Una família ha denunciat públicament una suposada discriminació cap al seu fill a l’Escola de Música del Vendrell. El nen, de set anys, és esquerrà, i aquest curs va començar a aprendre a tocar el violí a l'EMMPAC. La família va demanar a la professora que el nen pogués agafar l’arquet amb l’esquerra, que és al revés de com s’ensenya habitualment.
«Fa anys que l'obervem i veiem que aquesta és la seva tendència natural», explica Gemma Figueras, la mare. En un primer moment el centre ho va acceptar, però al cap d'uns mesos els van dir que era millor que fes l’aprenentatge com tothom. Segons afirmen els pares, entre els motius esgrimits hi havia que el nen no podria tocar de forma integrada en una orquestra.
La família no va acceptar els arguments i va acabar portant el nen a una altra escola per seguir fent l’aprenentatge com l’havia iniciat. Fa uns dies, la regidoria de Cultura va contactar la família per informar-los que el nen podria seguir aprenent l'instrument tal com l’havia començat a estudiar. Però la família vol saber els motius pels quals han canviat d’opinió i han fet arribar el tema als mitjans de comunicació.
Els professionals neguen que hi hagi discriminació
Des de l’EMMPAC no han volgut fer valoracions sobre aquest tema. No obstant això, diferents professionals de l'ensenyament musical han confirmat a aquest mitjà que l'habitual és que tots els nens aprenguin de la mateixa manera. Això és així, afegeixen, perquè no existeix la lateralitat en l’aprenentatge d’instruments.
Per tocar un instrument ja es fan servir les dues mans, i cadascuna té la seva tasca i necessita el seu aprenentatge. Els mestres de diferents escoles de música amb els quals ha contactat aquest mitjà expliquen que sempre recomanen que l’aprenentatge des de zero sigui igual per a tots. Neguen que el fet que un infant sigui esquerrà suposi alguna carència o hàndicap.
Al contrari, afirmen que aprendre a tocar l’instrument al revés els comportarà més problemes que beneficis. Això és així perquè hi ha poca oferta d’instruments per a ser tocats a l’inrevés. La majoria vegades, el que es fa és canviar les cordes de lloc, però l’instrument segueix sense estar adaptat.
També argumenten que fer l'aprenentatge al revés que la resta d'alumnes i els mestres pot ser complicat, perquè en els primers estadis és molt visual. En el cas dels violins, també comporta que se’ls tanquin portes, ja que en un conjunt haurien de tocar separats de la resta de violins. En cas contrari, els arquets toparien.
Gemma Figueras sap que aquesta no és qüestió que únicament es dona a l'escola de música del Vendrell. «Sabem que això ve d'un tradicionalisme en l'àmbit de l'educació musical, però creiem que s'ha de plantejar si és possible un canvi», afegeix.