La prova pilot per recarregar l'aqüífer del Baix Camp obté els seus primers resultats

El projecte «LIFE REMAR» infiltra entre 200 i 400 metres cúbics diaris d'aigua regenerada de la depuradora de Cambrils

El projecte infiltra aigua regenerada de la depuradora a través d'unes basses d'emmagatzematge
El projecte infiltra aigua regenerada de la depuradora a través d'unes basses d'emmagatzematge | TarragonaDigital
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 15:26h

Més d'una quarantena d'agents del sector com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i altres parts interessades del projecte, es van donar cita el passat dilluns 22 d’abril a l'estació depuradora d'aigües residuals de Cambrils per conèixer l'evolució del projecte "Life Remar".

Es tracta d'una iniciativa pilot l'objectiu de la qual és recarregar l'aqüífer del Baix Camp i el procés d'infiltració, de part de l'aigua regenerada de la depuradora, es va iniciar el desembre del 2023. Per fer-ho, es van construir dues basses a les instal·lacions municipals, que permeten infiltrar entre 200 i 400 metres cúbics diaris.

L'empresa Comaigua, responsable de la gestió de l'aigua al Baix Camp, va presentar els primers resultats del projecte. Aquests s'han obtingut de l’estudi de la geologia que, conjuntament amb altres mesures, formen la base del coneixement del comportament de l'aqüífer durant el funcionament del sistema de recàrrega i la caracterització inicial de contaminants emergents, microplàstics, comunitats bacterianes i gens resistents als antibiòtics.

basses aigua regenerada depuradora cambrils aquifer acn nacio
L'aigua regenerada a l'EDAR de Cambrils permetrà recuperar l'aqüífer del Baix Camp. Foto: ACN

Solució innovadora i sostenible

En concret, es van explicar els resultats aconseguits dels mostrejos realitzats previs a la infiltració per determinar les concentracions dels compostos, tant a l’aqüífer, com als diferents processos de l’EDAR. Finalment, també es van presentar els resultats previs i evolucions dels compostos del cicle del nitrogen durant els períodes de recàrrega.

A la jornada, que va estar encapçalada pel president del Consell d'Administració de Comaigua i alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, es va exposar el funcionament de la tecnologia a prova, com a solució innovadora i sostenible que permet millorar la qualitat de l’aigua tractada, augmentar la disponibilitat d’aigua dolça i afavorir l’estat dels ecosistemes.

El projecte "Life Remar" preveu assolir els 146.000 metres cúbics anuals, xifra que a més de millorar l'estat de l'aqüífer del Baix Camp, incrementarà la qualitat de l'aigua. La prova està finançada amb fons del programa LIFE de la Unió Europea i compta amb la col·laboració dels socis del projecte, CSIC, UPC, CNRS i Mejoras Energéticas.