El Port completa la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'edifici de la Policia Portuària

Els treballs s'han allargat durant quatre mesos i la infraestructura es posarà en marxa durant el primer trimestre d'aquest 2025

Una de les instal·lacions fotovoltaiques s'ha instal·lat a la cobert de l'edifici de la Policia Portuària.
Una de les instal·lacions fotovoltaiques s'ha instal·lat a la cobert de l'edifici de la Policia Portuària. | Port de Tarragona
07 de gener de 2025, 11:06
Actualitzat: 11:06h

El Port de Tarragona ha culminat la instal·lació d'una nova planta fotovoltaica a l'edifici de la Policia Portuària, un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Aquesta actuació, inclosa dins del Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030, reforça l'objectiu de convertir el Port en un referent de l'energia verda. La planta fotovoltaica, amb una potència nominal de 90 kW, s'ha desenvolupat en dues fases. La primera part va ser adequar la coberta de l'edifici on s'hi van instal·lar mòduls fotovoltaics amb una potència de 50 kW, mentre que la segona part va ser a les pèrgoles de l'aparcament on s'hi van afegir panells solars amb una potència de 40 kW.

L'energia produïda es destinarà principalment a l'autoconsum de l'edifici. L'excedent es redirigirà a la xarxa de baixa tensió de l'estació transformadora ET 12.2, situada al Moll de Reus. Aquest sistema forma part de la implementació de la xarxa intel·ligent Smart Grid, que gestiona l'energia renovable al Port.

El projecte el va dur a terme l'empresa Comsa Service, amb un pressupost de 144.175,59 euros. Les obres, iniciades al setembre de 2024, es van completar en quatre mesos, i la posada en funcionament està prevista per al primer trimestre d'aquest 2025.

Compromís amb la sostenibilitat

Aquesta nova instal·lació contribueix a millorar l'eficiència energètica del Moll de Costa i altres equipaments del Port de Tarragona. També respon als objectius de transició energètica establerts pel Pla de Sostenibilitat, que prioritza l'ús d'energies renovables i redueix la petjada de carboni.

En aquest sentit, el Port ja disposa de sistemes similars en diversos edificis i infraestructures, com el Museu del Port, el Club de Rem de Tarragona i el Refugi 1 del Moll de Costa, entre d'altres. Aquesta ampliació consolida el Port com un model d'autosuficiència energètica i respecte pel medi ambient.