La plaça del Casal de l'Espluga, batejada com a «Quilòmetre Zero» de la Llengua Catalana

El municipi acollirà durant aquest cap de setmana el festival Posa-hi tu l'accent

Imatge de la lona a la façana del Casal de l'Espluga
Imatge de la lona a la façana del Casal de l'Espluga | Posa-hi tu l'accent
26 de setembre de 2024, 09:36
Actualitzat: 9:36h

L'Espluga de Francolí acollirà el festival Posa-hi tu l'accent. Se celebrarà a partir de divendres dia 27 de setembre i durant el cap de setmana. En aquest sentit, la varietat dialectal de la llengua catalana ja té una proposta renovada de mapa sobre la taula, cridada a ser la seva nova gran referència, i s'ha presentat al Museu Terra de Barcelona, en el marc dels actes previs al festival.

El nou mapa, de colors vius i amb una imatge molt més moderna i visual que la majoria dels precedents existents fins ara, ha estat elaborat, amb criteris rigorosament científics, per un equip interdisciplinar de persones lligades a l’organització del festival, entre els quals els prestigiosos dialectòlegs Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i Vicent Beltran, de la Universitat d’Alacant (UA), que hi han estat treballant en els últims mesos.

El grup s’ha basat en els estudis acadèmics apareguts més recentment sobre els trets característics de la llengua en els diversos territoris, i ha aprofitat per tornar a analitzar una realitat que sempre és dinàmica i actualitzar els antics mapes. Entre les grans novetats, destaca la definició de nous subdialectes que no apareixien fins ara: el gironí, que sempre s’havia englobat dins del central, i el valencià mallorquí, al voltant del poble de Tàrbena, a la Marina Baixa. Així mateix, destaca que, en lloc de les clàssiques línies divisòries entre els dialectes -com la mateixa isoglossa que, de nord a sud, separa els dos grans blocs del català, l’occidental i l’oriental-, s’han traçat franges de transició, que donen una visió molt més aproximada de la realitat, ja que dins d’aquestes àrees els trets més característics dels dialectes que fan frontera en realitat se solen barrejar i entrellaçar.

L'Espluga de Francolí, seu del festival

Una versió gegant del mapa, de 6,5 d’alçada x 4 metres d’amplada, resta penjada des d'ahir dimecres dia 25 de setembre a la tarda a la façana del Casal de l’Espluga de Francolí, que serà la seu del festival. S’ha desplegat en un petit acte amb la presència de l’alcalde, Josep Maria Vidal; el coordinador del festival, Òscar Palau, i la vicealcaldessa de Solivella, Helena Querol, ja que aquest Ajuntament ha finançat la lona en el marc del seu programa per potenciar el xipella, un parlar de transició molt específic i característic d’aquest poble i de l’àrea central de la Conca de Barberà.

Així mateix, la plaça del Casal també ha estat batejada com a “Quilòmetre Zero” de la Llengua Catalana, ja que la travessarà des d’avui una línia discontínua simbòlica que unirà el català oriental i l’occidental, i que s’endinsarà i creuarà fins i tot el teatre on tindran lloc les ponències i taules rodones, tot representant la isoglossa al bell mig de la qual se situa l’Espluga de Francolí. L’organització vol subratllar així el caràcter de “català total” que es parla a la vila, que uneix trets dels dos grans blocs, com un dels valors afegits que fan del poble un lloc especialment idoni i simbòlic com a lloc de naixement d’aquesta iniciativa pionera.

Versions de mà del mapa es lliuraran com a regal als inscrits en el festival, més d’un centenar ja ara mateix, i la resta d’assistents i visitants que vagin a l’Espluga aquest cap de setmana també el podran adquirir a un preu mòdic a les carpes que l’organització habilitarà a la mateixa plaça del Casal per a la venda de marxandatge divers i llibres relacionats amb la riquesa dialectal.