Pere Virgili, alcalde de Roda: «No tindrem un estiu normal, haurem de seguir incidint en l'ús raonable de l'aigua»

El municipi ha crescut en gairebé 600 nous empadronats en un any

Publicat el 01 de juny de 2021 a les 08:30
Pere Virgili és un dels alcaldes del Tarragonès amb més trajectòria. Anteriorment presentant-se amb Convergència i Unió, el trencament de la federació va provocar que al 2019 es presentés amb una llista independent, que va aconseguir els vots similars a la resta de cites electorals. Acostumat a governs en minoria, l'alcalde de Roda de Berà assegura que en l'equador d'aquest mandat marcat per la pandèmia ha aconseguit mantenir bon diàleg amb l'oposició.

A banda dels efectes de la crisi econòmica, a Roda l'atenció se centra en la manca de subministrament d'aigua, que aquest estiu podria comptar amb alguns talls però no tants com l'any 2020. També és un dels municipis amb un major creixement des del primer confinament: un 8% més d'habitants empadronats. De l'actualitat del municipi i del balanç del mandat en parlem amb Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà:

- Com es porta el govern en minoria i el diàleg amb l'oposició?

- Nosaltres ja veníem del mandat anterior de governar amb minoria obrint la porta de la gestió municipal i la governança, amb unes altres sigles. Amb els mateixos regidors que l'anterior, però el plenari ha quedat més fragmentat. Hem aprovat uns pressupostos per l'any 2021 amb només 3 vots en contra. També, l'ordenança de circulació i la de convivència les hem aprovat per unanimitat. Això que sembla molt fàcil porta una feina de diàleg amb la resta de forces, no ens espanta la feina, ens hem acostumat a treballar així.

- Pel fet d'haver-se presentat com a partit independent han tingut barreres a les administracions superiors?

- Malauradament, aquestes administracions són presoneres dels partits polítics. No hauria de ser així, de vegades trobem que ens falta feedback. Al plenari de cartipàs se'ns va dir que quedaríem descol·locats perquè no tindríem representació ja sigui al Consell Comarcal o a la Diputació. Llavors, anem malament, això vol dir que les administracions les governen els partits, no els representants dels municipis. Però, bé, intentem buscar vies de comunicació.

- Apostarien per un Consell d'Alcaldies?

- Durant els dos anys que vaig ser per sorpresa president del Consell Comarcal ho vaig dir, la figura política dels consells comarcals és difícil d'encaixar moltes vegades i crec que s'hauria de repensar. Segurament el que hauria de ser és un Consell d'Alcaldes en el que evidentment l'estructura administrativa hi ha de ser perquè es fa molta feina per delegació de la Generalitat, però l'estructura política ha de ser una mica sobrant.

- L'estiu passat a Roda de Berà hi va haver mancança d'aigua potable i es van haver de fer talls de subministrament. Com serà la situació de l'estiu de 2021? S'ha solucionat?

- Des de fa anys, el pou que subministra aigua al nucli urbà anava baixant de nivell de manera progressiva, però aquest estiu va caure arribant-se pràcticament a esgotar. Sí que és veritat que algunes zones del municipi durant unes hores del dia no tenien aigua perquè la resta pogués tenir-ne. Creiem que va ser la millor manera per mantenir el subministrament d'aigua mínim per tothom, a la zona que s'abasteix d'aigua pels pous. A la zona més propera a la platja, s'abasteixen de l'aigua de l'Ebre. Des de llavors fins ara hem fet un nou pou, autoritzat per l'ACA, de fet divendres que ve tenim l'acte de recepció formal de totes les obres, però porta funcionant des de fa gairebé 9 mesos, i aquest és el que suplirà el que no donava el pou de Cal Llorenç, l'històric.

- Aquest pou resoldrà la situació?

- No en dona tanta, d'aigua, per tant hem intentat millorar l'aprofitament, posant controladors tant a l'entrada com a la sortida dels dipòsits, actuant sobre les avaries més importants que hem trobat i altres mesures. Aquest any dependrà molt de l'estiu que tinguem: si és sec, si hi ha molta segona residència, i de tots aquests factors. No tindrem un estiu normal com el de 2019 o 2018, haurem de seguir incidint en l'ús raonable de l'aigua, i si podem no aplicar cap mesura restrictiva evidentment ho farem, no en tenim cap ganes, però sabent que és un bé essencial hem de fer que tothom hi tingui accés en la mesura del possible.

- Quines altres mesures s'implementaran en un futur?

- Estem esperant, que ja hem encarregat, el projecte de redacció de construcció d'un nou dipòsit per part del consorci d'aigua de l'Ebre, per d'aquí a un any dos tenir un nou dipòsit per garantir el subministrament pel creixement demogràfic que hem tingut a Roda i que s'ha accentuat per la pandèmia convertint segones residències en primeres, mentre l'Ebre doni aigua.

