
Els ocupants han sortit amb el puny alçat en senyal de victòria. Foto: Josep M. Llauradó
Finalment ha arribat. La data volguda per tota mena de moviments, partits i ciutadans ja es coneix. Sobre la segona o la tercera setmana de febrer «si pot ser la segona millor», ha dit Mercadé als mitjans, s'ampliarà definitivament l'horari de la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Al mateix temps, aquest servei s'oferirà les 24 hores a Lleida i a Girona, quedant així les quatre capitals de província cobertes.
No ha estat fàcil. El gener de 2012, ara fa tres anys, la CGT va destapar un informe del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) en què es deia que «és necessària l'ampliació horària del Servei d'Hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII» i, posteriorment, amb altres sindicats, partits i moviments socials, van impulsar campanyes de recollida de signatures, manifestacions, xerrades i trobades amb els mateixos responsables polítics. La unitat va ser oberta el 2009 amb només nou hores d'atenció i el maig de 2013 el Govern de la Generalitat ampliava el servei a dotze, de vuit del matí a vuit del vespre. La darrera mort que va saltar a la llum pública el passat 7 de gener va generar un rebombori polític i social que va desencadenar en dues mobilitzacions aquesta setmana i una tancada que ha finalitzat aquest dilluns.
En total, noranta-sis hores, cinc dies de tancada que segons el conseller Boi Ruiz i el delegat del Departament de Salut Josep Mercadé no han tingut cap mena d'incidència en el desenvolupament dels fets, ni tan sols la mort del farmacèutic de 76 anys de Torreforta Enrique Guerón. Mercadé ha recordat que al darrer consell de Salut que es va celebrar l'1 de desembre ja van anunciar que la unitat d'hemodinàmica seria el «projecte estrella» del nou curs a la demarcació. Tot i que ha reconegut que els ha anat «molt bé» que TV3 hagi entrevistat el conseller i aquest hagi pogut anunciar la data abans que ells mateixos des de la televisió pública, la seva intenció, ha assegurat, era anunciar-ho «en poques setmanes». No s'han esperat a la visita del conseller a Tarragona el proper 29 de gener i ha assegurat, acompanyat de Pere Montserrat, gerent territorial de l'ICS, que «és una mentida podrida que hi hagi desatenció als infarts». L'ampliació rondaria un cost al voltant del milió d'euros l'any.
Tot plegat s'ha produït després d'una reunió molt esperada pels ocupants de l'edifici i és que des de dijous a primera hora de la tarda que el delegat s'havia negat a parlar més amb ells. De fet, segons ha pogut saber TarragonaDiari.cat, la tensió s'ha incrementat també poques hores abans de la reunió, just quan Mercadé ha arribat i ha vist la quantitat de cartells que inundaven la seu amb la seva cara i la de Joaquim Nin, que no ha aparegut «perquè ningú li havia demanat cap reunió». Segons els ocupants, el delegat de Salut s'hauria posat a cridar enfurismat, arrencant els cartells davant la mirada dels treballadors.
Una concentració d'una vintena de persones s'esperava a fora, inclosa la premsa, que fins a tres quarts d'onze, quan ja feia estona que anava la reunió, no han deixat passar per agafar declaracions. Un cop coneguda la data, els membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública han dut a terme una assemblea en què han decidit donar per acabada l'ocupació. No sense abans fer una crida a la gent a «prendre consciència» del perill que es puguin produir morts aquests dies fins que la unitat s'obri de manera definitiva. Conchi de Tera, portaveu de la CGT, ha explicat que «no és una qüestió d'una campanya, ni sindical ni política, fa tres anys que estem en això» i ha remarcat que «no s'entén per què si no hi ha equip a Lleida i a Girona, però sí a Tarragona, no s'obre aquí de manera immediata». En relació a aquest tema, Mercadé només ha dit que confia en el «criteri tècnic» de l'ICS, que és qui ha assessorat el Govern per definir una data de l'ampliació d'horaris definitiva.

Pere Montserrat, gerent territorial de l'ICS, i Josep Mercadé, delegat del Departament de Salut a Tarragona, presentant les novetats als mitjans. Foto: Josep M. Llauradó