Tarragona es veu abocada a ajornar els Jocs Mediterranis per manca de finançament
El 7 de novembre s'oficialitza l'ajornament dels Jocs Mediterranis de Tarragona a l'any 2018. El govern espanyol fa onze mesos que està en funcions i l'organització encara no té garantits els 12 milions d'euros que espera de l'Estat. Després de dies d'incertesa, l'alcalde Ballesteros i el president del COE, Alejandro Blanco, ho confirmen en roda de premsa a Tarragona després d'haver pactat el canvi de dates amb el Comitè Internacional a Algèria. L'ajornament dóna ales als grups de l'oposició més crítics amb el projecte, però el govern es manté ferm i es reuneix amb el ministre a Madrid per desllorigar el finançament dels Jocs. Si els diners arriben, Tarragona 2017 se celebrarà un any més tard del previst i amb tots els equipaments enllestits a temps.
Una àvia amb la llum tallada mor en un incendi causat per una espelma. La mort d'aquesta dona gran de 81 anys la matinada del 14 de novembre a casa seva a Reus, sola i sense electricitat, obre el debat de la pobresa energètica. Es cala foc al seu matalàs per culpa de l'espelma que feia servir per veure-s'hi. El tràgic incident indigna la societat civil, que convoca mobilitzacions, i desencadena un intercanvi de culpes entre l'Ajuntament, que tenia cert coneixement de la delicada situació familiar a través de Serveis Socials, i Gas Natural, la comercialitzadora d'electricitat en el domicili de la víctima, on va tallar la llum dos mesos enrere per impagament, sense previ avís, fent cas omís a la llei. Néta i besnéta també s'enfronten públicament per la pèrdua de l'anciana. La Generalitat obre expedient sancionador contra Gas Natural. S'assegura que la multa serà exemplar. La sanció encara no s'ha especificat i el procediment segueix obert.

Interior de l'habitatge on es va produir l'incendi mortal Foto: ACN
La Generalitat rebateja i redimensiona a la baixa el projecte de BCN World
El Govern va presentar solemnement a finals de juny el Pla Director Urbanístic (PDU) del reformulat i rebatejat Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou com a sortida viable per al fracassat projecte de BCN World. Redimensionat a la baixa pel que fa a dimensions i amb la previsió que s'hi construeixin, com a màxim, dos casinos, els tres operadors interessats en desenvolupar el projecte –Hard Rock, Melco i el Grup Peralada- van garantir-se pagant una fiança el dret de compra dels terrenys –actualment propietat de la Caixa- per poder desenvolupar els respectius projectes en cas de guanyar la llicència. D'acord amb les xifres que va avançar el vicepresident, Oriol Junqueras, el nou CRT suposarà una inversió pròxima als 2.500 milions d'euros i pot arribar a generar uns 10.000 llocs de treball. La idea, però, continua sense convèncer els opositors al projecte, l'Assemblea Aturem BCN World: consideren que perpetua el mateix model de negoci vinculat al joc, malgrat les menors dimensions, i que no ha existit consens en la seva definició. El Govern té previst aprovar definitivament el PDU de forma imminent per poder obrir el concurs de les llicències als operadors.
El jutge investiga Josep Fèlix Ballesteros pel cas Inipro
El 15 de gener, un jutge investiga l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a una desena de persones més, per les suposades irregularitats en la contractació de l'empresa Inipro per part de l'Institut Municipal de Serveis Socials. Dues setmanes més tard, el batlle nega haver tingut res a veure amb cap irregularitat i acusa la CUP -que havia denunciat el cas a la fiscalia- de perseguir-lo políticament. El 16 de novembre, el jutge també investiga a la regidoria socialista Begoña Floria i apunta que la contractació d'Inipro hauria estat un instrument per col·locar a diverses persones afins al PSC a càrrec dels pressupostos municipals. Les peticions de dimissió per part de diversos grups de l'oposició no tenen cap efecte en el govern.
Ballesteros pacta amb el PP i Unió i no tanca la porta a tornar-se a presentar
Nou mesos després de les eleccions municipals, el 2 de febrer Ballesteros oficialitza un pacte de governabilitat amb el PP i amb Unió. L'equip de govern que fins aleshores governava en minoria a la ciutat, amb nou regidors socialistes, assoleix la majoria absoluta amb la incorporació de quatre populars i un democristià. A l'agost, Ballesteros avança a l'ACN que no descarta tornar-se a presentar com a candidat del PSC a l'alcaldia, tot i que en diverses ocasions havia manifestat que aquest seria el seu tercer i últim mandat. Després d'haver assolit l'estabilitat desitjada al saló de plens, Ballesteros veu com, al novembre, el seu primer tinent d'alcalde, Alejandro Fernández (PP), accepta el càrrec de portaveu del PPC al Parlament i anuncia el seu adéu del consistori després de tretze anys.
L'any comença i acaba amb crims de violència masclista
El 2016 ha estat un any marcat per diversos crims al Camp de Tarragona. El 13 de gener, un home mata amb una escopeta la seva exparella en ple a carrer a Vila-seca (Tarragonès) i després se suïcida. El 24 d'abril, els Mossos detenen un veí de Valls que havia matat una prostituta a ganivetades a casa seva. L'home va acudir de matinada a comissaria per confessar el crim. Només quatre dies més tard, Tarragona es veu sacsejada pel crim d'una psicòloga al replà de casa seva. El seu presumpte assassí resulta ser un lladre que l'hauria escollit a l'atzar per robar-li diners. En ple estiu, el 24 d'agost, els Mossos arresten un home per la mort d'una noia en un pis de Salou. La jove apareix nua i amb les mans lligades sobre un matalàs. El 18 de desembre, un home s'entrega als Mossos i confessa que ha matat la seva parella al seu domicili de la Pobla de Mafumet (Tarragonès).

