Nou programa pedagògic al Gaudí Centre per acostar la figura de l'arquitecte als escolars

L'Agència Reus Promoció presenta 'Construïm Gaudí', un projecte didàctic renovat per fomentar l'aprenentatge actiu i inclusiu a les escoles

  • El programa ja està disponible per a les escoles. -
Publicat el 23 d’octubre de 2024 a les 11:24

El Gaudí Centre de Reus ha estrenat aquest curs un programa educatiu totalment renovat per als centres escolars amb l'objectiu de modernitzar l'experiència educativa i fer-la més immersiva, activa i inclusiva. Aquesta iniciativa, impulsada per l'Agència Reus Promoció, es materialitza en dos nous projectes pedagògics que permetran als alumnes descobrir l'obra i el llegat d'Antoni Gaudí des d'una perspectiva actual i transversal, connectant amb els reptes educatius contemporanis.

El projecte estrella, 'Construïm Gaudí', és dirigit a infants d'entre 6 i 12 anys i proposa un viatge pels orígens, la vida i obra de l'arquitecte reusenc, amb una atenció especial a conceptes tan actuals com la sostenibilitat, l'eficiència energètica i la biomimètica. El programa s'articula al voltant de dos grans blocs: 'De la Natura a la Natura' i 'De l'Origen a la Tècnica', amb activitats pensades per fomentar la curiositat i la creativitat dels participants.

Aquesta proposta didàctica es presenta com una oportunitat perquè els docents treballin diverses competències de manera interdisciplinària, integrant assignatures com les matemàtiques, la geometria, la plàstica o fins i tot l'educació física, i permetent un enfocament global de l'obra de Gaudí. El dossier pedagògic inclou recursos i activitats que es poden desenvolupar tant al Gaudí Centre com a l'aula, facilitant una comprensió profunda de les formes i tècniques emprades per l'arquitecte.

Objectius clars per vincular el llegat de Gaudí amb el present

L'actualització del programa respon a la necessitat de mantenir l'interès dels centres educatius, que representen una part important dels visitants del Gaudí Centre. A més, es pretén reforçar la vigència de l'obra de Gaudí en el context actual i subratllar la seva rellevància més enllà de l'arquitectura. Aquest nou enfocament aposta per acostar als estudiants una visió més humana de Gaudí, posant l'accent en la seva manera de pensar i en la seva connexió amb valors universals i atemporals.

Amb la col·laboració del Grup Transversal, especialista en projectes museístics, i El Far Cooperatiu, referent en accessibilitat cognitiva, s'han dissenyat recursos que no només ofereixen una experiència educativa enriquidora sinó també accessible per a tothom. Així, els nous dossiers adaptats per a centres d'educació especial permetran que el Gaudí Centre sigui accessible de manera universal, afavorint una visita basada en l'experimentació a través dels sentits o el raonament lògic, segons l'opció triada.

La regidora de Promoció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha destacat que aquesta nova etapa "permetrà que tots els visitants, independentment de les seves capacitats, puguin gaudir d'una experiència sensorial completa i conèixer de prop l'obra i el pensament d'Antoni Gaudí". Aquesta iniciativa forma part d'un conjunt d'accions promogudes per Reus Promoció per fomentar una cultura inclusiva i pedagògica al voltant d'un dels grans genis de l'arquitectura, reivindicant al mateix temps la importància de Reus com a ciutat natal de Gaudí i referent del seu llegat cultural.