El coordinador del projecte, Pere Teixidor, ha explicat a NacióTarragona, que el que "va sorgir per casualitat" s'ha convertit en una activitat molt interessant que permet canviar la manera de veure la salut mental. En aquesta edició hi ha més de 80 obres -pintura, escultura, vídeo, fotografia, ceràmica, il·lustració, entre altres-, fetes per 165 persones. Teixidor destaca que "no tenim cap afany quantitatiu" però alhora afirma que cada vegada hi ha més participants perquè el projecte és molt engrescador i beneficiós per ambdues parts. Totes les obres han sigut creades a quatre mans per una persona amb malaltia mental i un artista professional -en alguna ocasió eren tres integrants-.
Teixidor, que també és artista, parla de la seva experiència dient que "em va canviar la manera de veure la salut mental. Participar-hi et canvia l'estereotip que existeix -que no és veritat-, et canvia el concepte, l'estigma, i t'adones que el mur que s'ha creat no existeix, que no és així".
L'objectiu de tot el projecte és que l'artista professional i l'amateur estableixin una bona relació, que hi hagi un treball horitzontal i que sigui una experiència enriquidora per tots dos. "L'aspecte terapèutic d'aquesta iniciativa és la relació humana entre dues persones". Això ajuda a les persones amb malaltia mental que se senti més autònoma, més segura i tingui més autoestima. El coordinador afirma que cada persona "té alguna capacitat i s'ha d'aprofitar, sigui quina sigui", s'ha de potenciar.
En aquesta edició hi han participat 14 centres de salut mental de 6 comarques catalanes: Bages, Berguedà, Maresme, Osona, Vallès Oriental i Tarragonès. Els centre que hi han pres part han sigut el Club Social Associació La Muralla i l'Institut Pere Mata.
"16 calaveres"
En Jesse Hidalgo -La Muralla-, de 24 anys i veí de Reus, ha fet duo amb l'artista de Tarragona Àngel Pomerol. Els dos han creat un quadre protagonitzat per calaveres que té un missatge molt clar: "16 excuses". Ambdós destaquen que la idea va sorgir després de moltes converses, pluges d'idees i d'intercanviar sensacions. Van arribar a la conclusió que el que els unia era la passió pels còmics, per l'art i per superar les pors i van decidir utilitzar la calavera, un element molt comú en còmics, il·lustracions i a més, és un símbol clar de por a la mort.
L'Àngel assegura que "l'experiència és fabulosa" i apunta que en el seu cas el menys important era l'obra si no que sempre han prioritzat la relació i la bona "sintonia" entre els dos, ja que han connectat molt bé. En Jesse afirma les paraules de l'artista i apunta que és molt fàcil treballar amb ell "perquè sempre m'ha deixat fer el que tinc al cap". Aquesta activitat per ambdós els ha servit per conèixer-se, que no és poc, i per poder créixer com a persones. Segons l'artista, "ens ha anat molt bé per intercanviar experiències, per parlar de les nostres pors i per utilitzar l'activitat com a teràpia personal".
En Jesse i l'Àngel diuen que la seva obra té una qualitat que no buscaven perquè l'única cosa que volien era passar-bé els dos junts i viure l'experiència. Asseguren que si els tornen a cridar "hi participarem segur" en aquest projecte. Una de les claus de l'èxit de la seva peça artística és que en Jesse no té por a pintar, a equivocar-se sinó que deixa fluir el que porta a dins i "això és fabulós, és fantàstic perquè li dona molta frescor i energia", apunta l'Àngel, qui destaca que s'ha creat quelcom màgic entre els dos, "una sintonia que es crea entre artistes".

En Sergi i la Vicky, amb la seva obra Els menjadors de patates Foto: Jonathan Oca
En Sergi Domínguez -La Muralla-, de 46 anys i veí de Tarragona, va estudiar fa molt de temps Belles Arts i és molt coneixedor del món de la pintura. Destaca que mentre pinta se sent tranquil, "no em passen les hores, no tinc pressa" i assegura que "és una feina molt didàctica".
Ha participat en aquesta activitat amb l'artista Vicky Roldan, qui explica que sempre que participa en iniciatives d'aquestes se sent molt "tocada positivament" perquè els nous artistes, com en Sergi, no tenen por, pinten i dibuixen sense patir perquè s'han d'exposar a l'opinió pública i "això provoca que surtin coses meravelloses i molt boniques". La mateixa artista ha destacat que a en Sergi no li ha hagut de reconduir res com a artista, "perquè ell ja en sap" però sí que van haver de posar damunt la taula diferents propostes per arribar a una entesa a l'hora d'elaborar el quadre, ja que cadascú té les seves incerteses, desitjos i pensaments.
"Els menjadors de patates", aquest és el títol que en Sergi ha volgut posar al seu quadre perquè està inspirat en l'obra de Vincent Van Gogh. "Al principi va costar perquè volia trobar un ambient que agradés a tothom", assegura. Per fer-ho, va plasmar "un ambient pobre, amb una llum pobra, molt fosc". En el quadre no hi ha persones, com a l'original, sinó que hi ha animals que representen els que en Sergi havia tingut a casa seva, com un gos, un cavall i conills. En aquesta obra també hi ha dues bruixes "que representen les meves inquietuds, les meves pors i les meves angoixes".
Tant en Sergi com la Vicky es mostren molt satisfets de la feina que han fet durant el temps que han pogut treballar plegats i no dubtarien en tornar a participar-hi.
L'exposició
L'exposició estarà al Refugi 1 del Port de Tarragona fins al 23 de juliol. Els horaris de visita són de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius, d'11 a 14 h. Les obres, que estan a la venda, es poden comprar a través del web de Parelles Artístiques. Els diners que es recaptin de la venda s'utilitzaran per finançar la següent edició del projecte.

L'exposició es pot visitar al Refugi 1 del Port de Tarragona fins al 23 de juliol Foto: Jonathan Oca