Passanant diu prou: Oposició als plans massius de plaques fotovoltaiques en sòl agricola

Els projectes BCN Solar 1 i 2 preveuen la instal·lació de més de 400 hectàrees de panells

Imatge d'arxiu d'una instal·lació fotovoltaica
Imatge d'arxiu d'una instal·lació fotovoltaica | Adrià Costa Rifà
13 de juliol del 2023
Els de Passanant i Belltall i Forès són uns dels projectes de parcs solars amb més hectàrees de Catalunya. Preveuen la instal·lació de més de 400 hectàrees de panells solars que, si prospera la proposta, anirien en sòl agrícola. Són els anomenats BCN Solar 1 i BCN Solar 2, respectivament. Això equival a 260 camps de futbol junts en un poble que no arriba als 50 habitants.

Aquestes xifres revelen un impacte paisatgístic enorme. Per aquest motiu, l'Associació de Veïns i Amics de Passanant i Belltall s'oposa rotundament a l'arribada del parc a la comarca.

En aquest sentit, l'any 2021, l'entitat ja advertia que la concentració de nous equipaments que aleshores es preveia era "injusta i, més encara, ineficaç". "La Conca de Barberà produeix actualment el doble d’electricitat que la que consumeix i un municipi petit com Passanant i Belltall, amb 200 habitants i 17 molins en funcionament, produeix electricitat per a 10.000 habitatges" exposen.
 
 

Industrialitzar el paisatge 

A més, la Conca de Barberà és una comarca eminentment agrícola. La implementació de BCN Solar 1 i 2 suposaria una reconversió del paisatge cap a sòl industrial, un fet que acabaria amb la personalitat i els recursos naturals de la zona. "Si el paisatge desapareix, qui vindrà a viure al costat d'un polígon ple de plaques?" exposen els veïns, amb preocupació.

Com en la majoria de projectes d'aquestes característiques, la seva tramitació correspon al govern Espanyol. Per la seva banda, les diferents entitats afectades, les administracions i també la Generalitat de Catalunya preparen un seguit d'al·legacions per tal que l'impacte que es preveu no esdevingui, finalment, una realitat.
 

Passanant i Belltall Foto: Passanantbelltall.cat


"No tenim competències per fer res més"

L'alcaldessa de Passanant, Carme Amenós, per la seva banda, aboca per mantenir una posició "neutral" i explica que han al·legat perquè la iniciativa tingui "cura del territori". Per exemple, demanen que no es malmetin els camins o que s'aprofitin les vies d'evacuació existents. "Des de l'ajuntament l'únic que podem fer és la tramitació perquè no tenim competències per fer res més", comenta. També es queixa dels pocs recursos que tenen aquests pobles petits per fer front a projectes tan grans i complexos.

Amenós diu que hi ha preocupació entre els veïns del poble. "En lloc de ser un mar de sembrat, hi haurà un mar de plaques", expressa. Des de l'equip de govern apunten que un 90% dels propietaris ja han acceptat llogar o vendre els seus terrenys a l'empresa promotora. Segons dades de l'ACN, la companyia ha ofert als propietaris, com a mínim, 1.800 euros per hectàrea anuals des del moment que la planta entri en funcionament.