Programa d'actes de Tarraco Viva 2014 (II)

Publicat el 10 de febrer de 2014 a les 14:30

PROGRAMA D’ACTES 2014
CONVERSES AMB LA HISTÒRIA


INDUSTRIALITZAR L’ESCULTURA: EL BALL DELS CAPS novetat 2014 Xerrada MV Arte (Tarragona)

A l’època romana, en general i a la d’August en particular, s’industrialitzaren les tècniques i procediments escultòrics per a reproduir, a l’engròs, els retrats de l’emperador i dels components de la família imperial. L’art grec s’estén per l’imperi i els escultors grec comencen a treballar pe tot el Mediterrani amb tots els materials coneguts a l’època : ceràmica, marbre, bronzo, or, fins i tot fusta.

Xerrada-demostració Ricardo V. Placed (Osca)


GRAFFITIS ROMANS. Parets de parlen

Petita selecció d’escrits que son les veus dels antics habitants de la civitas. Unes veus que encara avui ens parlen, després de dos segles d’història. A partir de les pintades, inscripcions i incisions, els habitants de l’imperi van deixar escrit o dibuixat a les parets els que pensaven, el que els inspiraven, cóm vivien, i com eren.


ARS CARACTEROS. L’art de gravar lletres a la pedra novetat 2014 Xerrada-demostració Ricardo V. Placed (Osca)

A l’antiga Roma hi havia escoles on s’instruïen els lapicides. Ens endinsarem en el treball del lapicida, cal·lígraf de la pedra, a partir de l’anàlisi de la capital "augustea" esculpida a la RES GESTAE DIVI AVGVSTI.


ARS AMANDI. L'art de lligar. Lectures d'Ovidi novetat 2014 Lectures dramatitzades Juan González Soto (Tarragona) Professor de Literatura Hispànica


SEGON HIVERN. L'emperador ha tornat. Per què ? novetat 2014 Lectures dramatitzades Escola de Lletres de Tarragona

August torna un segon hivern a Tarraco i un banquet esplendorós rep l’home més important de la terra. Durant el sopar, l’home que va ser divinitzat en vida veu passar pel seu davant poetes, esclaus, prostitutes, soldats i endevins: tot és poc per endevinar l’enigma que ha dut l’emperador a resseguir el camí de l’hivern anterior, a la recerca d’alguna cosa desconeguda. Què se li va escapar de les mans

Lectures dramatitzades


EL MITE D’ HIPÒLIT

Auriga, serveis culturals (Tarragona)


AUGUST I TARRACO ITINERARIS A PEU PER TARRACO


GENT DE TARRACO. novetat 2014 Ruta epigràfica per la Part Alta.

Governadors, funcionaris, sacerdots, riques propietàries, legionaris viatgers són alguns dels personatges que podem trobar en les inscripcions epigràfiques de les parets d’algunes cases i establiments de la Part Alta de Tarragona. Una ruta epigràfica sí, però parlant de gent de carn i ossos.


EL PODER DE ROMA A TARRACO novetat 2014 Maqueta, Muralles, Fòrum Provincial-Pretori romà i Circ

Un itinerari per les restes arqueològiques que ens parlen del poder de Roma a l’antiga Roma; les muralles i les legions, el fòrum Provincial i el govern de les províncies, el circ i les cerimònies públiques.


AGER TARRACONENSIS novetat 2014 Centcelles, Aqüeducte, Mèdol i Torre dels Escipions

En el món romà no s’entenia una ciutat sense el seu territorium; l’ager. Farem una visita a les afores de la ciutat per contemplar algunes de les restes arqueològiques mÉs interessants de Tarraco; el mausoleu de Centcelles, l’aqüeducte romà, la pedrera del Mèdol i la torre dels Escipions.