- Aquest va ser el detonant? L'increment de veïns que s'han quedat a Roda per teletreballar?

- No, evidentment que ha ajudat, però no tant això, hi ha hagut una caiguda sobtada de l'aqüífer. Es veia una caiguda progressiva, però la caiguda sobtada no la podia preveure ningú. I no només a Roda, a Bonastre i a altres municipis també. Plou poc, treiem molta aigua del subsòl, en malbaratem molta segur, i si no tinguéssim l'aigua de l'Ebre difícilment podríem estar oferint el modus vivendi al nostre municipi, encarat molt als serveis i al turisme de segona residència, però també la indústria patiria. Sigui aigua de l'Ebre, del Roine o del mar, la necessitem, amb l'aigua del subsòl no n'hi ha prou.

- Com es prepara la campanya turística?

- Volem seguir en la mateixa línia que vam fer l'any passat, fidelitzant aquella gent que fa molts anys que ve a Roda, desitjant tornar-los a veure. Serà una bona campanya, encara tindrem algunes mesures restrictives en temes d'horaris i aforaments de restauració i càmpings, però l'assistència de la segona residència es preveu alta. La gent estem a l'espera de poder viatjar més endavant i el que fem és anar a la casa que tenim a Roda, que hi veníem poc, s'hi fan estades més llargues, i fins i tot hi ha qui ha canviat la segona per la primera residència.
 

L'Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Josep M. Llauradó



- Quants nous empadronats hi ha al municipi des de l'arribada del primer confinament?

- Al 12 de març de 2020 érem 7.059 habitants, abans de l'estat d'alarma, i a 31 de maig de 2021 som 7.634. Hi va haver un creixement important de gent que ja hi residia però que pel que sigui ho tenien com a segona residència o de gent que ha trobat el seu què al teletreball i en lloc de desplaçar-se des del centre de Barcelona a treballar a Molins han vist que triguen el mateix des de Roda. Es nota en la vida cultural i en la vida esportiva, no només en les instal·lacions municipals sinó també les privades, amb els clubs que hi ha a Roda, amb una franja d'edat dels 30 als 40 s'ha notat un creixement important. Fins i tot al passeig es nota més gent que anys enrere.

- En aquest mandat també s'han aplicat restriccions d'accés al Roc de Sant Gaietà. També serà així aquest estiu?

- Sí, més o menys les mateixes mesures d'aparcament a l'entorn del Roc de Sant Gaietà. Urbanísticament és la zona més massificada de Roda, per densitat, la resta del municipi és pràcticament tota construcció horitzontal. Si a això hi sumem que és una zona visitable, que és molt bonic de veure i de passejar-hi, el museu de la ràdio, les dues platges, el port, fa que el trànsit sigui complicat, sobretot juliol i agost. Incentivem l'anada a altres platges del municipi.

- A tota la costa hi van les pantalles acústiques de les vies del tren. Quina solució alternativa proposa Roda de Berà?

- Roda s'ha sumat a aquest lobby de pressió dels municipis que patim el pas de la via del tren. També als que reclamem que les mercaderies passin per l'interior, que no vol dir la línia Reus-Roda.

- Normalment quan es parla de mercaderies per l'interior es fa referència a la línia Reus-Roda.

- Jo sempre ho deixo clar, si és per la Reus-Roda, nosaltres no juguem. Entenem que segurament deu ser necessària alguna mesura acústica, no pel que hi ha ara sinó pel que hi haurà mentre surtin les mercaderies pel tercer fil. I mentre no s'aconsegueixi una plataforma independent alguna mesura hi haurà d'haver. No estem d'acord en què la mesura sigui pantalles de cinc o set metres d'alçada, no pot ser. Necessitem més informació, quina és la referència no només de la pantalla en vers la via sinó de la pantalla en vers de l'habitatge, perquè si tinc una casa de dues plantes i amb la pantalla no veuré el mar des de la segona planta potser com a veí em puc plantejar que m'estimo més sentir un tren, que ja el tinc dins, que no pas deixar de veure el mar.
 

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, al balcó de l'Ajuntament. Foto: Josep M. Llauradó



- Hi ha marge dins de la normativa europea que es vol aplicar?

- Sí, hi ha maneres de fer-ho. Nosaltres demanem que es posin les pantalles el més a prop possible del rail, o fer un mur verd per tapar la pantalla. Hi ha mesures que demanem que s'estudiïn millor, sent conscients que les mercaderies per algun lloc han de passar. Si es pogués soterrar, oli en un llum, però és difícil.

- Quines han estat les mesures de l'Ajuntament de Roda per pal·liar els efectes de la pandèmia?

