Organitzen una nova jornada d'anellament d'ocells al Parc Francolí de Tarragona

L’activitat, impulsada des de la Conselleria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona i l'Institut Català d'Ornitologia, tindrà lloc el diumenge 23 de febrer

La jornada d'anellament d'ocells tindrà lloc el diumenge 23 de febrer al Parc Francolí de Tarragona.
La jornada d'anellament d'ocells tindrà lloc el diumenge 23 de febrer al Parc Francolí de Tarragona. | TarragonaDigital
19 de febrer de 2025, 13:51
Actualitzat: 13:51h

El Parc del Francolí de Tarragona acollirà el diumenge 23 de febrer una nova jornada divulgativa d'anellament d'ocells. La cita, oberta a tota la ciutadania, està organitzada per l'Institut Català d'Ornitologia i la conselleria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona. El punt de trobada de l'activitat d'aquest diumenge serà la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona, al número 8 del carrer de l'Arquebisbe Josep Pont i Gol. La previsió és que la sessió comenci a les nou del matí i finalitzi al punt del migdia. L'activitat és gratuïta amb inscripció prèvia a través del correu electrònic [email protected].

Durant l'activitat s'explicarà què és l'anellament, com es duu a terme, per a què serveix i les tècniques bàsiques d'identificació, manipulació dels ocells i presa de dades biomètriques. Cal recordar que el novembre de 2024 es va fer una altra jornada divulgativa d'anellament i es preveu que, fins al pròxim mes de juny, es duguin a terme altres activitats de captura i anellament d'ocells al Parc del Francolí. Un cop fetes totes les sessions, es valoraran els resultats i les espècies detectades al parc, fent-se un seguiment particular de la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros).

L'anellament dels ocells

L'anellament és un mètode d'estudi de la biologia dels ocells, els seus desplaçaments i les seves relacions amb el medi natural consistent en el marcatge individual de les aus. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ofereix una gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.

Una altra informació derivada de les recuperacions i controls inclou paràmetres poblacionals —com la taxa de supervivència, l'èxit reproductor, etc.-— que poden resultar essencials per entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells.

Arxivat a