La pagesia de Catalunya torna a estar en peu de guerra. Des d'aquest últim cap de setmana de gener, diversos municipis catalans s'han despertat amb els rètols que indiquen el topònim a l'entrada del terme cap per avall. Es tracta d'una nova protesta de Revolta Pagesa, que imita una acció reivindicativa que s'ha popularitzat a França, que té l'objectiu de reclamar al Govern perquè compleixi amb les seves promeses i revertir la complexa situació que es viu al camp arran de la sequera dels últims anys.
Diferents municipis tarragonins també han sigut escenari d'aquestes reivindicacions. Riudoms i Alforja, al Baix Camp, Barberà de la Conca (Conca de Barberà) o Cabra del Camp (Alt Camp) són alguns dels pobles en què els cartells estan capgirats a dia d'avui. En concret, les reclamacions dels pagesos se centren a demanar més ajudes al sector i reduir la quantitat de burocràcia a què han de fer front habitualment.
Segons apunta ElNacional.cat, a més, des de Revolta Pagesa no descartarien possibles noves mobilitzacions, ja que a les conseqüències de la sequera se suma l'increment en els costos de producció. Entre les persones i col·lectius que s'han sumat a la protesta, a través de les xarxes socials, lamenten que "la societat avança del revés", denuncien "prou de bones paraules de l'administració, el sector necessita fets!" o reivindiquen "per una pagesia viva i una sobirania alimentària!".
Trobada amb el Consell Comarcal del Baix Camp
En concret, els membres de Revolta Pagesa han exposat que el Baix Camp està patint molt amb la sequera i la manca de relleu generacional i que cal revertir la situació perquè "les institucions no els estan ajudant gens i tampoc fan res perquè els productes estiguin als menjadors públics de les escoles i hospitals". Una demanda que van traslladar al Consell Comarcal en una reunió, aquest dilluns 27 de gener, perquè les administracions públiques siguin les primeres a implicar-se amb el producte de pagès.
En un vídeo al seu perfil d'Instagram, evidencien que la sequera i la manca d'aigua de reg han provocat la mort de molts camps d'avellaners -o bé, són improductius- i que arrenquen els arbres, però no saben què plantar de nou perquè no hi ha aigua. Per això, insten a accelerar "unes obres que s'estan fent eternes" i critiquen que mentrestant l'administració "no doni solucions". Recorden, a més, la necessitat de continuar produint i venent les DOP del territori, l'oli d'oliva Siurana i l'Avellana de Reus, que són reconeguts arreu del món.
Així mateix, entre els problemes que pateixen aquests últims anys, assenyalen que "el 2024 no hi va haver cap incorporació de joves agricultors". "La població de la comarca és de 185.000 persones i cap jove s'ha incorporat al sector agrícola", lamenten i qualifiquen aquesta situació com "una derrota molt grossa" per a la pagesia i la sobirania alimentària d'aquest país.
De fet, van aprofitar la trobada amb Lluís Escoda i Ernest Roigé, gerent i president del Consell Comarcal del Baix Camp, per convocar una concentració de tractors i vehicles al passeig Sunyer de Reus, davant de l'Estació Enològica, per denunciar "la gestió deficient de les diferents administracions que no prenen mesures efectives per fer front a la manca d'aigua i els altres problemes que afecten greument la comarca". Entre les peticions, des de Revolta Pagesa, també van recalcar el pagament immediat de la subvenció atorgada fa més d'un any, la reobertura del Banc de Terres i incorporar un tècnic que dinamitzi la pagesia, a més de l'impacte negatiu de la greu situació al camp per a les empreses de subministraments agrícoles. Tot plegat, per exigir polítiques que procurin la viabilitat del món rural.