El Museu de Valls obre aquest divendres dia 13 de desembre, a les 19.30 h del vespre, la nova exposició Galeria de Vallencs Il·lustradors que recull l’obra de tretze artistes nascuts o vinculats a Valls o l’Alt Camp que s’han mogut en el camp de la il·lustració. No és una mostra exhaustiva, sinó una selecció d’entre els creadors que s’hi han dedicat especialment en els últims anys.
L’exposició, comissariada pel crític d’art Quim Torres, es podrà veure fins el mes de març al Museu, en una mostra que posa en valor i reivindica l’obra dels creadors vallencs. La il·lustració, que es diferencia del dibuix i les altres arts visuals per la seva finalitat i manera d’expressar-se, normalment va acompanyada d’un text o un concepte concret que vol representar o emfatitzar, i no té per què ser sempre una eina autoexpressiva de l’artista, sinó que sovint el treball ve encarregat de manera externa.
Fenòmens com la popularització del còmic o el fet que sigui una disciplina que pugui treure rendiment econòmic fora del món de l’art, ha encoratjat a molts artistes a dedicar-se a la il·lustració, generant una infinita varietat de treballs i estils i trencant les línies entre expressió artística i encàrrec.
Aquesta exposició és una selecció de tretze artistes que s’han fet un lloc en el món de la il·lustració, començant pels que van iniciar la seva activitat en el còmic underground dels anys vuitanta i noranta, alguns testimonis dels quals els trobem a les revistes autòctones La Nàpia i Número. És el cas, per exemple, d’artistes com Maurici Ribé, Manel Concernau i Jordi Figuerola, autors que, a més de treballar el còmic, han desenvolupat la seva trajectòria cap al disseny, la il·lustració científica i la caricatura, respectivament.
En el món del còmic, Lluís Albert Arrufat fa més de dues dècades que s’hi dedica i és un dels autors més prolífics de la zona en aquest camp, havent publicat periòdicament a la revista Cavall Fort i comptant amb un ampli catàleg editorial. Júlia Olivella i Jaume Bernabeu són dos joves artistes que també treballen en el món de la vinyeta; del treball d’Olivella en destaca la versatilitat i dinamisme del dibuix, mentre que Bernabeu demostra un humor mordaç que ha arribat fins a les pàgines de la revista satírica El Jueves. D’altra banda, en l’àmbit de la il·lustració literària un referent el trobem en l’obra de David Rovira, que ha publicat diversos contes i llibres infantils al llarg de la darrera dècada.
Altres artistes com Alba Pocurull, Meritxell Garriga o Marc Volpini combinen la il·lustració i el disseny i les seves obres es poden veure en diverses revistes, cartells i productes i són fàcilment recognoscibles gràcies als seus estils definits i característics. Finalment, Marina Barberà, Laura Gallofre i Berta Artigal trenquen els límits entre la il·lustració i l’obra d’art com a expressió personal i treballen amb diverses tècniques per transmetre missatges i sensacions.