
Edifici del Corte Inglés a Tarragona Foto: Josep M. Llauradó
Des del passat 27 de febrer, un dels treballadors del Corte Inglés manté un conflicte laboral amb el centre comercial. Les múltiples versions dels fets fan difícil destriar el que va passar realment, però Pedro Aramburu, gerent responsable de la planta de productes de la Llar, té la direcció de l'empresa pendent de diverses denúncies per vexacions, humiliacions i amenaces. Tot fa preveure que el procés s'allargarà i l'únic que hi ha sobre la taula en aquest moment és una acta de la Inspecció de Treball en què es dóna part de raó al treballador, una acta que ja ha estat recorreguda.
Amb 29 anys a l'empresa, Aramburu va arribar a Tarragona des del centre de Sabadell quan aquest va obrir. Poc abans dels fets, havia rebut una medalla als seus 25 anys, cosa que no explica a priori el motiu pel qual, segons diu en una carta, va començar a sofrir assetjament, que el portaria a «depressions i intents de suïcidi». El 27 de febrer d'aquest mateix any, després d'una discussió amb la subdirectora del centre, va acabar trobant-se malament i el van dur a l'hospital. Ell assegura que el van abandonar en un despatx malgrat que insistia en el seu estat, mentre que la versió de l'empresa és que això no es va comunicar d'aquesta manera. L'empresa, però, no ha volgut fer valoracions a TarragonaDiari.cat sobre el cas, que com que considera que està obert i es tractaria d'un cas individual no vol que vagi a més.
Durant tots aquests mesos, Aramburu, actualment de baixa, no ha demanat ajuda a cap dels sindicats presents al centre comercial. Tan sols l'únic delegat d'UGT a Tarragona va dirigir-s'hi però el mateix treballador va descartar la col·laboració ja que ja disposava d'un advocat, així com d'un grup de suport entre amics i familiars. Entre els fets que posa sobre la taula previs al període de baixa per salut arran d'una crisi d'ansietat hi ha comentaris de la direcció contra ell, la restricció dels mitjans necessaris per dur a terme la seva tasca a l'empresa, dificultar l'accés a les vacances, marginar-lo de l'atenció al client, treure-li responsabilitats pròpies del càrrec, amenaçar-lo amb sancions i baixar-lo de categoria.
Professionals sanitaris recomanen a l'empresa que no mantingui contacte amb el treballador
La seva situació de salut hauria arribat al punt que la seva metge de capçalera recomanaria a l'empresa que no mantingués contacte amb ell. Des de llavors, està «desaparegut», malgrat que ell mateix denuncia amenaces mitjançant comunicats i trucades després que a finals de març l'empresa li imposi una falta molt greu amb una sanció de setze dies de feina i sou quan torni a treballar. Entre els adjectius amb què descriu Aramburu aquest moment hi ha «mobbing», «pressió acumulada», «ansietat» i «depressió».
Ja a l'abril, un psiquiatra fa la mateixa recomanació a l'empresa i a més a més presenta una denúncia al jutjat social número 1 de Tarragona que és admesa a tràmit. El mes següent, la Inspecció de Treball emet una acta per dues infraccions per part del Corte Inglés: d'una banda una infracció de normes laborals - «en haver quedat provat un exercici arbitrari del poder directiu empresarial» - i de l'altra per infracció en matèria de prevenció de riscos laborals.
Durant tot aquest temps, Pedro Aramburu ha buscat suports entre clients i companys, alguns d'ells segons així ho han expressat amb una forta pressió. Mentrestant, el treballador denuncia que el seu advocat, Ignacio Oñate, va patir un robatori al seu domicili i es van emportar documentació relativa al cas. Diverses fonts apunten a aquest diari que el cas s'hauria vist embolicat més del que la situació requeria. De moment, no hi ha data per la vista judicial, que és on cadascuna de les parts exposarà les proves dels fets que podrien tombar la decisió final cap a una banda o cap a l'altra. Aquest no és l'única denúncia que afronta l'empresa, amb noranta mil treballadors arreu de l'Estat espanyol, i ja ha rebut més d'una sentència condemnatòria per discriminació cap als seus treballadors.