Èxit de la prova pilot de replantació de posidònia al litoral de Calafell

Aquesta planta aquàtica és bàsica per a la biodiversitat i per a la contenció dels temporals

Els experts constaten l'èxit de la prova
Els experts constaten l'èxit de la prova | AC
05 de juliol del 2024
Actualitzat a les 11:03h

La prova pilot iniciada fa un any ha tingut èxit i ha obert un camí pe a la recuperació de les praderies de posidònia a la costa mediterrània. L’experiment ha consistit a recollir esqueixos d’aquesta planta arribats a la platja pels temporals, criar-los en aquaris i replantar-los al fons marí. Després d’uns mesos, s’ha comprovat que les plantes s’han arrelat bé i estan creixent.

La posidònia replantada fins i tot ha resistit molt bé els temporals, alguns dels uals particularment intensos. És més, als sectors replantats hi ha començat a brotar espontàniament una altra planta marina que ajuda la posidònia a consolidar-se i formar praderies.

Segons Dani Fernández, director del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), els resultats aconseguits porten a ampliar el projecte, amb nous dipòsits per a fer la criança. A més dels esqueixos recollits després dels temporals, el CREAC té autorització per a recollir llavors arreu de Catalunya. És un element més per a intentar la reproducció de la posidònia.

El regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos, afegeix: “Possiblement hem trobat una metodologia eficaç per a salvaguardar la posidònia, mitjançant la replantació de les praderies”.

La replantació va fer-se el novembre passat, a uns 900 metres de la costa i a 14 metres de pfofunditat. Per ajudar a la seva supervivència i arrelament, les plantes van ser protegides amb unes malles de material biodegradable. Una immersió realitzada fa uns dies ha permès comprovar que tot tira endavant i el bon funcionament del sistema.

Una planta aquàtica vital. La posidònia és una planta aquàtica molt característica de la Mediterrània. Les praderies que forma són bàsiques per a la biodiversitat, però, a més, resulta clau per a la consolidació de les platges i prevenir la pèrdua de sorra. “Només ho vèiem quan el mar en treu. En general, no, perquè està sota l’aigua, explica Marcos.

El regidor afegeix: “La posidònia és refugi de moltes espècies, aporta oxígen i a més frena la força de les onades quan hi ha temporals. I això darrer és importantíssim, perquè l’experiència ens ensenya que reforçar les defenses naturals és el que realment funciona”.