Onze morts més a les carreteres de la demarcació el primer semestre de l'any

El conseller Jané declara la guerra als conductors distrets, «hi haurà més sancions»

Publicat el 31 de juliol de 2015 a les 12:47
Actualitzat el 10 de novembre de 2023 a les 16:18

Imatge d'un accident. Foto: Laura Cortés / ACN.


El balanç del primer semestre de 2015 a les carreteres catalanes s'ha tancat amb 81 persones mortes i 428 ferides greus. Durant aquest mateix període de l'any passat, van produir-se 72 víctimes i 389 ferides greus. Això suposa un increment de 9 finats. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha focalitzat el repunt a la demarcació de Tarragona, especialment, on s'han mort onze persones més, i Lleida, set més . Només a l'N-340, al seu pas per Tarragona, nou persones han perdut la vida en aquests sis mesos. Jané, en roda de premsa, ha declarat la guerra als conductors distrets. Continua creixent el percentatge de distraccions per sobre de les infraccions. «Hi haurà més sancions», ha avisat.

El conseller Jané ha declarat la guerra als conductors distrets perquè les xifres confirmen les tendències més recents: les distraccions ja superen les infraccions. Entre les causes dels accidents mortals, un 23% han estat per falta d'atenció. 

Preocupa especialment el fenomen del Whatsapp, ja que els conductors «no només llegeixen els missatges que els arriben sinó que inclús els responen!», ha exclamat amb vehemència. La manca dels «cinc sentits» al volant resulta equiparable amb la conducció sota els efectes de l'alcohol. 

Per això Interior, a través d'una campanya publicitària amb anuncis que criden l'atenció precisament sobre aquestes accions contraindicades amb la seguretat, apel·la directament als conductors sobre els riscos de parlar, escriure o manipular al telèfon mentre es condueix. «Portar un cotxe» implica estar en condicions de «fer —i fer-se— molt de mal». 

A banda, el comissari de Mobilitat, Miquel Esquius, ha detallat que durant l'estiu es faran més de 5.000 punts de control d'alcoholèmia i velocitat però sobretot per detectar distraccions. Aquests darrers «seran dinàmics» i consistiran en patrulles en marxa per les carreteres per descobrir in fraganti els conductors amb els telèfons. «Hem de posar més sancions», ha avisat Jané, que espera que s'arribi a la xifra rècord de 12.000 multes al final de l'any. 

Balanç de sinistralitat del primer semestre

Durant aquestes primers 6 mesos s'han produït 70 sinistres mortals que han suposat la pèrdua de 81 vides. La via amb més persones mortes ha estat la N-340, amb 12 finats. La franja horària més perillosa ha estat la tarda, 35 víctimes, i el xoc frontal i les sortides de la via, el tipus d'accident més greu. 

Tarragona i Lleida, concentren el repunt

A la demarcació de Tarragona s'ha registrat el major nombre de morts, 27. Per sobre de Barcelona, 26, Lleida, 18, i Girona, 10. Això implica que a Tarragona han mort 9 persones durant aquest semestre, en relació al mateix període de 2014, i 7 persones més a Lleida. A Barcelona s'han reduït en 9 morts i a Girona es manté la mateixa xifra, 10 morts. 

Camions de l'N-340 per l'AP-7

Jané ha tornat a demanar a l'Estat que actuï per solucionar la «gravíssima» situació que es viu amb la N-340 al seu pas per Tarragona i, concretament, per Terres de l'Ebre. A banda de reclamar que es construeixin els trams «eternament pendents» de l'A-7, «tot i que ja estan pressupostats», el conseller vol treure els camions de la N-340.

«Seria una bona solució que els vehicles pesats haguessin de circular obligatòriament per l'autopista». Com també ho seria que s'estudiessin «bonificacions i descomptes» per afavorir el trànsit per la via del pagament i restar així pressió a una via «molt congestionada» i que registra la majoria d'accidents mortals.