MARE NOSTRUM novetat 2014 De la platja del Miracle (Amfiteatre) a la platja d’Altafulla (Els Munts)

Un itinerari resseguint la costa , que ens permetrà parlar de la importància del Mediterrani en la conformació de les civilitzacions antigues i per suposat de la romana. Al mateix temps podrem gaudir de la bellesa excepcional del paisatge de l’antiga Tarraco

Itineraris adreçats a petits i a joves :


A LA RECERCA DEL TEMPLE D'AUGUST novetat 2014 Itinerari per a Públic Familiar Auriga, Serveis Culturals (Tarragona)


UN PASSEIG PER L’AMFITEATRE DE TARRACO novetat 2014 Itinerari alumnes d’ESO i BAT Organitza : Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) Associació de professors de llengües Clàssiques (APLEC)

 

CONFERÈNCIES


ELS VASOS DE VICARELLO Y LA TABULA DE PEUTINGER novetat 2014 Joaquin Ruíz de Arbulo Universitat Rovira i Virgili, Tarragona


LA ROMA DE MARBRE novetat 2014 Ricardo Mar (Tarragona) Universitat Rovira i Virgili, Tarragona


L’ENEIDA novetat 2014 Joan Carbonell Universitat Autònoma de Barcelona


AUGUST I LES ÀLIGUES DE ROMA novetat 2014 Fernando Quesada Sanz Universidad Autónoma de Madrid


L’ARA PACIS novetat 2014 Orietta Rossini Directora del Museu de l’Ara Pacis (Roma)


EL FÒRUM D’AUGUST novetat 2014 Lucrezia Ungaro Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali - Comune di Roma


HISTÒRIA I PODER. La celebració del bimil·lenari del naixement d’August a la Itàlia de Mussolini. La Mostra Augustea de la Romanitat novetat 2014

Museu della Civiltà romana - Roma

Anna Maria Liberati


AUGUST I EL PODER DE LES IMATGES FEMENINES novetat 2014 Maria Dolores Baena Museo Arqueológico de Córdoba


ENGINYERIA HIDRÀULICA I SISTEMES D'EVACUACIÓ EN TEMPS D'AUGUST. Clavegueres, desaigües i latrines novetat 2014

Instituto de Arqueología de Mérida-CSIC

Jesús Acero Pérez

 

MOS ROMANUS: la pràctica funerària de la cremació en època d’August novetat 2014

Universidade de Coimbra (Portugal)

Filipa Silva


L’ URBANISME A LA ROMA D’AUGUST novetat 2014 Antonio Monterroso Universidad de Córdoba


AUGUST I LES GUERRES CÀNTABRES novetat 2014 Pedro Angel Fernández Vega (Cantabria)


ELS COLORS D'AUGUST. novetat 2014 La pintura mural durant l’època augustea Hèctor Carrillo Aspano (Barcelona)


GOOGLEJANT PER LA ROMA D'AUGUST novetat 2014 Que en queda dels llocs on va viure? Vincenzo Graffeo (Roma)


L'ENGINYERIA AL SERVEI DE LA REFORMA TERRITORIAL D'AUGUST. Centurant el territori novetat 2014 Isaac Moreno - Enginyer d’Obres Públiques


LA VIA AUGUSTA I LA CREACIÓ DELS CURSUS PUBLICUS EN ÈPOCA D'AUGUST. Els nervis de l'imperi novetat 2014

Universitat Autònoma de Barcelona

Oriol Olesti


LA GEMMA AUGUSTEA novetat 2014 Angel López Calvó – Esther Fusté Institut Gemmològic de Tarragona


ROMA ALS CÒMICS Nani Blasco (Tarragona)

 

FIRES I TROBADES


ROMA ALS MUSEUS DEL MÓN XII FIRA INTERNACIONAL DE MUSEUS I JACIMENTS D’ÈPOCA ROMANA

Museus, centres d’interpretació, parcs arqueològics de diferents països europeus i publicacions d’història participen a la fira internacional Roma als Museus del Món per tal de donar a conèixer al visitant de TARRACO VIVA l’immens llegat de la civilització de l’antiga Roma.

