Un programa de «Mobile Mapping» crea una rèplica digital d'alta precisió dels carrers de Reus

L'Ajuntament col·labora amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per millorar la seva informació geoespacial

Es tracta d'una eina per a millorar la gestió de l'espai públic i reduir els costos associats a l'inventari d'elements urbans
Es tracta d'una eina per a millorar la gestió de l'espai públic i reduir els costos associats a l'inventari d'elements urbans | Ajuntament de Reus
24 d'abril del 2024
Actualitzat a les 9:52h

L'Ajuntament de Reus col·labora amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (LICGC) en el programa “3DCarrers” per generar una rèplica digital dels carrers de Reus d’alta precisió i amb diferents capes d’informació que es poden visualitzar per separat. 

LICGC impulsa aquest projecte per posar a disposició dels ajuntaments una eina per a millorar la gestió de l'espai públic i reduir els costos associats a l'inventari d'elements urbans.

El passat dilluns 22 d'abril, el vehicle del programa de Mobile Maping "3DCarrers"  va recórrer els carrers de la ciutat, acompanyat de personal tècnic del departament de Cartografia i SIG de l'Ajuntament de Reus. Finalitzada la presa de dades als carrers de Reus, aquesta informació s'haurà de processar i depurar per finalment en uns 6 mesos aproximadament, poder ser publicada i utilitzada.

Actualitzar la informació geoespacial

L'Ajuntament de Reus s'ha acollit la iniciativa amb l'objectiu de continuar sent referent per la seva informació geoespacial. L'Ajuntament posa a disposició de la ciutadania eines com el Geoportal Reus, en actualització constant per incorporar cada vegada més funcionalitats i més informació o Datasets, com ara l'Ortoimatge, una imatge mètrica del terme de Reus, captada des de l'aire, d'alta precisió i georeferenciada, que es va realitzant cada 2 o 3 anys.

planol geoportal reus ajuntament nacio
Recentment, l'Ajuntament de Reus ha actualitzat el Geoportal de la ciutat.

Aquest projecte de Mobile mapping de Reus es podrà consultar i explotar al Geoportal Reus, que ja disposa d'una eina 'entorn 3D', per la seva gestió i explotació. 

El Mobile Mapping aporta geoinformació digital del territori amb una aparença quasi real, on la simplicitat de comprensió de les fotografies es complementa amb la precisió de les mesures làser preses amb la tecnologia LiDAR terrestre. 

Alt nivell de detall

Durant el seu recorregut, el vehicle del programa va mapejar tots els carrers de la trama urbana. El vehicle utilitza la tecnologia Mobile Mapping que combina fotografies amb dades laser scanner per aconseguir una mesura precisa. 

En el seu recorregut, genera una rèplica digital dels carrers d'alta precisió, amb diferents capes d'informació que es poden visualitzar per separat. Facilita als tècnics l’estudi d’elements com ara l’arbrat que hi ha al municipi, el nombre i tipus de mobiliari urbà, els elements de senyalització viària tant vertical com horitzontal, els detalls de les façanes, alçades dels balcons i de les façanes dels edificis, retolació de comerços...etc.

La complementarietat d’aquesta informació permet anar més enllà del tradicional street view i ofereix la possibilitat d’identificar, categoritzar i mesurar els elements visibles. Un cop detectades i estudiades les possibles mancances a la ciutat, la informació pot servir de base per elaborar plans de millora, en molts àmbits, com la creació de més zones d’ombra o l’increment de bancs en alguns carrers, etc.

Arxivat a