Reus comença una prova pilot amb contenidors intel·ligents en quatre zones per frenar l'incivisme

Les urbanitzacions reclamen des de fa temps més control dels residus per deixar de ser una «deixalleria» de la ciutat

En cada illa de contenidors, els d'orgànica i resta passaran a tenir obertura electrònica
En cada illa de contenidors, els d'orgànica i resta passaran a tenir obertura electrònica | Sandra Pérez
15 d'abril del 2024
Actualitzat el 17 d'abril a les 14:03h

L'Ajuntament de Reus inicia aquesta setmana del 15 d'abril, de forma esgraonada i sense data definida de finalització, una prova pilot amb contenidors intel·ligents en les urbanitzacions de Sant Joan, Xalets Quintana, Mas Carpa i Blancafort. Des de les associacions de veïns fa temps que reclamaven més control dels residus per evitar que gent d'altres zones els continués llençant de forma indiscriminada a la seva.

Des de les regidories de Via Pública i Relacions Ciutadanes es van reunir amb el veïnat dels quatre barris per informar-los de la iniciativa i el funcionament del nou sistema d'obertura electrònica que tindran els contenidors de resta i orgànica. Durant els primers 15 dies, a més, tècnics municipals es desplaçaran a les urbanitzacions per ajudar els residents i resoldre possibles incidències.

Més enllà del foment del reciclatge, les urbanitzacions ho veuen com una mesura de control, tot i que no com a solució definitiva a l'incivisme, per tal que les zones residencials deixin de ser una "deixalleria" on qualsevol persona aboca residus. A partir d'ara, els veïns i veïnes només podran llençar la brossa en aquests contenidors amb la targeta identificativa o a través de l'aplicació mòbil.

prova pilot reciclatge contenidors intelligents blancafort cedida nacio
A ada unitat familiar, per cada 4 persones, hi ha una targeta identificativa. Foto: Cedida

Funcionament del sistema

Com s'explica en el fulletó informatiu que, des de l'Ajuntament, es va lliurar a les diferents associacions de veïns, "Reus inicia canvis en el servei de recollida en quatre barris de la ciutat, on els contenidors de resta (gris) i orgànica (marró) seran tancats; i per obrir-los caldrà identificar-se mitjançant una targeta magnètica o bé a través d’una aplicació mòbil". Els altres contenidors continuaran oberts.

"La vostra implicació és imprescindible per valoritzar els residus i fomentar l'economia circular" i, alhora, "deixar les bosses dels residus fora dels contenidors és un acte incívic i sancionable", recorden als ciutadans i ciutadanes.

D'aquesta manera, els canvis afecten un centenar de cases a la urbanització Sant Joan -illes de contenidors als carrers del Francolí i Siurana-, unes 90 famílies i uns quants masos a Blancafort -illes als carrers d'Anglaterra i de Suècia-, una vuitantena de llars a Xalets Quintana -illa al carrer del Pintor Tapiró- i al voltant de 55 veïns a Mas Carpa -illes al carrer de Clementina Arderiu i el camí de Constantí-.

contenidors organica resta blancafort reus sandra perez nacio
Només entren en prova pilot els contenidors d'orgànica i resta. Foto: Sandra Pérez

Segons explica el president de l'AVV de la urbanització Sant Joan, Jordi Solans, "han licitat a quatre empreses i la prova servirà per comprovar quin és el millor sistema, després valoraran resultats i preus, i adjudicaran el model de reciclatge que millor funcioni". Les quatre urbanitzacions col·laboren en el programa pilot d'un sistema que, coincideixen, ha vingut per quedar-se.

Combatre l'incivisme, una reivindicació veïnal

Solans apunta, també, que al barri "preocupa que continuï venint gent de fora, que no podrà obrir els contenidors, i ho abocaran al carrer igualment". Expliquen que la vigilància i el seguiment no són suficients per aturar l'incivisme: es llencen pneumàtics, mobles, runes, pots de pintura i olis... al voltant de les illes, i els mateixos veïns avisen sovint a la Guàrdia Urbana de Reus.

La mateixa situació viuen a la urbanització de Blancafort. La presidenta de l'AVV, Elena Mestres, afegeix que "tot allò que la gent no porta a la deixalleria municipal, perquè està més controlada, venen aquí i ho llencen al carrer". Per això, esperen que la prova pilot funcioni, tot i que el veïnat reclama que, a més de reforçar les sancions, caldria valorar una bonificació per aquella ciutadania que s'esforci a millorar. En la presentació pública, el regidor Daniel Marcos ha celebrat que la iniciativa permetrà implantar una taxa d'escombraries més justa en un futur.

Així mateix, Mestres considera que si tanquen els contenidors de la urbanització, els comportaments incívics no desapareixeran, sinó que es traslladaran a altres "punts estratègics de Reus, com la carretera de Riudoms o el camí de Valls, on hi ha poc trànsit i els contenidors no estan tan vigilats com al centre".

targeta contenidors reus prova pilot sant joan cedida nacio
Les urbanitzacions creuen que el tancament dels contenidors no evitarà al 100% l'incivisme. Foto: Cedida

A la zona del Mas Carpa, confien que serà "una mesura molt eficaç per combatre els problemes amb gent que venia de fora per llençar coses que no tocaven". Des dels Xalets Quintana, Àngels Reche, coincideix que "esperen que resolgui el conflicte que suposa que els contenidors sempre estiguin plens".

Discrepàncies i altres propostes

En general, la majoria dels reusencs i reusenques que viuen en aquestes quatre zones són favorables a la iniciativa i estan disposats a assolir el millor funcionament amb les mínimes incidències. Amb tot, alguns consideren que "no se'ls ha consultat" si volien participar en la prova pilot i ara "no tenen més remei" que complir el sistema o endur-se la brossa amb el cotxe a un altre barri.

Un altre dels objectius de la iniciativa és fomentar la recollida selectiva, que hauria de passar del 40% (2022) al 55% (2025) d'acord amb la normativa europea. Malgrat tot, els contenidors intel·ligents, amb obertura electrònica, no garanteixen per si mateixos que el ciutadà o ciutadana recicli més i seleccioni millor els seus residus.

Tant a la urbanització Sant Joan com a la dels Xalets Quintana, sostenen que altres sistemes de recollida de residus, com el Porta a Porta, serien molt més beneficiosos i efectius, tractant-se de petits nuclis residencials. "En una fase més avançada, quan estigui instaurat el model, es podria treballar el reciclatge", valora Reche. "Tenim les bosses de separació, afavorirà el reciclatge, però en una altra etapa del procés", descriu Anabel Cuevas, presidenta de l'entitat veïnal del Mas Carpa.

prova pilot contenidors targeta identificativa blancafort cedida nacio
En termes de reciclatge, les associacions de veïns apostarien més aviat per altres sistemes com el Porta a Porta. Foto: Cedida
Arxivat a