- Vam ser dels primers que ens vam posar en marxa i durant l'any 2020 vam prendre bastantes mesures. A part de moltes campanyes de comerç, a base de bons, sortejos i altres invencions que hem anat fent, vam deixar de cobrar la part proporcional de les brosses comercials, no vam cobrar i al mateix temps vam deixar ampliar les ocupacions de via pública per terrasses, vam treure la primera línia de subvencions a les empreses afectades per la Covid, que hi vam destinar uns 100.000 euros. Aquest any 2021 hem aprovat aquesta segona línia d'ajuts a pimes i autònoms, al mateix temps hem pres la decisió de no fer efectiu el cobrament de les ocupacions de la via pública i seguim amb les campanyes de reactivació del comerç. Hem fet una pàgina web i l'aplicació s'està creant, que els comerços poden vendre-hi online. No és a nosaltres a qui ens toca resoldre la crisi econòmica, però sí donar un cop de mà als comerciants, en la mesura del possible fer inversions de millora en la via pública o la compra d'algun tipus de material, si podem ho encarreguem a alguna empresa del municipi per injectar diners en la roda de l'economia local.

- Quin ha estat l'increment d'atenció a persones des de Serveis Socials?

- Vam arribar a multiplicar per tres els usuaris de Serveis Socials, sobretot al punt més alt de la crisi, que va ser després de l'estiu. Hi hem invertit 203.061 euros al 2021. Normalment ja és així, som un municipi de serveis, i l'any passat encara va ser més cruel. Moltes famílies de Roda viuen d'aquell contracte que poden tenir de mig any aproximadament al càmping, a la residència o al bar, i l'any passat va ser de tres mesos si és que hi va ser, i l'hivern va ser més dur. Fins i tot hem ampliat espai i hem demanat ajuda als comerços. Hem modificat els paràmetres econòmics per acudir a les subvencions d'emergència social, això podrà fer que un major nombre de persones hi puguin acudir, fins ara teníem un límit econòmic alt. I estem variant les quanties de tots els ajuts socials i el per què pot ser subvencionable, afegint-hi ulleres o ortodòncies, sempre que sigui per prescripció mèdica.
 

La plaça Catalunya, des del carrer Marinada, a Roda de Berà. Foto: Josep M. Llauradó



- Quina és la factura econòmica d'aquesta crisi per a l'Ajuntament de Roda?

- Pel que fa al Pla de Reactivació Econòmica de Roda de Berà, l’any passat la suma de totes les mesures, de diferents àmbits d’actuació, es va comptabilitzar en 523.000 euros. En el pressupost de 2021, les accions per a la recuperació de l’economia local, suport al teixit empresarial i comercial i creació d’ocupació, van ser 417.441 euros.
 
- Recentment sabíem per altres mitjans de comunicació que l'exalcalde Pedro José Figueiredo serà jutjat de nou, en aquest cas per unes bestretes. Què espera aconseguir l'Ajuntament?

- Sembla ser que serà al mes de novembre, si no hi ha cap altre ajornament. Veurem quina serà la sentència, si serà amb el retorn d'aquelles possibles quanties econòmiques que es van malbaratar. Més enllà de les penes d'inhabilitació que hi pugui haver, en aquest moment no és que ens preocupi gaire. Si es demostra que hi va haver malbaratament, doncs endavant. Aquest judici prové d'una autodenúncia, va ser el mateix govern qui va denunciar per unes bestretes i ha acabat imputat el mateix govern i alts càrrecs.

- D'aquí a pocs dies hi ha el FIC-CAT i a l'estiu  la festa major. Roda de Berà es va destacar per organitzar més activitats que altres municipis, quina serà la novetat enguany?

- L'any passat, el FIC-CAT el vam haver de suspendre, crec que va estar bé la decisió. A l'estiu, després que semblava que s'havia acabat la pandèmia, vam apostar per intentar mantenir la cultura, i vam fer la Pedrera amb controls d'aforament, amb registre de contactes i mascareta, i a finals d'agost vam apostar per fer festa major. Des d'algun estament o altre se'ns va arribar a titllar d'irresponsables. Crec que no es va poder demostrar que arrel dels pocs actes que vam fer de la festa major hi hagués cap contagi. Enguany també tenim el festival de la Pedrera, tan de bo en lloc de 200 persones n'hi puguin cabre 250, estem organitzant altres activitats també, i arribarem a finals d'agost amb una festa major que serà un pas més endavant que la de l'any passat, però sense arribar a les festes majors de fa 2-3 anys. Intentarem fer un acte pels avis, recuperar el joc de bitlles... Seguirem igual, amb controls d'aforament, creiem que no vindrà d'una mica més.

[noticia]41444[/noticia]