Primers passos per a la creació d'una moneda pròpia de Reus

Es planteja com una mesura per dinamitzar el teixit econòmic local

Publicat el 25 d’octubre de 2022 a les 09:35

Reus podria tenir una moneda pròpia l'any vinent. La mesura forma part del Pla d'Economia Social i Cooperativa 2021-2023 que es va presentar fa poc més d'un mes. Entre altres accions, la creació d'aquesta divisa local es va plantejar com un element per a dinamitzar el comerç local.

 

Aquest dilluns, 24 d'octubre, s'ha presentat el projecte de la moneda reusenca en concret. Per començar s'ha de definir el model que es vol seguir. Uns primers passos dissenyats des de l'Observatori de la Moneda Complementària.

 

Es tracta d'una divisa digital que serà equivalent en valor a l'euro. La particularitat és que només es podrà fer servir en establiments i negocis de Reus. D'aquesta manera, per exemple, l'Ajuntament podrà atorgar una part de les ajudes i subvencions en aquesta moneda.

 

Si fos així, els seus beneficiaris haurien de gastar aquesta part al teixit comercial i econòmic de la ciutat. Alhora, aquests negocis podran convertir aquesta moneda en euros, ja que constantment s'ajustarà perquè tinguin el mateix valor. Tal com es va assegurar durant la presentació, «la moneda local pot convertir-se en diners de curs oficial oferint així garanties de liquiditat als diferents agents participants».

 

El procés d'implantació s'ha dividit en dues fases. En la primera només faran servir aquesta moneda les empreses, les entitats i l'Ajuntament. Durant la segona fase, de consolidació de la proposta, sí que hi podrà participar la ciutadania.

 

La posada en marxa i la gestió d'aquest futur sistema monetari municipal es plantegen com a mixtes. Per una banda perquè hi ha l'impuls de l'Ajuntament. Per l'altra, perquè també hi participen agents de l'àmbit privat, la Bresca i Coopcamp

 

Un segon objectiu que també es persegueix, a banda de la dinamització econòmica local, segons s'ha anunciat aquest dilluns, és «la cohesió social i l'empoderament ciutadà». En aquest sentit, tot i que es preveu que la futura moneda reusenca sigui digital, també «es contempla la possibilitat futura d'un format físic per tal d'evitar la bretxa digital». Durant la presentació del Pla d'Economia Social i Cooperativa es va apuntar que els contractes públics de l'Ajuntament també podrien incloure moneda local.

 

És a dir, que una part del pressupost de les licitacions públiques es pagaria amb aquesta futura divisa. De fet, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, va plantejar que, en alguns municipis, s'ha fet un pas més. Segons va afirmar, s'estudia que una part del sou dels funcionaris municipals es pagui amb aquesta moneda.

 

La planificació que aquest dilluns s'ha presentat sobre la futura moneda reusenca encara no ho contempla. La línia principal serà la d'incorporar la divisa a les subvencions i ajuts. Més endavant ja es contemplarà «una vehiculació a través d'altres tipus de despesa pública».