Querol vol reduir el risc d'incendis forestal de manera contundent. Per aquest motiu, s'està implementant un projecte ambiciós que contempla un seguit de mesures per tal de protegir tant la població com el medi ambient en situacions d'alta perillositat.
La proposta se centra en la creació de franges forestals al voltant de diverses zones urbanes i d’àrees de risc. Les zones beneficiades inclouen Querol, Bonany, Vermell, Ranxos, Can Llenes, Gassons i l’Arboçar, el Camí Vell de Montagut, el Camí Nou de Montagut, el camí que s’estén de Montagut a la Rimbalda i la Vall de l’Infern. Des de l'Ajuntament de Querolt apunten que "aquestes franges tenen com a objectiu reduir la propagació dels incendis forestals, una amenaça cada cop més greu a causa de l’increment de temperatures i la sequera, factors intensificats pel canvi climàtic".
Concretament, es preveu la creació i el manteniment de franges de protecció en una superfície total de 7.232 hectàrees, amb especial atenció a 171,32 hectàrees de zones crítiques. "A més de prevenir incendis, amb aquesta acció es promou una gestió forestal sostenible i es fomenta l’economia circular, destacant iniciatives com el manteniment de les franges a través del pasturatge de ramats" expliquen fonts municipals.
L’actuació té un cost total de 269.995,56 euros, dels quals 256.495,78 euros, representant un 95% del finançament, són subvencionats pel programa Next Generation de mitigació i adaptació al canvi climàtic gestionat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
Querol és una zona d'alt risc
Aquesta inversió reafirma el compromís de Querol amb la protecció del medi ambient i la seguretat dels seus habitants davant dels reptes climàtics emergents. De fet, Querol es situa dins de l’espai natural protegit del Sistema Prelitoral Central, fet que la converteix en una zona especialment vulnerable als incendis.
El terme municipal, en la seva majoria, forma part del sector muntanyós del bloc del Gaià, format a la part més septentrional per contraforts de la serra de Brufaganya i al centre i sud per la plana d'Ancosa, serra que s'inicia a Montagut i es continua pel terme de la Llacuna, ja d'Anoia, amb altituds de 900 m.
Segons la Generalitat, el risc en aquesta zona és màxim, amb una valoració de 10 sobre 10. La desaparició de camps de cultiu, el canvi climàtic i la urbanització en àrees forestals han agreujat aquesta situació.