REPORTATGE

«Parlem el mateix idioma»: l'associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp, un suport essencial als familiars

L'Institut Lerín Neurocognitive és el centre que permet a l'entitat oferir un ventall de serveis als afectats per diferents trastorns cognitius

L'Associació d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de Reus i Baix Camp va celebrar el seu 25è aniversari l'any 2023
L'Associació d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de Reus i Baix Camp va celebrar el seu 25è aniversari l'any 2023 | Sandra Pérez
29 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:29h

L'Associació d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de Reus i Baix Camp va commemorar l'any 2023 el seu 25è aniversari, tot i que les seves primeres passes van ser fa tres dècades com a delegació comarcal de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Catalunya, ubicada a Barcelona.

En el ple ordinari del passat 16 de febrer, l'Ajuntament de Reus va aprovar concedir a l'entitat una menció honorífica municipal per reconèixer el suport a les persones afectades per l'Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives i les seves famílies, donant visibilitat i dimensió social a una realitat present a la societat. La distinció també pretén agrair la tasca dels professionals que hi treballen per impulsar projectes d'estimulació i rehabilitació cognitiva.

La presidenta de l'associació, Cori Sánchez, assenyala la gran satisfacció que ha suposat "que tot un consistori corporatiu votés a favor per reconèixer la tasca duta a terme i és molt significatiu pel valor humà d'aquesta". A més, "la menció ens permetrà tenir visibilitat i donar a conèixer el projecte a altres col·laboradors perquè, al final, és un centre privat i vivim de les subvencions que ens atorguen com a associació", afegeix Xesca Jove, una de les fundadores.

Un primer referent per a les famílies

Com exemplifica Sánchez amb la seva experiència personal, "sempre pensem que a nosaltres no ens passarà i quan arriba el diagnòstic d'Alzheimer és un gran cop". Per això, l'associació és essencial com a punt d'informació i conscienciació, però sobretot com a suport per a les famílies. "Al final, parlem el mateix idioma que les persones que venen i els obrim un ventall de possibilitats d'acord amb les seves necessitats, afegeix.

Més enllà de l'atenció als pacients, és cabdal el servei per a familiars cuidadors a través dels tallers psicoeducatius. "Els grups psicoeducatius ajuden els familiars a compartir el que estan vivint amb altres famílies i ajudar-se mútuament", descriu el neuropsicòleg Alejandro Amezcua.

L'Institut Lerín Neurocognitive ofereix una branca de serveis amb una quarantena de professionals Foto: Sandra Pérez


Des del centre que gestiona l'Associació d'Alzheimer i altres trastorns cognitius, s'ofereix un primer contacte gratuït per informar-se a tota la ciutadania del Camp de Tarragona, i, més endavant, servei d'assessorament legal mitjançant una treballadora social i teràpies individuals amb una psicòloga. També, s'organitzen sessions informatives amb professionals de l'Hospital Sant Joan o altres centres sanitaris sobre recursos o consells d'interès general.

Servei d'atenció integral

L'Institut Lerín Neurocognitive -abans programa Sant Rafael- és el nom que rep el centre on s'ofereixen tots els serveis d'atenció que gestiona l'associació i que promou unes teràpies no farmacològiques que van ser pioneres a la província. Les instal·lacions, construïdes per la Fundació Rosa Maria Vivar en terrenys municipals, s'ubiquen a l'avinguda d'Antoni Planàs i Marca de Reus.

El neuropsicòleg explica que les "teràpies no farmacològiques ajuden a treballar la xarxa neuronal, mitjançant estimulació cognitiva, sensorial, la memòria i el llenguatge, les funcions executives, psicomotricitat fina, l'autopercepció, l'atenció, el raonament lògic, etc”. Aquestes tècniques també es complementen amb activitats físic-funcionals, que ajuden a prevenir i mantenir el màxim temps possible les capacitats cognitives de la persona.

