El Port de Tarragona instal·la nous esculls artificials per impulsar la biodiversitat marina

Les noves estructures al port tarragoní formen part del Pla de Sostenibilitat 2030 i contribueixen a la recuperació d'ecosistemes marins al Parc Subaquàtic

El Port de Tarragona continua treballant per fomentar la biodiversitat marina.
El Port de Tarragona continua treballant per fomentar la biodiversitat marina. | Cedida
20 d'agost de 2024, 13:41

El Port de Tarragona ha impulsat una nova iniciativa per millorar la biodiversitat marina a les seves aigües, instal·lant esculls artificials al Parc Subaquàtic del Port. Aquesta actuació, que es va completar a finals de juliol de 2024, ha consistit en la col·locació de vuit noves estructures a la part exterior del dic de Llevant. Els nous esculls se sumen a les vuit estructures ja existents dins del port i a les instal·lacions biodegradables de la platja del Miracle, que tenen l'objectiu de recuperar prats de Cymodocea i afavorir la reproducció de cefalòpodes com sèpies, pops i calamars.

Aquest projecte s'integra dins del Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona amb horitzó 2030 i s'ha realitzat en col·laboració amb l'empresa especialitzada Ocean Ecostructures. A més de fomentar la biodiversitat, la iniciativa contribueix a la descarbonització capturant CO2 i millorant la qualitat de l'aigua. Les estructures instal·lades es monitoraran per analitzar la seva colonització natural i detectar possibles espècies invasores.

Experiències anteriors dins del port han demostrat l'eficàcia d'aquestes instal·lacions. Les vuit "Life Boosting Units" (LBU) col·locades anteriorment als molls del port han estat colonitzades per més de 32 espècies diferents, contribuint a la fixació de CO2 i a l'acumulació de biomassa. Les espècies més comunes observades inclouen mol·luscs, algues vermelles i altres organismes marins.

Un sistema innovador al Port de Tarragona 

Pel que fa als nous esculls, Ocean Ecostructures ha introduït un sistema innovador anomenat "Seabed" que facilita l'adhesió i la colonització d'espècies bentòniques. Les estructures han estat situades entre 20 i 22 metres de profunditat en zones sorrencs i col·locades estratègicament en grups de quatre unitats per crear un entorn atractiu per a la vida marina.

Aquestes instal·lacions es poden visitar a través d'immersions organitzades per la Societat d'Exploracions Submarines (SES) o per altres centres de busseig autoritzats. A més del monitoratge d'Ocean Ecostructures, la SES també col·laborarà en el seguiment de les estructures durant les seves immersions esporàdiques.