L'empresari vendrellenc Joan Ferret Carbonell ha mort aquest diumenge 9 de gener a l'edat de 89 anys. Ferret va dirigir durant molts anys l'empresa Ferve, centrada en la producció de carregadors de bateries. El seu impuls va ser vital per fer-ne un referent internacional, que exporta els seus productes a centenars de països.
Joan Ferret es va fer càrrec el 1956 d'una empresa l'origen de la qual es remunta al 1925. Va ser aquell any quan el seu pare, Benvingut Ferret Vidales, va fundar els Tallers Elèctrics Ferret al carrer de Santa Anna. Uns tallers de reparació de vehicles que ja es dedicaven a la venda de bateries per a algunes marques de cotxes.
El 1928, els tallers es van traslladar a la carretera del Doctor Robert i l'empresa va començar a comercialitzar bateries de construcció pròpia. Ben conegut era el seu eslògan: «per engegar en fred, bateries Ferret». L'activitat dels tallers la va assumir el 1965 el fill gran de la família, Josep Ferret, que va crear l'empresa Telfer.
L'expansió de Ferve
El fill petit, Joan Ferret, es va centrar en la fabricació de carregadors de bateries i la producció en sèrie de bobines inductores. Va ser així com va néixer Ferve el 1956, que en un principi es trobava al carrer de Santa Anna. Ferret va impulsar l'expansió internacional de l'empresa, exportant les seves bateries a un nombre creixent de països.
Aquest creixement progressiu va obligar a canviar d'ubicació la fàbrica, traslladant-se primer al carrer Nou i, finalment, a la carretera de Calafell. És allà, en unes instal·lacions de 5000 metres quadrats, on està situada des del 1970, fa ja més de cinquanta anys. L'empresa la dirigeix actualment el seu fill Joan Ferret Piñol.
A més de l'impuls empresarial, Joan Ferret destacava pel seu enginy i la seva creativitat. El 1967 va inventar un vehicle totalment elèctric, del qual es diu que va ser el pimer que va existir a l'Estat espanyol. El Ferveletric va causar sensació en aquella època i, als anys vuitanta, se li van afegir plaques solars per recarregar les bateries.