«Maximitzar beneficis a qualsevol preu»: el personal afectat per l'ERO critica la gestió de Freshly Cosmetics

La reestructuració, que afecta 52 treballadors, respondria a la disminució de les vendes per Internet, però l'empresa preveu guanyar 4,3 milions d'euros el 2025

Imatge d'arxiu de l'interior d'una botiga de Freshly Cosmetics
Imatge d'arxiu de l'interior d'una botiga de Freshly Cosmetics | EuropaPress
28 de novembre de 2024, 16:36
Actualitzat: 16:36h

Freshly Cosmetics, l'empresa cosmètica coneguda pels seus productes sostenibles i imatge moderna, assentada al mercat espanyol i amb presència internacional, es troba al centre de la polèmica, des del passat 7 de novembre, quan va anunciar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que afecta 52 treballadors a la seu de Reus. És a dir, més d’un 35% de la plantilla de les seves oficines centrals.

Aquest ERO, però, vindria acompanyat de contradiccions, segons assenyala el personal afectat i que s'ha organitzat sota el perfil @freshlyexpuesto "La verdad detrás del ERE". L'empresa, que porta anys consecutius amb resultats positius, tindria una previsió de beneficis per al 2025 de 4,3 milions d'euros.

“En un gir sorprenent, els cofundadors de Freshly Cosmetics, Mireia Trepat i Miquel Antolín, comparteixen a les xarxes socials i als mitjans de comunicació els seus èxits financers i ambiciosos plans estratègics”, denuncien els treballadors, que apunten que la informació econòmica proporcionada durant la negociació és incompleta i deliberadament enganyosa

L’empresa justifica aquesta dràstica mesura al·legant motius organitzatius que els treballadors qualifiquen “d'abstractes i infundats”. A més, els criteris de selecció dels acomiadaments han aixecat fortes sospites de discriminació, amb casos particularment alarmants i que han fet públics a través de la plataforma: 

  • Una treballadora que acaba de donar a llum. 
  • Persones amb permisos de maternitat o paternitat actius. 
  • Una família monoparental. 
  • Treballadors majors de 50 anys amb discapacitat. 
  • Un matrimoni amb una filla, on es proposa acomiadar-ne un i oferir a l’altre una rebaixa salarial. 

Denuncien contractacions recents i externalitzacions

El personal afectat, també, critica que cap directiu s'hagi vist afectat i consideren que s'han vulnerat els drets fonamentals dels treballadors, motiu pel qual l'ERO ha provocat tanta indignació. Així mateix, afirmen que Freshly, "tot i al·legar un excés de plantilla a les seves oficines, ha contractat nous treballadors durant el 2024, molts dels quals no estan inclosos en l’ERO", encara que ocuparien posicions idèntiques a les de les persones afectades.

Alhora, en un comunicat, els treballadors afegeixen que la companyia "hauria admès que externalitzarà funcions i departaments que fins fa poc havia decidit internalitzar, generant una confusió total sobre les seves veritables intencions".

Per tot plegat, creuen que aquest "escàndol" és una "maniobra empresarial per maximitzar beneficis a qualsevol preu, fins i tot, si això implica sacrificar el seu propi equip i vulnerar drets fonamentals". El descontentament entre els treballadors i la comunitat laboral és evident i, ara, "totes les mirades estan posades en els responsables d’aquesta decisió, que hauran de donar explicacions més convincents si volen preservar la seva imatge pública i reputació", conclouen.

Arxivat a