
Imatge de les instal·lacions. Foto: delCamp.cat
Mare Terra-Fundació Mediterrània ha posat en marxa una recollida de signatures en línia demanant que es realitzi un estudi epidemiològic al Camp de Tarragona. La petició s’adreça al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i a l’Observatori de Salut i Medi Ambient del Camp de Tarragona. D’aquesta manera, qui ho desitgi podrà posar el seu gra de sorra i demanar al Govern que porti a terme una investigació amb què es podran obtenir dades fiables sobre la qualitat de l’aire i la contaminació al Camp de Tarragona, i sobre com afecten aquests valors a la salut de les persones. En aquest enllaç podeu consultar la petició.
La recollida s’inicia amb la intenció que tots els partits polítics de les administracions del territori mostrin el seu suport i se sumin a la demanda d’un estudi epidemiològic. En cas que la recollida de signatures sigui un èxit, Mediterrània no descarta parlar amb formacions polítiques que puguin assumir la petició i portar-la als plens municipals en forma de moció per tal que tots els partits demostrin si estan a favor o no.
La FAVT demana visitar la planta de Nitricomax per conèixer l'estat de les instal·lacions
La Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT) ha sol·licitat una visita a la planta de Nitricomax SL de la Canonja per conèixer l’estat de les instal·lacions de la indústria on es va produir la fuga d’àcid nítric que va originar el núvol tòxic del passat 25 de maig i que va afectar amb picors i irritacions a diversos veïns del barri de Bonavista.
Tant la FAVT com l’Associació de Veïns de Bonavista posen en dubte la versió facilitada pel director de la planta, César Valero, en el transcurs del darrer Panell Informatiu de l’AEQT celebrat el passat 10 de juny, on van ser convidats els representants veïnals. Segons el director, es van seguir tots els protocols i la planta compleix tots els requisits del Departament d’Indústria. El president de l’AVV de Bonavista, Ramón López, ha afirmat que «hi ha treballadors que ens han explicat que la planta està en una situació ruïnosa». Per aquest motiu, la Federació ha demanat una visita a la planta per constatar com es troba la planta.
Durant la reunió, la Federació també va demanar explicacions dels protocols seguits al sotsinspector de Protecció Civil de la Generalitat, Jaume Guamis, que va explicar les actuacions fetes i que no van comportar la posada en marxa de les sirenes d’alerta. El president de la FAVT, Antoni Peco, ha afirmat «creiem que va fallar la comunicació a la població, ja que no trobem normal que es triguin 40 minuts a donar la fase d’alerta, és massa temps per a un territori tan petit» i afegeix «li hem demanat una actualització dels protocols i dels mitjans de comunicació donat que el protocol actual és de l’any 2009 i les tecnologies han canviat força».
«Silenci» de l’Ajuntament de Tarragona
D’altra banda, la Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona també lamenta el «silenci» de l’Ajuntament de Tarragona. Els representants veïnals critiquen que, tres setmanes després de l’incident, «cap regidor de cap partit de l’Ajuntament, exceptuant la CUP, s’ha posat contacte amb nosaltres ni ha donat la seva versió dels fets», com sí va fer l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, que va defensar el protocol i va informar els seus veïns. La FAVT només ha mantingut diàleg amb l’AEQT i amb Protecció Civil de la Generalitat.
Antoni Peco interpreta aquest silenci com «la complicitat de l’Ajuntament amb el sector químic de Tarragona i posem en dubte la seva imparcialitat a l’hora de defensar els interessos dels veïns». El president de l’AVV de Bonavista, Ramón López, ha advertit a l’Ajuntament que «nosaltres no som una pilota de canvi» i també ha alertat que convé millorar el pla d’evacuació del barri: «En cas que es produeixi algun incident en ple mercat de diumenge de Bonavista, no volem ni imaginar què passaria perquè la gent s’hauria de confinar a les cases».
Finalment, la FAVT mostra la seva «satisfacció» perquè la Fiscalia de Medi Ambient s’hagi implicat en l’incident i hagi decidit investigar pel seu propi compte les causes i conseqüències del núvol tòxic. Antoni Peco assenyala que «això demostra que el fiscal també ha vist alguna cosa rara» i s’ha posat a disposició del fiscal per col·laborar en tot allò que faci falta.