L'Ajuntament de Tarragona ha adjudicat les obres de demolició de la plataforma de la platja del Miracle. De les 10 empreses que inicialment havien presentat oferta, Opera Catalonia SLU ha resultat l'adjudicatària per un import de 359.190,58 euros. El termini d'execució dels treballs es preveu que sigui de cinc mesos a comptar des de l'inici de les obres. És a dir, abans que acabi el 2025 la plataforma del Miracle serà història. D'altra banda, també s'ha adjudicat la Direcció d'Obra a l'empresa Philae Ingenieria de Proyectos SL, per un import de 9.800 euros i la Coordinació de Seguretat i Salut a l'empresa Tresat Coordinadores de Seguridad SLP per 8.885 euros.
Segons ha assenyalat el conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, "aquest any, el projecte Tarragona – Greenbelt'26 aconseguirà una fita històrica i una de les seves principals actuacions: l'enderroc de la plataforma del Miracle". En aquest sentit, García de Castro ha manifestat que "estem cada cop més a prop de retornar aquest espai a la ciutadania".
En marxa la renaturalització de la platja del Miracle
En paral·lel, l'Ajuntament de Tarragona també acaba d'adjudicar la redacció del projecte executiu per a la restauració ambiental de la platja del Miracle i la seva integració en el context dels espais verds existents allí, així com al Camí de Ronda, un cop eliminada l'estructura superior de la plataforma. L'objecte d'aquesta adjudicació pretén, un cop enderrocada la plataforma del Miracle, establir la proposta de restauració ambiental que permeti renaturalitzar aquesta zona tot assentant les bases tècniques i executives per protegir el litoral del Miracle mitjançant actuacions que afavoreixin el retorn de beneficis ecosistèmics sobre la ciutadania.
L'actuació també pretén augmentar la resiliència de la platja, millorar l'impacte paisatgístic i mitigar el canvi climàtic amb la integració de la platja del Miracle amb l'espai existent. Aquest contracte compta amb el finançament de la Diputació de Tarragona. De forma general, el projecte de renaturalització abordarà aspectes com l'eliminació i reubicació, en cas necessari, dels serveis afectats en la zona d'actuació, la restauració del sistema platja i el sistema dunar, la creació de zones verdes, la creació de nous parterres per recrear ecosistemes litorals amenaçats, el disseny i millora d'itineraris de pas, el disseny i instal·lació de plafons interpretatius i la ubicació de nou mobiliari de fusta.
Així mateix, la proposta haurà d'establir les prescripcions exigides sobre l'equip humà i material necessari, definirà la planificació i el termini d'execució dels treballs i determinarà el pressupost de licitació de l'obra. Com a part del projecte Tarragona — Greenbelt'26 s'inclou la participació vehiculada a través de la Comissió Tècnica del projecte i del Consell Municipal de Medi Ambient que hauran d'aportar propostes referents a aquesta renaturalització. A partir de les conclusions prèvies d'aquests organismes, l'Ajuntament de Tarragona obrirà un procés participatiu obert a tota la ciutadania, amb la voluntat que el projecte resultant tingui el major consens possible.