Un passeig i torres medievals sense falsos històrics: els detalls del projecte de la muralla de Sant Francesc de Valls

Està previst que les obres comencin a principis de 2025 i que finalitzin el 2026

Imatge actual de la muralla de Sant Francesc de Valls
Imatge actual de la muralla de Sant Francesc de Valls | Albert Oliva
07 de novembre de 2024, 13:29
Actualitzat: 13:29h

El projecte executiu d’enderroc, consolidació, reinterpretació i urbanització de la muralla medieval de Sant Francesc de Valls s'ha aprovat definitivament. L'equip d'arquitectes d'Anna Ibarz, Marta Milà i Marc Torrellas preveu alliberar i restaurar els vestigis de les antigues muralles ocultes a l’interior dels edificis i urbanitzar tot l’àmbit creant un nou espai ciutadà obert i ampli com a nova porta d’entrada en aquest àmbit del Centre Històric.

Les obres rebran el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. En aquest sentit, el projecte presentat per l’Ajuntament de Valls ha aconseguit 2.793.000 euros dels fons estructurals europeus que permetran finançar la primera fase del projecte a la muralla de Sant Francesc. Està previst que les obres comencin a principis de 2025 i que finalitzin el 2026.

Es posarà al descobert la muralla del segle XIV

El projecte a la muralla de Sant Francesc, a més de posar al descobert i rehabilitar la muralla medieval del segle XIV amagada ara a l’interior d’edificis, destaca per aprofitar l’enderroc d’aquestes construccions per dotar aquesta zona del centre històric d’un nou espai de valor patrimonial, cívic i paisatgístic, de passeig i estada i alhora obert al veïnat. D’aquesta manera, es generarà un passeig a la zona que en l’actualitat ocupen les cases.

L'equip d'arquitectes ha presentat el projecte en roda de premsa
L'equip d'arquitectes ha presentat el projecte en roda de premsa

La recuperació de l’element defensiu evitarà falsos històrics i així, a les zones on es conserven vestigis de les torres medievals, s’optarà per reintegrar-les volumètricament mitjançant una estructura metàl·lica que permetrà visualitzar quina era la seva alçada original. En canvi, pel que fa a la restauració del pany de muralla, es restauraran els vestigis que afloren regularitzant-ne el coronament, recuperant la muralla del s. XIV fins al nivell conservat i retallant els trams posteriors fins a la menor cota del tram medieval adjacent, fet que permetrà que els habitatges del carrer Sant Francesc guanyin en assolellament, llum, aire i vistes. S’opta per exposar les ferides i traces del pas del temps, consolidant les reparacions i cegant les obertures del s.XIV però deixant obertes les de segles posteriors. D’aquesta manera s’aconsegueix comunicar visualment ambdós carrers generant un espai presidit per la muralla medieval rehabilitada.

Un nou passeig

La urbanització del passeig generarà una connexió física amb el carrer de Sant Francesc, per sota de la muralla medieval restaurada, permetent el pas de vianants del nivell inferior al superior. Es planteja també que la intervenció serveixi d’oportunitat per potenciar la connectivitat transversal entre el Centre Històric i la xarxa de vials, per fomentar la mobilitat sostenible i saludable, quotidiana i lúdica. 

En concret, l’actuació es planteja en un tram de muralla, ocult a l’interior de les cases, però dels més ben conservats de la ciutat i inclou les restes, de com a mínim, dues torres de defensa. Així, la fase que s’executarà ara inclou dos trams: en primer lloc, l’àmbit entre l’edifici del c. Sant Francesc 82 i la Font de Sant Sebastià i, en segon terme, el tram que va de l’immoble del carrer Sant Francesc 102 – corresponent a la Torre Cega – i la torre Oest del portal de Llobets. En total, l’àmbit d’actuació màxim és de 1.100 m2, amb una longitud de 140 metres.

Arxivat a