PIMEC estén la mà als pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre amb un programa

La patronal els ofereix assessorament i suport empresarial, legal i psicoemocional i ho farà a través de la seva fundació

Publicat el 04 de juliol de 2019 a les 14:49
La Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) ha posat damunt la taula diferents propostes en matèria econòmica que s'haurien de posar en marxa per generar riquesa en l'entorn rural i forestal a la Ribera d'Ebre i Lleida, en la zona afectada per l'incendi que va calcinar més de 5.000 hectàrees.

Des de la patronal es reclama que es faci una gestió eficaç del món rural, que hi hagi un plus per a fomentar la repoblació de les comarques rurals que veuen com els veïns marxen, desplegar serveis a la persona en aquestes mateixes comarques, invertir i afavorir en recursos tecnològics del segle XXI i potenciar la formació dels treballadors amb les noves tecnologies, entre altres. PIMEC reclama a l'Administració que prengui mesures per a revertir la situació i tot això ho tenen reflectit en el "Pla 15 per l’Impuls del Món Rural". 

Antoni Cañete, secretari general de PIMEC, ha explicat que la Fundació ha engegat un programa d'assessoria per ajudar els empresaris afectats per aquest incendi a través de l"emppersona, un segona oportunitat" perquè puguin tornar a "reviure". La patronal ha explicat, en un acte celebrat aquest dijous a Tarragona, que es posen a disposició dels pagesos afectats i que els ajudaran a través de diferents vies i recorda que la majoria són autònoms. Per una banda, la patronal ha engegat un telèfon (977711472) que canalitzarà les demandes de les persones damnificades i alhora, han facilitat un telèfon gratuït de 24 hores que donarà suport psicoemocional a aquells afectats que ho necessitin. Aquests serveis no tenen una dotació econòmica establerta, segons els representants de la patronal, sinó que es fa a través del personal de la Fundació PIMEC. 

"Ja n'hi ha prou de no escoltar a la gent que viu, estima i sent el territori"

David Coll, president de la sectorial Agroalimentària de PIMEC, ha expressat que per revertir la situació, cal "que les administracions juguin i que hi juguin fort" i això demana una sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. Això vol dir, segons el membre de la patronal, que cal que es preguin mesures urgents que es basin en un desenvolupament sostenible "però pensant en les persones". Coll ha etzibat que "ja n'hi ha prou de no escoltar a la gent que viu, estima i sent el territori".

Per altra banda, el mateix Coll ha destacat que per a reactivar el sector agroalimentari cal implantar la tecnologia 5G a molts municipis perquè faria que "la joventut tornés als pobles" i alhora, ha manifestat que calen unes polítiques urbanístiques diferents, més sensibles amb el territori i més reals i actuals. És a dir, ha lamentat que cal flexibilitat per poder construir al costat de les masies. Ho ha denunciat d'aquesta manera: "No és possible que ens caiguin les masies i no ens hi deixin fer la casa del fill al costat perquè hi ha normes fetes per algú de gran ciutat que diu que allà no s'hi pot posar una altra casa".
 

David Coll, president de la sectorial Agroalimentària de PIMEC, aquest dijous a Tarragona. Foto: Jonathan Oca


Per últim, Coll també ha animat a tothom a consumir productes Km.0 o de proximitat perquè d'aquesta manera "decidim quin tipus de país volem", ha clos.

El president de PIMEC a Tarragona, David Ciuraneta, ha sigut taxatiu dient que "calen més enginyers i menys d'arquitectes", referint-se al fet que la gent que coneix el terreny, la demarcació i la realitat de món rural són els que hi viuen i els que hi treballen. Per tot plegat, ha dit que cal un "debat de fons serè" per posar llum a tota aquesta situació.

El testimoni, en primera persona

Pau Ciuraneta, el jove pagès que ha fet viral un vídeo en el qual denunciava la situació a la Ribera d'Ebre, ha apuntat que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, es van reunir amb els afectats per l'incendi aquesta setmana i que els van comentar que s'està estudiant un pla d'actuació per a finals d'any. "No podem esperar a finals d'any perquè la nostra activitat és el dia a dia" i ha recordat que ha perdut la campanya d'enguany per culpa del foc i que cal actuar per revertir tot això, però immediatament, no d'aquí a sis mesos.

Ciuraneta també ha rebutjat ser el portaveu de ningú. "No pretenc liderar res, només en sóc un més d'una lluita i que entre tots ho hem de fer, hem de ser capaços d'anar juts". El jove pagès i ramader ha volgut enviar un missatge positiu a tots els afectats, siguin joves o més grans, "el missatge és d'esperança, sigui perquè soc jove o potser perquè soc inconscient" però ha remarcat que no poden tirar la tovallola ni rendir-se, han de seguir amb la lluita.

Els pagesos reclamen menys paraules i més fets

Ramon Milás, un empresari que tenia olivers a Flix i que el foc els hi ha calcinat, ha destacat que cal trencar amb el terme de "pobre pagès" perquè "és un error terrible" i que cal revertir la situació. Sobre la situació actual, ha etzibat que "no podem perdre més temps en paraules i reunions" i ha expressat que el territori té "possibilitats enormes" però que cal que "s'apliqui un pla decidit i suficientment potent".