El Parc Samà de Cambrils, l’únic jardí històric de la província de Tarragona i referent de la jardineria romàntica a Espanya, ha presentat un ambiciós projecte de renovació i reposició del seu patrimoni vegetal, integrat en el Pla de Conservació 2035, que té per objectiu salvaguardar els seus valors naturals, històrics, patrimonials i culturals.
La intervenció, que es va iniciar a finals del 2024, respon al compromís del Parc Samà amb la preservació del “caos elegant”, una característica que evoca la llibertat i la improvisació dels jardins del Romanticisme. L'objectiu principal d'aquesta actuació consisteix a substituir elements vegetals que han arribat al final del cicle vital o que s'han vist afectats per la sequera prolongada que pateix la zona.
En aquest sentit, l’alcalde Oliver Klein ha plantat l'Arbre de Cambrils, un exemplar de Til·ler (Tilia Platyplyllos), com acte simbòlic i commemoratiu integrat a la campanya “Uneix-te a la Lliga Verda”, que pretén sensibilitzar la població sobre la importància de fer petits gestos per mitigar els efectes del canvi climàtic. S'ha col·locat al costat d'un altre exemplar que ja mostra signes d'envelliment i arriba al final del seu cicle vital, amb una edat aproximada de 90 anys.
El batlle ha destacat l’excel·lent sintonia que posa en valor l'eficàcia de la col·laboració públicoprivada per fer créixer una destinació com Cambrils: “El parc és una de les joies del municipi, per la seva història, la seva arquitectura, i per descomptat, pel seu patrimoni natural, vegetal i zoològic".
Treballs enllestits per Setmana Santa
El pla que s'està desenvolupant en aquest emblemàtic parc contempla cinc fases que s'acabaran abans de Setmana Santa. Per al seu desenvolupament, la direcció del parc ha creat un Comitè de Seguiment i s'han contractat els millors proveïdors de la zona:
- Poda, estintolament i retirada d'arbres (gener-febrer): Es van eliminar 55 arbres, especialment plàtans, pins i xiprers, i es van podar branques seques d'exemplars singulars com til·lers i roures. Aquesta etapa la va fer l'equip especialitzat en arboricultura de l'empresa El Margallo, d'Almoster.
- Neteja de fusta i tocons (març): Executada per Excavacions Freixas, de Botarell, que va preparar el terreny per a les noves plantacions i va reutilitzar les restes vegetals per a altres usos.
- Selecció i plantació d'arbres (març): Es van plantar 165 nous arbres de diverses espècies, adquirits en vivers de Girona i Tarragona, entre ells xiprers, alzines, oliveres, cedres, pins, acàcies negres, plàtans, til·lers, Parròtia pèrsica (arbre de ferro), Washingtonia i el palmell reial Roystonea regia, entre d'altres. Part de l'arbrat s'ha seleccionat als vivers i productors de planta Naturpalm, de Riudoms.
- Selecció i plantació de bordures vegetals (març/abril). Més de 300 metres lineals i 600 peus de planta per refer bordures vegetals i mantenir el traçat sinuós dels senders. S'està realitzant actualment per l'equip de Flors Els Pins, de Reus.
- Reposició de camins i nou sistema de reg per degoteig al parc. S'està realitzant, fins a mitjan abril, amb la col·laboració de T. Salvany Instal·lacions i Muntatges de Reus, i Llaberia Group de Montbrió del Camp.
Campanya de sensibilització
En el marc del seu compromís social, s'ha definit una campanya anomenada “Uneix-te a la Lliga Verda”, que pretén sensibilitzar la població sobre la importància de fer petits gestos per mitigar els efectes del canvi climàtic:
- Programa ‘Un col·legi, un arbre’: Tots els col·legis que visiten el parc poden ser padrins dels nous arbres plantats. Aquesta acció la coordina el departament d’educació ambiental del Parc. Els alumnes de 2n de Primària de l'escola teresiana de Tortosa ja han apadrinat un exemplar de Parròtia pèrsica (arbre de ferro).
- Presentació Club FEHT (previst a finals d'abril o inici de maig): Reconeixement a empreses destacades pel seu model de turisme sostenible a la Costa Daurada, de manera que cadascuna apadrinarà un arbre. L'esdeveniment es realitza en col·laboració amb la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, que presentarà la seva iniciativa Club FEHT amb la idea d'aglutinar les empreses que ofereixen activitats a la destinació.
- Dia Europeu dels Jardins Històrics. "Coneix la biodiversitat del jardí històric (26 d'abril): Tots els visitants podran gaudir de la guia il·lustrada d'aus del Parc Samà, que permet reconèixer més de 80 aus que habiten al parc.
El Parc Samà forma part de la ruta europea de jardins històrics, certificada com a Itinerari Cultural del Consell d'Europa l'octubre de 2020, un reconeixement que posa en valor aquest patrimoni històric, artístic, social i natural. Amb aquest projecte, el Parc Samà reforça el seu paper com a refugi de biodiversitat i patrimoni històric i s'adapta als desafiaments climàtics per garantir que les generacions futures puguin gaudir de la seva singular bellesa i riquesa cultural.