Tot a punt per iniciar les obres de transformació de paisatges fluvials del Vendrell en zones verdes

L’objectiu del projecte és la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i del Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

  • Martínez i Torres -
Publicat el 09 de maig de 2025 a les 16:24
Actualitzat el 09 de maig de 2025 a les 16:32

La Sala Cohí Grau de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, va acollir dijous l’acte de presentació del projecte de renaturalització de la Riera de la Bisbal i els Torrents del Lluc i del Cullerer al seu pas per la zona urbana del Vendrell (RENAT3R), que va anar a càrrec de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; el subdirector de Biodiversitat i Canvi Climàtic de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), Ignacio Torres; el cap de la demarcació territorial de Tarragona de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluis Sastre; i la directora del projecte RENAT3R de MN Consultores, Margarita Manzano.

L’objectiu és la revaloratització ecològica i millora paisatgística dels torrents per avançar en la transformació del Vendrell com a municipi fluvial. El repte és transformar-los en espais vius, propers, desitjables i de refugi sensorial, aplicant solucions basades en la natura. Amb aquest projecte no només es vol naturalitzar i restaurar aquests cursos fluvials, típicament mediterranis, sinó que també es vol aconseguir ampliar les zones verdes per a potenciar-ne l’ús públic vivencial i millorar la mobilitat sostenible del municipi, reconnectant la ciutat a través d’aquests espais, així com reduir risc d’inundació.

La previsió és que el proper mes de juny ja es pugui iniciar la primera fase de les obres del projecte RENAT3R. Les obres començaran en ple centre del Vendrell, entre el pont de França i el del carrer de Sant Jordi, acompanyades de la millora de la vegetació de tots tres torrents, aquestes actuacions han de finalitzar el desembre del 2025, i es continuarà amb el tram entre el pont de França i la confluència amb el torrent del Lluc. La inversió total de renaturalització i reurbanització d’aquesta Fase 1 és de 6,4 milions d’euros, i es compta amb una subvenció de 1,2 milions d’euros de la Fundación Biodiversidad del MITECO.

El projecte RENAT3R Renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i del Cullerer al seu pas per la zona urbana del municipi del Vendrell compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “es tracta d’un projecte que pretén ser el punt d'inflexió en l'estratègia municipal global, després de dècades de creixement urbanístic accelerat, per marcar clarament el gir cap a infraestructures verdes en favor de l'habitabilitat”.


El subdirector de la Fundación  Biodiversidad del MITECO, Ignacio Torres, va destacar que “RENAT3R és un projecte innovador i exemplar sobre un dels ecosistemes més difícils on actuar, les rieres, i, a més, en el seu pas per zones urbanes. Creiem que la renaturalització incrementa el benestar de la població i que la biodiversitat ha d’estar dins de les ciutats, i el projecte del Vendrell reuneix aquests dos aspectes claus”.