Per vegueries, els 22 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a: Barcelona (14), Camp de Tarragona (3), Catalunya Central (1), Girona (1), Lleida (1), Penedès (1) i Terres de l’Ebre (1). S'inclouen Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions amb elevada càrrega de foc, substàncies perilloses i subestacions elèctriques, entre altres.
Protecció Civil recalca, especialment, la revisió del pla d'autoprotecció de l'Aeroport de Reus i de l'edifici del CAT112 Reus. Al municipi, també ha superat l'avaluació una subestació de distribució d'energia elèctrica en alta tensió, així com dues més ubicades a Cercs i Barcelona.
[noticiadiari]99/14583[/noticiadiari]
El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla. Fa referència al conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat, d'acord amb el Decret 30/2015.
Activitats no temporals homologades
Pel que fa a les activitats no temporals (20), en aquesta comissió del 26 de gener s’han homologat els plans d’autoprotecció de 9 indústries amb substàncies perilloses: 3 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso) que formen part del PLASEQCAT (Meroil a Barcelona; Lainco a Rubí; i Brenntag Química a Granollers).Alhora, han superat l'homologació 2 activitats de gestió de residus perillosos (Befesa Aluminio a Les Franqueses del Vallès; i Optima Environmental Services a Santa Perpètua de Mogoda); i 4 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats inferiors al llindar d’accidents greus (Esteve Química a Banyeres del Penedès; Gas Natural Redes GLP a Palau-saverdera; Praxair España a Barcelona; i Veinsur a Montornès del Vallès).
També s’han homologat els plans d’autoprotecció de 2 instal·lacions amb elevada càrrega de foc (Olivite Export a Tortosa; i Técnicas e Ingeniería de Protección a Sant Joan Despí). Quant a les activitats temporals, es tracta de 2 esdeveniments en espai delimitat: el concert La Llotja New Year's Party 2024 (Lleida) i la fira Cicle Gastronòmic i Musical Monumental'2024 (Barcelona).
Plans no homologats
A la Comissió s’han informat també 11 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a: Barcelona (6), Girona (1), Lleida (1), Penedès (2) i Terres de l'Ebre (1). El Camp de Tarragona, per tant, ha superat amb èxit la revisió.Pel que fa a les activitats no temporals, hi ha 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ); 1 edifici d'oficines; 1 centre comercial; 1 activitat residencial pública (hotel); 3 subestació de distribució d'energia elèctrica en alta tensió; 1 càmping (risc d'inundació); 1 instal·lació nuclear o radioactiva; i 1 establiment d'ús sanitari (hospital).
Pel que fa a les activitats temporals, es tracta d'un esdeveniment musical en espai delimitat (concert-aire lliure). La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.
30a reunió de la Comissió
A la Comissió hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el responsable de Seguretat Industrial, Francesc Calaf, per delegació la directora general d’Indústria.La reunió d’aquest divendres ha estat la 30a reunió de la Comissió d’Autoprotecció -que es va reunir per primera vegada el març de 2021-, creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.
L'objectiu dels PAU és donar una resposta adequada -des de les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc- a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.