El projecte de reurbanització del carrer Ample, la plaça Llibertat i la plaça del Pintor Fortuny ja ha engegat la seva primera fase. El passat 17 de febrer, fa tot just un mes, van arrencar les obres del primer tram de carrer, des del passeig Mata (a l'alçada del Racó de La Palma) fins a la plaça del Víctor, en concret, fins a l'encreuament amb el carrer de Miró.
Els treballs de remodelació, amb un pressupost total d'execució de 2,3 MEUR, han començat amb l'enderroc de la part central i, des de llavors, es troba afectada la circulació a la via, així com les zones d'aparcament. La durada prevista de les obres en aquesta Fase 1 és de cinc mesos i, mentrestant, només els veïns podran accedir als seus guals seguint les indicacions corresponents, ja que l'estacionament està prohibit en aquest tram.
Des de l'Ajuntament, la previsió és que els canvis en la mobilitat s'allarguin fins al març del 2026; la segona fase s'hauria d'iniciar a l'estiu (tram del carrer Ample fins a la plaça de la Llibertat) i la tercera fase (places del Pintor Fortuny i de la Llibertat), a l'octubre. En cadascun d'aquests períodes, el trànsit rodat es desviarà en punts diferents i només podran accedir el veïnat i els vehicles de repartiment, per als quals s'habiliten noves zones de càrrega i descàrrega.

Més enllà de les casuístiques de circulació i accés, l'objectiu de la reurbanització és que a tota la zona es prioritzi el vianant, de la mateixa manera que en altres carrers del centre (Llovera, Monterols, Jesús, Raval Santa Anna), amb una plataforma única, més arbrat i zones d'ombres, i un espai més segur i jugable, que estigui millor connectat. Malgrat les bones intencions, però, no tot el veïnat comparteix la filosofia de "patir per després presumir" i, sobretot, molts establiments temen les conseqüències del temps que estiguin en obres.
Afectacions en la clientela: demanen compensacions
Uns dies abans de començar les obres, la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Marina Berasategui, i els tècnics de l'àrea es van reunir amb alguns veïns i comerciants del carrer per resoldre dubtes i altres qüestions, però, així i tot, els establiments consideren que no se'ls va comunicar bé. "No han tingut cap planificació, creiem que no han actuat bé perquè ens vam assabentar per un missatge de WhatsApp, quan, de la mateixa manera que amb els impostos, ens ho podrien haver comunicat a través de la Carpeta Ciutadana", exposen des de la cafeteria Koa Brunch.
En aquesta línia, també el president de l'associació de veïns Reus Nord, Josep Ramon Ferré, considera que "tot ha canviat sobtadament, han tallat la circulació de cop per començar a buidar el carrer i no ha sigut progressiu, quan es tracta d'unes obres de tanta importància". Les obres han començat a la part central, però "ja han marcat els límits a la vorera i estan molt a prop, pràcticament a l'entrada del local", assenyalen des de la clínica de podologia Vadepeus una altra de les preocupacions compartides.

"Tinc tot molt brut i del soroll, què es pot dir? Molesta molt", afirmen també. Per aquest motiu, la zona ara resulta menys atractiva per als clients, fet que afecta especialment negocis com la fruiteria Chahmout, la pizzeria Ample o la cafeteria Koa, que, asseguren, els ha minvat ja un 50% de la facturació. "La gent ja no puja per aquest carrer, no ho notaran tant aquells que tinguin una clientela fidel passi el que passi o altres com la farmàcia, que és un servei bàsic", argumenten els propietaris de Koa.
Per això, ells mateixos estan a l'espera d'una resposta per part de l'Ajuntament: han demanat una bonificació, almenys, de l'impost de la recollida de la brossa -el porta a porta comercial- mentre durin les obres, perquè "ningú està venint a recollir-la, però continuem pagant igual", es queixen. Fins i tot, els negocis que veuen la part més positiva de les obres, com el centre mèdic Recupera't, reconeixen que "han de patir mentre durin els treballs", un plantejament que adopten la major part del veïnat, amb la confiança que el carrer millori.
La manca d'aparcament i les dificultats d'accés
Un dels punts més conflictius en aquest procés és la manca d'aparcament perquè, si es restringeix l'accés als clients i aquests no poden parar i estacionar els seus vehicles, buscaran una alternativa en un altre punt de la ciutat. "Es nota molt, però és una realitat que hem d'acceptar perquè, el futur va cap a treure els cotxes del centre de les ciutats", assenyalen des de Recupera't, tot i que també reclamen que "caldria abaixar el preu dels pàrquings municipals i així, la gent no es queixaria per no poder aparcar al carrer Ample".

