Puig i Valls i en la segona part del segle XX la finca va anar abandonant-se fins arribar al seu estat actual.

Torre del Mas del Cusidó

La Torre del Mas del Cusidó es troba ubicada en una finca, ubicada a tocar de l'AP-7, molt a prop del Mas de Sorder i de la muntanya de Sant Simplici. Hi ha una masia, que està documentada des de 1568, mentre que la torre es va construir posteriorment amb finalitats defensives. Segons Hispania Nostra, la torre, que amb prou feina es manté estable, presenta esquerdes a la part superior de les façanes nord i oest, mentre que el sostre i algunes de les parets del mas ja han caigut. Així mateix, la vegetació i la malesa han cobert la gran majoria de les restes.

Mas de la Tallada

El Mas de la Tallada està ubicat al terme municipal de la Secuita i data de finals del segle XII, amb una història de més de 800 anys. Es tracta d'una finca agrícola, tipus granja, però amb diversos elements de luxe. En aquest sentit, hi ha una casa de dues plantes, una zona de cellers i diversos elements ornamentals. En aquest sentit, segons Hispania Nostra, la finca es troba en un total estat d'abandonament, amb perill de col·lapse en diverses de les construccions. 

Església de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià

A Pontils, a la comarca de la Conca de Barberà, es troba l'església de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià, construïda a principis del segle XIX i que va quedar en desús durant la Guerra Civil, després que el seu interior fos calcinat completament. Actualment, es troba en estat ruïnós i d'abandonament.

Guixera del Tòfol

La Guixera del Tòfol, al municipi de Vilaverd, es va construir en el primer quart del segle XX, sent l'única fàbrica de guix de Catalunya que es conserva amb la maquinària dins. Està formada per dues naus, una més antiga i una altra més moderna. El complex es completa amb un forn exterior. En aquest sentit, l'edifici pateix un gran estat d'abandonament, amb perill de col·lapse en diverses estructures, alhora que també pateix l'acció dels vàndals. Tot i que els en els darrers anys es va declarar com a Bé Cultural d'Interès Local, no s'ha fet cap actuació per protegir aquest element del patrimoni industrial de Catalunya.

Mas del Barber

El Mas del Barber, al terme municipal de Constantí, és una masia del segle XIX que consta de planta baixa quadrada, primer pis i golfes. Als costats de l'edifici principal s'aixequen dos murs que comuniquen amb dues dependències que farien la funció de magatzems. Un dels seus trets característics són les pintures —la gran majoria molt esborrades— que recorren les parets exteriors de casa, que algunes fonts atribueixen al pintor reusenc Marià Fortuny. Actualment, l'immoble es troba en ruïnes, sense accés a les plantes superiors perquè l'escala es va esfondrar.

Comanda de Selma

El castell de Selma, al terme municipal d'Aiguamúrcia, està referenciat per primera vegada l'any 977. La Comanda de Selma està formada per diversos edificis, entre els quals destaquen el castell, l'església parroquial, una casa fortificada i un magatzem d'eines. Tot i estar catalogat com a Bé d'Interès Cultural des de l'any 1988, el castell està en reïnes, mentre la capella ha desaparegut. Així mateix, l'església parroquial de Sant Cristòfol es troba també en ruïnes.