El grup municipal de Junts per Cabacés assegura que el Govern local transporta l'aigua cap dipòsit municipal amb mitjans que no tenen garantia sanitària i, a més, exigeix justificació per les subvencions que encara no s'han cobrat i haurien de cobrir les despeses de gestió hídrica. Per aquest motiu, el partit a l'oposició -i la regidora no adscrita Tina Masip- van demanar un ple extraordinari de l'Ajuntament per aquest dilluns 19 d'agost.
El qüestionament del grup implicava saber "si tots els transports contractats per portar aigua al dipòsit disposen de les corresponents autoritzacions i garanties del Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya" i afirmaven haver detectat que "només una de les tres empreses contractades" hi consta.
D'altra banda, els de Junts també exigien mesures sanitàries i de protecció per a la bassa del Mas Roger, des d'on es fa la captació d'aigües municipals i que no es troba perimetrada, permeten l'accés lliure a qualsevol banyista. Així mateix, reclamaven que el Govern de Cabacés no hagués optat a les subvencions de cofinançament que convoca l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
La resposta del Govern
Davant la preocupació de l'estat de l'aigua de Mas Roger, l'alcalde Jaume-Josep Pujals, ha exposat en la sessió plenària que les analítiques que EMATSA realitza periòdicament garanteixen la seva qualitat i ha apuntat que també s'ha sol·licitat un estudi per al pou, que és una prioritat del Govern. A més, el batlle ha reconegut que encara no s'ha tancat la bassa, però que s'ha denunciat als Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals perquè es prenguin mesures per evitar l'accés als banyistes i animals.
El Govern accepta que dues de les tres empreses no consten al registre sanitari, però es recolza en els resultats de laboratori. Des del grup de Junts desconfien d'aquests informes i han sol·licitat una còpia de la documentació perquè, amb la greu sequera actual, "la població continua comprant aigua de garrafa perquè no es refia de la que surt de l’aixeta", lamenten, després d'instar ERC a complir tots els requisits sanitaris i quedar rebutjada la proposta.
Pel que fa a les subvencions que atorga l'ACA, Junts per Cabacés ha criticat que l'Ajuntament no optés a la subvenció el 2023 per cobrir els costos i ha reclamat que es compleixin els requisits per presentar-se enguany: "disposar de l’autorització de derivació temporal de l’aigua captada i de l’informe de les autoritats sanitàries o els altres informes que siguin preceptius en relació amb el transport i la destinació de l’aigua crua".
En resposta, Pujals ha recalcat que l'ACA ha allargat el termini fins al pròxim 31 d'agost i que es presentaran totes les factures -justificades com a puntuals en lloc d'adjudicar contractes menors per als transportistes- per sol·licitar l'ajut. Fins al moment, s'haurien cobrat uns 8.000 euros dels gairebé 10.000 de despesa que ha suposat el transport d'aigua des de la bassa i cap al dipòsit (30.000 € en l'últim any).