La comunitat energètica del barri de la Mineta de Reus és més a prop de materialitzar-se. Els veïns han seleccionat l'empresa Solargest perquè dugui a terme la primera fase del projecte de sostenibilitat energètica. Amb un pressupost de prop de 250.000 euros es compraran 43 instal·lacions d'autoproducció d'energia.
A la iniciativa hi participen 40 famílies i tres comunitats de veïns de la zona. A finals de l'any passat van contactar amb 38 empreses del sector per explorar les possibilitats de tirar endavant la comunitat energètica. Finalment van ser sis les empreses que van presentar una proposta d'execució per al projecte.
El president de l'associació de veïns, Xavier Panisello, explica que el procés de selecció de les empreses finalistes va comptar amb la participació veïnal. També s'ha comptat amb l'opinió d'assessors externs experts en l'àmbit, com del veí Antoni Nogués, amb experiència en aquest àmbit. Es va fer una primera selecció de tres de les propostes rebudes, les de Solcam (Riudoms), Termowatt (Valls) i Solgest (Reus).
Amb aquestes finalistes seleccionades s'han dut a terme dues sessions perquè les empreses poguessin detallar els projectes als veïns. Unes trobades que han tingut lloc els darrers dies a la sala d'actes de l'Institut Domènech i Montaner, al qual l'entitat veïnal agraeix les facilitats. Tal com subratlla l'associació, les trobades s'han fet amb alguns participants presencials i alguns de connectats telemàticament.
D'aquestes dues sessions n'ha acabat resultant el projecte seleccionat, a càrrec de l'empresa Solgest. El següent pas és la compra i la instal·lació dels sistemes d'autoproducció d'energia. L'objectiu final és la creació de la comunitat energètica, una experiència pionera a la ciutat.
La primera comunitat energètica de la ciutat
La comunitat energètica de la Mineta serà pionera a Reus. Per una banda, es pot convertir en la primera que es posi en marxa. Per l'altra, encara que no ho fos, sí que seria la primera nascuda de l'impuls veïnal i amb la ciutadania de la zona com a beneficiària del projecte.
El nucli fundador serà el d'aquells veïns que instal·lin plaques solars o turbines amb el projecte que ara s'ha seleccionat. Una vegada creada la comunitat, però, s'hi podrà afegir qualsevol veí de l'àrea de cobertura. Un exemple són els veïns que ja tenen ara plaques solars a casa, que podran integrar-se a la comunitat energètica.
També podran fer-ho els veïns que no tenen cap sistema d'autoproducció d'energia. En aquest cas, podran beneficiar-se dels excedents energètics del conjunt de la comunitat. Tal com han explicat des que van engegar el projecte, la voluntat és reduir l'impacte ambiental dels veïns de la zona i rebaixar-los la factura elèctrica.
L'Ajuntament de Reus impulsa dos projectes similars, però que no arribaran, almenys d'entrada, als veïns. Dos projectes que avancen més lentament i en paral·lel a la creació d'una nova divisió municipal, Reus Energia. Per una banda, la comunitat del barri Gaudí, amb el Mas Carandell com a punt neuràlgic.
La instal·lació de plaques a l'edifici municipal permetrà alimentar els equipaments públics de la zona. A la llarga, i en funció de si hi ha excedent energètic, es podria fer arribar la llum sobrant als veïns. El segon projecte municipal es planteja al polígon AgroReus, pensat per les empreses i amb l'objectiu secundari de generar hidrogen verd amb els excedents.