La fotoperiodista tarragonina Elena Gavaldà ha posat en marxa el projecte 'Visit Tarragona: where history meets garbage' —'Visita Tarragona: on la història es troba amb la brossa'— en el qual mostra dues de les preocupacions més importants dels tarragonins i tarragonines: la brutícia i la massificació turística. Gavaldà ha publicat les fotografies del seu projecte a través de les xarxes socials i ha explicat que "he intentat mostrar la brutícia i deixadesa que pateix la ciutat que més m'estimo". En un primer moment, denunciar la brutícia era el primer objectiu de la tarragonina, però en un moment donat va fer un pas més, lligant aquesta primera temàtica amb una segona.
En una entrevista al digital Porta Enrere, Gavaldà ha dit que "amb l'arribada dels creuers a la primavera em vaig adonar de la hipocresia d'una ciutat que pretén vendre's com l'alternativa turística de Barcelona i a la vegada no és capaç de gestionar els residus i la brutícia dels seus carrers". En aquest projecte, la fotògrafa tarragonina ha captat diversos espais de la ciutat plens de brutícia amb diversos col·laboradors que fan de turistes. En aquest sentit, ha assegurat que l'estat dels carrers que es veu a les imatges "s'ha respectat 100%, no hem mogut ni una burilla".
En aquest sentit no es tracta d'una crítica la ciutat que es mostra a aquells que ens visiten, sinó que l'objectiu és denunciar la ciutat en què viuen i conviuen els tarragonins i tarragonines, perquè "ens mereixem una Tarragona neta i cuidada", assenyala la impulsora del projecte.
Un recorregut per tota la ciutat
Els espais que apareixen en la sèrie de fotografies, que es poden veure al perfil d'Instagram de l'Elena Gavaldà, són el polígon Francolí, Torreforta —als barris de Ponent—, el carrer Armanyà —a la zona centre—, el carrer Smith —Part Baixa—, el carrer Santa Joaquima de Vedruna —Eixample— i la Part Alta. En aquest sentit, Gavaldà assenyala la dificultat per captar elements com la pudor o el terra enganxifós, més enllà de la brutícia evident, de brossa fora dels contenidors, cartrons a terra o excrements de coloms.
A banda de les imatges captades per la càmera de l'Elena Gavaldà, cadascuna de les sèries de fotografies porten una referència sobre la ubicació del lloc i un comentari de la mateixa fotoperiodista. "Contenidors sense buidar", "un dels carrers més pudents i bruts de la ciutat" —en referència al carrer Armanyà— o "un solar ple de runa, brossa i excrements", són alguns que podem llegir.
El projecte està sent un èxit a les xarxes socials, amb milers de visualitzacions i desenes de comentaris molt positius, lloant la iniciativa de la fotoperiodista tarragonina. Ara, caldrà veure si el missatge arriba als encarregats de posar fil a l'agulla en l'àmbit de la neteja i que facin alguna cosa perquè aquestes imatges d'una Tarragona bruta i deixada, molt habituals des de fa anys, no es repeteixin.