Un espai per informar-se, dels indrets amb llegat romà, cercar contactes i informació i planificar activitats i viatges culturals i també poder intercanviar informació sobre el treball i les realitats de museus i institucions amb les seves aportacions a l’àmbit de la divulgació històrica. Un espai per conèixer les diverses publicacions d’història, nacionals i internacionals, que podem trobar en el mercat i també els professionals de serveis per a museus i centres de difusió del patrimoni.


FÒRUM TARRACO

XV FIRA DE PRODUCTES, EMPRESES I ASSOCIACIONS DE DIVULGACIÓ HISTÒRICA ROMANA

Empreses de guies, d’arqueologia, grups de recreació històrica, associacions pel patrimoni, i altres ens donaran informació sobre els seus productes relacionats amb l’antiga Roma i la seva història.


ARTIFEX

Artesans i artesania al món romà

Artesans que realitzen rèpliques arqueològiques d’originals trobats en excavacions, així com demostracions pràctiques de fabricació de materials, ens donaran l’oportunitat d’apropar-nos al món del treball pre-industrial. Es realitzaran alguns tallers pràctics.


TABERNA LIBRARIA

Espai dedicat al llibre

El Gremi de Llibreters de Tarragona ens ofereix tots els seus fons bibliogràfics perquè puguem gaudir de la historia antiga també a casa. Llibres per a adults, per a nens i joves. Novel·la històrica, assaig, literatura i història de l’antiguitat a l’abast de tothom amb el producte més antic i millor per a la divulgació: els llibres.

Data Lloc Accés

23, 24 i 25 de maig Jardins Camp de Mart Gratuït, limitat a l’aforament de l’espai

 

DIVULGACIÓ HISTÒRICA AUDIOVISUAL

 


VII CICLE DE DOCUMENTALS ARQUEOLÒGICS

Organitza: Institut d’Arqueologia Clàssica de Catalunya (ICAC) amb col·laboració amb el Festival de Cinema Arqueològic del Bidasoa (FICAB) i el Museo Romano de Oiasso (Irún)

Projecció de documentals arqueològics relacionats amb l’antiguitat. En col·laboració amb el Festival de Cine Arqueológico del Bidasoa i el Museo Romano de Oiasso (Irún) els espectadors podran veure una selecció de documentals de tema arqueològic seleccionats de les diverses edicions d’aquest prestigiós festival.

Properament ampliarem la informació.


L'ANTIGUITAT EN IMATGES IV Cicle d’audiovisuals arqueològics i històrics Projeccions

Es projectaran audiovisuals sobre el món antic que has estat produïts per museus, centres arqueològics i institucions públiques i privades.

Properament, més informació.

 

ACTE DE CLOENDA


FUNUS AUGUSTI

 

Recreació històrica

Projecte Phoenix, Thaleia, Nemesis, Ludi Scaenici, Ars Dimicandi

August tenia els ulls i la boca tancada. Li tragueren l’anell amb el segell del dit. Tiberi, al ser el seu parent mes proper el va cridar pel seu nom i afegí : “vale” (adéu). Els esclaus de la funerària rentaren i perfumaren el cos. Se li col·locà una moneda als llavis per pagar el barquer que portaria l’esperit d’August per la llacuna Estigia fins l’inframón.


El funeral d’August es va fer de nit. Es formà una processó per a portar el cos des de la casa a la colina palatina fins el seu lloc de descans definitiu. Quasi tota Roma va sortir al carrer i les tropes protegien la ruta per assegurar l’ordre públic.


La processó estava dirigida per un dominus funeris o mestre del funeral, ajudat per lictores vestits de negre. Al capdavant desfilaven trompetistes que tocaven musica fúnebre en honor del mort.

