Les obres per al desplegament tecnològic començaran a materialitzar la futura ZBE de Reus

Lectors de matrícula, panells digitals o sensors de qualitat d'aire i soroll són algunes de les eines que s'implantaran en paral·lel a la redacció de l'ordenança que regularà la mobilitat

Els criteris que definiran la ZBE es treballaran en clau d'àrea metropolitana
Els criteris que definiran la ZBE es treballaran en clau d'àrea metropolitana | Sandra Pérez
15 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:56h

La implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) té com a objectiu la millora de la salut de la ciutadania i la lluita contra el canvi climàtic, a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l'aire a la ciutat. Prèviament, l'Ajuntament de Reus ja ha treballat amb indicadors de la qualitat de l'aire i de la contaminació acústica, així com ha apostat per la mobilitat sostenible amb una ordenança específica -aprovada el 2022-, el pla de mobilitat urbana i sostenible, la transformació viària i la pacificació del trànsit.

Per implementar la futura ZBE del municipi, caldrà una ordenança que reguli els criteris d'accés i circulació dels vehicles, que el Govern pretén aprovar definitivament en el ple del mes de desembre del 2024 i començar a posar-la en marxa el 2025. Es tractarà d'una normativa que inclourà des de l'àmbit d'actuació als vehicles autoritzats, passant pels sistemes de control, regulació dels estacionaments, infraccions i sancions, senyalització específica o criteris de participació ciutadana.

L'ordenança municipal, això sí, dependrà de les recomanacions homogènies de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el decret, encara en procés de tramitació, pel qual la Generalitat havia d'aprovar el Pla de Qualitat de l'Aire amb horitzó 2027 i que va quedar paralitzat, primer, per les al·legacions contràries al mateix que van presentar molts municipis de Catalunya (sobre les restriccions als vehicles) i, segon, perquè caldrà esperar a la formació del nou Govern i la seva futura o no aprovació.

Ordenança i criteris normatius

La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència de l'Ajuntament de Reus, Dolors Vázquez, assegura que s'està treballant en clau d'Àrea Metropolitana i que, tot i estar pendents d'aquest decret, es regeixen sota el paraigua de la regulació jurídica estatal i també els requisits que arriben de la Unió Europea. En clau municipal, ja es va constituir el passat 9 d'abril la comissió redactora de l'ordenança, la presència dels regidors i regidores dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament. 

La segona reunió de la comissió es farà la setmana vinent i, al mateix temps, Vázquez explica que les trobades amb els equips tècnics de l'Ajuntament de Tarragona, com a municipi de més de 50.000 habitants més propera, i també d'altres ciutats com Cambrils oSalou permetran establir un model consensuat -encara que no tots hagin d'aplicar-lo- perquè sobretot es garanteixi un bon moviment interurbà. Que els horaris d'entrada i sortida siguin els mateixos i sigui fàcil per aquells usuaris que es desplacin en vehicle privat.

D'altra banda, s'estan duent a terme jornades de formació i sensibilització per al personal municipal, jornades de participació i informatives amb la ciutadania i, en concret, reunions sectorials durant aquest mes de maig: Cambra de Comerç, Pimes, Unió de Botiguers i el Tomb de Reus; sector del taxi i transportistes, AMPAs i AFAs, Federació d'Associacions de Veïns i sector d'autoescoles. L'objectiu és aconseguir un feedback i propostes que després traslladar a la comissió redactora. Un cop redactada l'ordenança municipal, passarà pel Ple de l'Ajuntament perquè els diferents grups votin i aprovin la normativa.

El projecte tènic: primera materialització

El primer pas "tangible", és a dir, el que permetrà començar a veure materialitzada la ZBE pròpiament dita, més enllà d'actuacions complementàries de pacificació del centre ciutat -com la vianalització del raval de Santa Anna- o de mobilitat sostenible -com la xarxa de carrils bici i les estacions de la Ganxeta-; és el projecte tècnic, actualment en obres. El calendari previst marca que el mes de juliol es finalitzaran les obres del sistema de mesurament i control, a partir del qual es podran extreure dades i analitzar-les, i, el novembre, s'acabaran les obres pel que fa al desplegament tecnològic.

Així, el projecte tècnic inclou la instal·lació de càmeres lectores de matrícula i de visualització avançada als accessos, senyalització amb panells fixos i digitals informatius, càmeres de seguiment per avaluar l'estat del trànsit, canalització de les telecomunicacions i la xarxa de fibra òptica, xarxa de sensors de la qualitat de l'aire i el soroll interconnectats i una plataforma de gestió i seguiment de totes les dades relatives a la mobilitat, la salut i el medi ambient.

Transformar la mobilitat ciutadana

El procés de transformació de la mobilitat ciutadana requereix un canvi en els hàbits i, per tal de promoure la futura Zona de Baixes Emissions, des de l'Ajuntament es té previst crear una landing page, col·locar cartelleria al carrer, fer una campanya informativa a les xarxes socials i reunions amb els mitjans de comunicació. D'altra banda, no es descarten accions puntuals o iniciatives per mostrar a la població quin impacte tindrà la ZBE i els canvis en la circulació.

Paral·lelament, el Govern de Reus hauria iniciat ja els primers treballs amb l'empresa adjudicatària de la redacció del Pla Específic de la ZBE, un contracte que es va atorgar el passat mes d'abril, té un import de més de 14.000 euros i una durada de 8 mesos. Aquest document inclourà informació sobre la contaminació atmosfèrica i acústica i mesures de millora; sistemes de control d'accessos, circulació i estacionament; memòria econòmica; anàlisi de l'impacte social, de gènere o vulnerabilitat; i un pla de comunicació, participació i sensibilització, entre altres.

El conjunt de les actuacions vinculades a la ZBE i la mobilitat sostenible té un pressupost superior als 6,5 MEUR, que compten amb el cofinançament de 4,7 MEUR dels Fons Next Generation i ajuts del Departament d'Acció Climàtica i la Diputació de Tarragona. Les subvencions europees marquen un termini de finalització abans del 31 de desembre d'enguany per a determinades accions, com el projecte tècnic d'implantació de la ZBE.

Arxivat a