Porten a la justícia la contaminació per pèl·lets de plàstic a Tarragona

Good Karma Projects i Surfrider Foundation, en col·laboració amb l'equip jurídic d'INSTA, han sol·licitat l'inici d'un procediment d'exigència de responsabilitat ambiental

Les entitats ecologistes denuncien la presència de pèl·lets a la costa tarragonina.
Les entitats ecologistes denuncien la presència de pèl·lets a la costa tarragonina. | Cedida
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:38h
Good Karma Projects i Surfrider Foundation, en col·laboració amb l'equip jurídic d'INSTA, han sol·licitat l'inici d'un procediment d'exigència de responsabilitat ambiental a causa de la persistent contaminació per pèl·lets de plàstic a la regió de Tarragona.

Encara que la presència de pèl·lets de plàstic en el medi ambient s'ha registrat des de fa dècades, ha estat en els últims cinc anys, gràcies a l'incansable treball de diverses entitats, que s'ha revelat la gravetat del problema de contaminació per microplàstics a Tarragona.

Aquestes minúscules peces, que serveixen com a matèria primera per a la fabricació de productes plàstics, són considerades microplàstics a causa de la seva grandària, generalment inferior a 5 mm de diàmetre. Aquests grànuls arriben al medi ambient a través de constants pèrdues per part de les empreses que treballen amb ells.

En particular, les platges de la Pineda i dels Prats de Vilaseca (Xarxa Natura 2000) porten anys patint aquesta contaminació per pèl·lets de plàstic de manera constant i, especialment, durant pluges torrencials i episodis de forts vents.
 

Un estudi exhaustiu sobre l'extensió dels pèl·lets

Des de 2018, Good Karma Projects ha estat duent a terme un exhaustiu estudi i documentació sobre aquest greu problema, evidenciant la seva extensió i alertant tant a nivell nacional com europeu sobre la serietat de la situació. L'any 2022, Good Karma va treballar en l'estudi MEDPELLETS sobre la contaminació i l'abast dels pèl·lets en el Mediterrani Occidental, amb un enfocament a Tarragona.

Aquest 2023, l'organització va presentar els resultats al Parlament Europeu i a membres de la Comissió Europea. Gràcies a aquests impulsos constants per part de l'organització, es va crear una plataforma de diàleg entre l'administració i empreses, però lamentablement sense comptar amb cap representant de grups ambientalistes ni amb l'administració local directament afectada, com l'Ajuntament de Vila-seca.

D'altra banda, el programa de mesures voluntàries 'Operation Clean Sweep' promogut per aquestes empreses de la cadena de valor del plàstic es va revelar "totalment ineficaç". Tant Surfrider Foundation com Good Karma han intentat mediar i buscar solucions conjuntament amb l'administració a nivell local, estatal i europeu i amb altres agents involucrats, "però el problema persisteix des de fa anys".
 

Lamenten la "falta de mesures contundents per part de l'administració"

A la llum d'aquesta situació, i davant la falta de mesures per part de l'administració, les organitzacions ecologistes Good Karma Projects i Surfrider Foundation, recolzades per l'equip jurídic de INSTA, han decidit fer un pas més i sol·licitar l'inici d'un procediment legal per a exigir responsabilitat mediambiental a determinades empreses de la cadena de valor del plàstic en el Tarragonés.

El procediment busca salvaguardar la biodiversitat i la salut ambiental de la mar amb un enfocament restauratiu i preventiu. "A causa de la falta de mesures contundents per part de l'administració, ens sentim amb l'obligació moral de presentar tot el treball de recerca realitzat fins ara, pel bé dels oceans. Volem que serveixi com a exemple de lluita ferma contra la contaminació de microplàstics a nivell europeu", ha assenyalat Jordi Oliva, de Good Karma Projects.

"Des de les nostres entitats veiem el procediment d'exigència de responsabilitat ambiental com una oportunitat per a reparar danys ambientals, però també per a adoptar mesures efectives que realment permetin evitar que aquests danys es tornin a produir en el futur. Esperem també que gràcies a aquesta acció, la pròpia legislació catalana tingui en compte la presa de mesures necessàries", ha afegit Xavier Curto, coordinador de Surfrider España.