L’ humor i el riure ajudaven a alliberar la pena. De vegades es contractaven una “troupe” de pallassos i mims als funerals. Anaven al darrera dels musics i els cantants i estaven encapçalats per un archimimus que imitava la manera de parlar i els gestos del mort.


Com la majoria de romans rics, August segurament alliberaria uns quants esclaus en el seu testament. Aquests eren els següents en la processó i portaven el barret de la llibertat especial dels lliberts (pileus). Després anava el fèretre, un sofà de marfil i or cobert amb una tela mortuòria porpra i daurada, sota la qual estava el cos d’August dins d’un taüt. Al damunt havia una efígie de cera abillada amb les robes triomfals. El fèretre estava acompanyat de dues estàtues del prínceps, una d’or i l’altre en la que apareixia pujat en un carruatge triomfal. També es portaven les imatges dels seus avantpassats destacats.


La família vestida de dol caminava darrera el fèretre, entre elles Julia Augusta. Tot el Senat estava present, així com molts equites i la guàrdia pretoriana. Tothom que era algú estava present.


El seguici s’aturà al Forum, on Tiberi i el seu fill Drus, vestits de gris, pronunciaren elogis (laudatio funebris). Després la processó seguí per la porta triumphalis, fins arribar al mausoleu d’August al Camp de Mart, on tindria lloc el moment mes àlgid de la cerimònia.


A “Augusto” d’Anthony Everitt

Data Diumenge, 25 a les 18 h Lloc Recinte Firal del Palau de Congressos de Tarragona

 

Activitats als MUSEUS

Tots els museus, a part d’oferir les jornades de portes oberts, realitzaran activitats durant el festival.

Properament ampliarem aquesta informació.


MUSEU D’HISTÒRIA DE TARRAGONA

Cicle de Conferències

Els tècnics del Museu d’Història de Tarragona realitzaran un cicle de quatre conferències relacionat amb August.


MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE

ANNO DOMINI. Judea en temps d’August Exposició i conferència

Organitza : Museu Bíblic Tarraconense, Associació Cultural Sant Fructuós. Col.labora : Institut català d'Arqueologia Clàssica

L’origen del cristianisme es troba a Judea que esdevingué, l’any 63 aC, una província romana. Els territoris ocupats per Pompeu foren atorgats al govern de la dinastia herodiana. L’any 6 dC la província s’escindí administrativament en una província i dues tetrarquies: Herodes Antipes governà Galilea, mentre Judea era sotmesa al govern directe de Roma, administrada per un procurador amb residència a Cesarea. Les fonts literàries cristianes i no cristianes indiquen que el naixement de Jesús de Natzaret es produí en temps de l’emperador August.

L’exposició pretén oferir una visió històrica i arqueològica de les relacions entre Roma i el mon Jueu en el marc de la política imperial de l’emperador August, en el moment del naixement de Jesús de Natzaret.


MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA - MNAT

El Museu està elaborant les activitats que es realitzaran durant el festival. El programa del festival en detallarem els continguts.

 

MUSEU DEL PORT DE TARRAGONA

Negociant de vi

TIBERIUS CLAUDIUS AMIANTUS

Auriga, serveis culturals Col.labora : D.O. Tarragona

Conferència :

CAP DE VOL, Un producte, un vaixell i un comerç al conventus tarraconensis en època d'August Gustau Vivar Lombarte Director del Centre d'arqueologia Subaquàtica de Catalunya

"TROYA" Cicle de cinema dedicat al mar

Direcció : Wolfgang Petersen Any 2004 - Warner Bros. Pictures / Plan B Entertainment / Radiant Productions

Al programa del festival en detallarem els continguts.


MUSEU D’HISTÒRIA DE CAMBRILS

El Museu està elaborant les activitats que es realitzaran durant el festival. Al programa del festival en detallarem els continguts.

Consulta la primera part del Programa d'actes de Tarraco Viva 2014.