El servei és integral i finalista, motiu pel qual, consta de la unitat de memòria -bàsicament adreçada al treball cognitiu davant alteracions lleus-, i dues unitats terapèutiques per atendre alteracions moderades i afectacions greus o estades finals de les malalties i trastorns, respectivament. Hi treballen una quarantena de professionals amb diferents perfils: neuropsicologia, psicologia, logopèdia, infermeria, pedagogia, fisioteràpia, teràpia ocupacional, treball social, educació social, integració social i animació sociocultural.

Les instal·lacions del centre tenen un disseny homogeni per fomentar la familiaritat dels pacients Foto: Sandra Pérez


Amezcua detalla que "la unitat de memòria està destinada a activitats de prevenció i preservació de la reserva cognitiva", on es van atendre més de 50 persones l'any 2023, una trentena de les quals formen part del taller d'entrenament cognitiu. Recentment, també, s'ha incorporat el servei de rehabilitació cognitiva, en cas de danys cerebrals adquirits com un ictus, un traumatisme cranioencefàlic o conseqüències de la Covid. Al centre de dia, en paral·lel, van ser ateses un total de 127 persones l'any passat i 8 més van sol·licitar el servei d'atenció domiciliària.

Un esforç altruista

El que avui és una entitat consolidada va néixer entre tres famílies que buscaven suport mutu. "La Maria Vendrell, com a presidenta, la Cristina Peñalver, com a secretària, i jo vam intentar assessorar i ajudar amb el poc que sabíem llavors; i vam lluitar molt des del principi per arribar a més familiars i anar creixent", recorda Jove.

Al capdavant de l'associació tots són voluntaris i dediquen hores i esforç a tirar endavant el projecte. "És complicat econòmicament sobretot perquè mantenir el servei i les instal·lacions és molt car; es fa gràcies a subvencions i picant portes", afegeix la cofundadora. Com a entitat sense ànim de lucre, tots els ingressos es destinen a oferir els serveis d'atenció.

Precisament, la presidenta actual, Cori Sánchez, agraeix que "les persones usuàries puguin demanar ajuts a la Generalitat" perquè el percentatge d'IRPF que rep el centre es tradueix després en beques per al centre de dia, la unitat de memòria, beques menjades i en transport. Aquesta prestació que tenen com a associació compensa el cost que suposaria un servei 100% privat.

L'atenció al centre és integral i es divideix en tres unitats en funció del grau d'alteracions cognitives Foto: Sandra Pérez

Treballar des del territori

L'Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp col·labora en tasques de recerca i es troba en vies de desenvolupament d'estudis propis per avançar en el coneixement d'aquestes malalties. Així mateix, enguany col·laboren per primera vegada amb l'Ajuntament de Reus per fer difusió de la campanya gratuïta de revisió cognitiva que fan anualment a l'Institut Lerín Neurocognitive. L'objectiu és duplicar aquestes avaluacions fins a 140 persones.

També, els serveis d'informació, orientació i atenció a les famílies van resultar l'any passat en 183 entrevistes i, alhora, 400 estudiants de centres educatius i col·laboradors en activitats de l'ILN es van interessar per la tasca del centre. Més de 200 persones, a més, van participar de les xerrades informatives.

Al mateix temps, un dels valors afegits de l'entitat és treballar en benefici i des del territori. D'una banda, el projecte Sembrar Llavors consisteix a "donar visibilitat i sensibilitzar sobre el col·lectiu i les malalties amb xerrades a l'alumnat de primària i secundària", descriu Sánchez. Fomentant l'empatia del jovent, es minimitzen els prejudicis i s'assoleix un intercanvi gratificant per a usuaris i adolescents.

D'altra banda, el projecte Reus i Baix Camp incideix especialment en els municipis més petits de la comarca i zones rurals. L'objectiu és facilitar informació, orientació i assessorament a les famílies per tal de prevenir i fer front a un trastorn cognitiu. Des de l'entitat treballen per l'accés universal a les teràpies i la garantia del suport als cuidadors d'arreu.