"L'efecte directe de les obres és que tothom arriba tard perquè no troba lloc on aparcar", afegeix la podòloga, tenint en compte que, més enllà de l'import, l'elevada demanda satura els aparcaments soterrats. D'altra banda, les dificultats per accedir als comerços es viu pròpiament a les voreres i "ara els establiments ho estan passant fatal perquè no es pot gairebé ni passar", evidencia el president veïnal.
Alhora, com adverteixen des del Koa, "el pitjor està encara per venir, quan comencin a aixecar la vorera, per on accedirà la clientela?", qüestionen, preocupats per l'afectació que tindrà sobre les vendes mensuals si han de tancar durant un temps determinat. Així mateix, recorden que és un barri on viu molta gent gran i, també, molts dels seus clients venen del centre mèdic i van amb crosses; motiu pel qual van demanar al govern local que s'obrís el pas que connecta el carrer de Sant Celestí amb el de Sant Joaquim, per no dificultar encara més l'accés.
Pel que fa a la visibilitat, diferents establiments coincideixen que una botiga de roba o un comerç que depèn dels seus aparadors i la gent que passa per davant són els més perjudicats en aquests casos, i, per exemple, les clíniques mantenen igualment la seva clientela gràcies al contacte per Internet o a través de les mútues.

El futur, entre la por i l'esperança
Josep Ramon Ferré comenta que "hi ha veïns que són detractors totals i absoluts de les obres, altres s'ho prenen amb filosofia i n'hi ha que estan contents" i ell afegeix que "indubtablement, el carrer millorarà i els comerços, a la llarga, es beneficiaran d'aquesta inversió". No obstant això, creu que "els treballs no van a la velocitat que podrien avançar", ja que ell hi passa cada dia per estar pendent i assabentar-se ràpidament de qualsevol incidència.
"Avui dia no es creu ningú cap termini d'obres, és evident que s'allargaran i hi haurà queixes", conclou el representant veïnal. A la cafeteria Koa també es posen les mans al cap pensant que "si han trigat dos anys per remodelar la plaça del Víctor, no es volen imaginar quant trigaran a fer un carrer sencer i les dues places". De fet, s'atreveixen a afirmar que "les obres porten tres setmanes de retard" i lamenten que "en lloc de quatre operaris, hi podria haver més personal treballant; la gent necessita que es facin de pressa".
Ells resumeixen la preocupació i les pors de molts altres companys de sector: "Quedarà bonic i possiblement podríem posar taules i tenir terrassa, però potser, quan arribi el dia, s'hi podrà passejar i el carrer s'haurà quedat sense comerços". Temen que les pèrdues econòmiques mentre durin les obres siguin irreversibles per als comerços locals. "Si l'Ametller s'ha de traslladar dos carrers més avall, no tindrà problema, però nosaltres què haurem de fer?", qüestionen i, per això, opinen que no era necessari fer una obra de vianalització perquè "això no és el centre i el flux de gent que creuen que tindrem, no hi serà, perquè no podran venir amb el cotxe".

Altres negocis, com el centre Recupera't, esperen que el "plantejament urbanístic de connectar l'estació de tren amb el centre pugui ser com un nou passeig i sigui atractiu perquè els turistes passegin". Al mateix temps, posen les piles a l'Ajuntament de Reus, a qui reclamen que "inversions com aquesta s'haurien de prioritzar en altres carrers que es troben en mal estat i on hi ha solcs a l'asfalt, com l'avinguda dels Països Catalans. Val a dir que, aquest mateix 18 de març, s'engegaran obres de renovació en aquest i altres carrers.