La URV impulsa un projecte per regular l'accés i protegir el Bosc de la Marquesa

L'objectiu és protegir aquest espai natural del litoral tarragoní tot promovent un turisme sostenible i responsabl

  • El bosc de la Marquesa és un important espai natural de Tarragona. -
Publicat el 08 de maig de 2025 a les 12:24

Investigadores del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de la Fundació del Bosc de la Marquesa, han engegat un projecte per definir un model de gestió de l'ús públic del Bosc de la Marquesa. Aquesta iniciativa busca preservar els valors naturals i culturals d'aquest espai emblemàtic del litoral de Tarragona, alhora que es facilita el seu gaudi per part de la ciutadania de manera sostenible.

El projecte està liderat per les geògrafes Alba Font i Marta Nel·lo, i compta amb la implicació d'estudiants dels graus en Geografia, Anàlisi Territorial i Sostenibilitat, i en Turisme i Hoteleria. L'objectiu és combinar l'aprenentatge pràctic amb la transferència de coneixement a través d'un treball de camp i d'anàlisi sobre el terreny.

En els pròxims mesos, també es preveu incloure en el procés els agents socials i institucionals vinculats al territori per tal que contribueixin a dissenyar i validar les propostes de gestió. "L'objectiu principal és dissenyar una estratègia integral d'ús públic que sigui compatible amb la preservació dels valors ecològics, culturals i paisatgístics de l'espai", han assenyalat les impulsores del projecte.

Aquest projecte s'inclou dins una iniciativa més àmplia de restauració i conservació del Bosc de la Marquesa, que la Fundació desenvoluparà fins al 2027 amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat. L'actuació pretén millorar l'estat de conservació de la biodiversitat en aquest entorn natural protegit, declarat Espai Natural Protegit i integrat a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d'Importància Comunitària.

El Bosc de la Marquesa és una àrea de 90 hectàrees que conserva un ecosistema litoral mediterrani únic, amb espècies i hàbitats de gran valor científic. L'espai manté intacte el seu caràcter natural gràcies a la decisió de Caridad Barraquer de Borràs, la Marquesa, qui en va rebutjar la urbanització als anys seixanta, contribuint així a la seva preservació fins als nostres dies.