L'Ajuntament de Tarragona ho té clar: ubicarà el Museu d'Història a Ca l'Agapito

El consistori ha presentat el pla funcional del futur centre cultural de la plaça del Pallol, tot i que són conscients que és un projecte a llarg termini

Imatge de la façana de l'edifici de Ca l'Agapito, futura seu del Museu d'Història de Tarragona.
Imatge de la façana de l'edifici de Ca l'Agapito, futura seu del Museu d'Història de Tarragona. | Eloi Tost/ACN
Redacció
12 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:50h

L'Ajuntament de Tarragona ha escollit Ca l'Agapito perquè sigui la futura seu del Museu d'Història de Tarragona (MHT) i aquest dimecres 12 de juny ha presentat el pla funcional de l'equipament. Actualment, el MHT no té una exposició permanent i la seva seu, Casa Castellarnau, està tancada per obres des de fa alguns mesos. La voluntat de fer un museu en condicions i integrat a la xarxa de la Generalitat ve de lluny, però la consolidació que s'ha fet de l'edifici ha obert les portes a col·locar-hi l'equipament cultural.

Tot i això, des del consistori tarragoní són conscients que queda molta feina per fer per adequar Ca l'Agapito i l'equip de govern ha reconegut que és un projecte a llarg termini, però durant aquest any ja es començaran a licitar les redaccions del pla funcional i del guió museogràfic. Per la reforma, el consistori confia en aconseguir subvencions del 2% Cultural de l'Estat.

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha assenyalat que "aquest és un projecte molt important per a la ciutat, ja que es tracta d'un equipament clau per a la Part Alta i per a la divulgació de la història de la nostra ciutat", alhora que ha defensat que "aquest ha de ser un museu del futur, adaptat als temps actuals, però que alhora ha d'explicar molt bé els més de 2.000 anys d'història de Tarragona".

El conseller de Patrimoni, Nacho García, ha explicat que "Tarragona, tot i ser ciutat Patrimoni de la Humanitat i membre del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, no compta amb un museu d'història local", alhora que ha posat èmfasi que era "una deficiència que calia revertir des de fa molts anys i que amb la restauració de l'antic Beateri de Sant Domènech i el tancament forçós de Casa Castellarnau, aquesta és una de les prioritats de Patrimoni".

El pla funcional del Museu d'Història de Tarragona

El pla funcional té com a objectiu principal explicar la ciutat mitjançant un centre cultural atractiu, didàctic i inclusiu i es farà de manera cronològica. A la planta baixa està previst l'espai de rebuda i serveis per als visitants i l'ascensor, que ha de fer accessible tot l'equipament, mentre que està pendent la posada a punt de l'antiga capella com a sala d'activitats i generar un accés independent de la capella per al museu. El pati es preveu com un espai arqueològic, alhora que obert a la ciutadania, com un espai públic.

A la resta dels tres pisos següents, estan previstes les sales d'exposició permanent, que sumen 600 m2 en total, així com oficines i sala de didàctica per a les visites escolars i familiars. Tota la part expositiva, encara per acabar de definir, es pretén que proposi, a banda de les peces originals exposades i d'altres reproduccions, materials molt didàctics com grans diorames, maquetes, elements interactius i recursos audiovisuals, molt al dia de les corrents museogràfiques actuals.

El museu serà accessible i amb recorreguts adaptats, així com també una museografia també adaptada a totes les necessitats cognitives diverses. Actualment s'està treballant en el desenvolupament del guió museològic i els continguts, a càrrec de diferents empreses expertes en la matèria i historiadors coneixedors de cadascun dels moments històrics de Tarragona.

Del naixement de Tarraco a la ciutat industrial

La voluntat és que al Museu d'Història de Tarragona es desenvolupin activitats divulgatives per a tots els públics, però també exposar tot el que correspon a l'exposició permanent i inventari que disposa la ciutat. Les etapes històriques que es contemplen seran des del naixement de Tarraco i el seu desenvolupament com a capital de la Hispania Citerior; l'antiguitat tardana o inici de la ciutat cristiana del segle V, aproximadament; la islamització de la ciutat (segle VIII); la repoblació cristina del segle XII; l'època medieval amb moments històrics molt destacats com la transformació de la ciutat que coneixem ara.

També es preveuen espais per als els segles XVIII i XIX, amb la reobertura de la ciutat al mar, i ja a finals del XIX i principis del XX la Tarragona moderna, amb un reflotament de la ciutat més cultural amb la construcció del Teatre Metropol i la figura de Josep Maria Jujol. El museu tancaria les etapes històriques amb l'arribada de la refineria i el creixement industrial i urbanístic de la ciutat.

Ca l'Agapito

Just ara fa un any, el juny del 2023, finalitzaven les obres de restauració de la façana i interior de l'edifici més emblemàtic de la plaça del Pallol, el Beateri de Sant Domènech, més conegut com a Ca l'Agapito. Aquest projecte, iniciat el 2021, va suposar la rehabilitació estructural i eliminació de patologies constructives de la volta romana, tant en planta baixa com en plantes superiors.

Així mateix es va dur a terme la consolidació estructural i la restauració parcial de les diferents façanes que donen a la plaça Pallol, donant-li una imatge de façana única i de conjunt arquitectònic, donat el seu valor històric, estètic i patrimonial. Aquesta primera fase de restauració va tenir un cost de 1,2 milions d'euros.