Minut de silenci a Tarragona per rebutjar la mort de la veïna de la Pobla de Mafumet Foto: @esquerratgn
Adéu al Saloufest, després de 16 anys
L'empresa promotora del Saloufest, I Love Tour, va confirmar a principis d'octubre que no tornaria a celebrar més edicions d'aquest polèmic festival que combina esports i oci nocturn. La companyia va justificar la decisió per les "pressions" fetes tant per part de l'Ajuntament de Salou com per la Generalitat en els darrers dos anys. Després de setze anys, els darrers carregats de polèmica per la imatge que es donava d'estudiants universitaris disfressats i borratxos pels carrers, establiments i hotels de Salou, aquest 2016 ha estat l'últim per Saloufest. Ajuntaments, Generalitat, veïns i sector hoteler van valorar satisfactòriament l'anunci de la promotora.
Torxes
El 23 de maig les columnes de fum negre que desprenen dues torxes del complex petroquímic de Tarragona posen en alerta centenars de tarragonins. L'estampa surt de l'habitual per les dimensions i negror de les fumeres, visibles a més de 30 quilòmetres de distància. El telèfon 112 d'emergències és desbordat amb més d'un centenar de trucades. Protecció Civil i Repsol fan una crida a la calma, confirmen que el fum no és tòxic i que la situació està sota control. La companyia petroliera ho atribueix a una "incidència menor" per la crema controlada d'un excedent de producció, concretament etilè, a les torxes de seguretat de la refineria. El problema prové del sistema d'aire comprimit que gestiona diferents processos productius. Això causa una aturada sobtada de les dues plantes i les torxes comencen a cremar el producte en procés. L'episodi s'allarga unes hores, però les queixes d'entitats i societat civil duren dies i setmanes.
Tocant el cel: un Concurs de Castells que bat tots els rècords
La temporada castellera porta una embranzida que no sembla tenir límit i el Concurs de Castells de Tarragona, que té lloc el primer cap de setmana d'octubre dels anys parells, bat tots els rècords. L'expectació és màxima i les entrades, que es posen a la venda al juliol, s'esgoten en 6 minuts. En una edició amb el màxim nombre de colles -un total de 45-, l'antiga plaça de braus viu el concurs amb més nivell de la història. Els Castellers de Vilafranca tornen a aconseguir el títol de la gran cita castellera biennal, per vuitena vegada consecutiva. Dos castells de deu pisos i un dos de vuit sense folre donen el màxim guardó casteller als verds, que lluiten frec a frec amb la Colla Vella de Valls. Els rosats batallen fins a l'últim alè provant en dues ocasions el tres de nou sense folre. Un altre al·licient del concurs és la participació per primer cop d'una colla estrangera. Els Xiquets d'Hangzhou, de la Xina, s'estrenen amb un castell de nou pisos.

Els Castellers de Vilafranca guanyen un Concurs emocionant fins l'últim segon. Foto: Júlia Abelló
Perseverança per reclamar millores en la mobilitat
Ajuntament i veïns de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona han perseverat en reclamar la gratuïtat de l'AP-7 per reduir la sinistralitat i la saturació de l'N-340. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, revelava durant l'estiu que el Ministeri de Foment estaria disposat a bonificar un 50% el preu del peatge als transportistes que utilitzin l'autopista. Els alcaldes, però, ho rebutgen. Mesos després, el territori s'enervava quan el Secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, s'excusava de la manca d'actuació per millorar la seguretat a l'N-340, eludint responsabilitats i senyalant que és la Generalitat qui té competències en l'àmbit del trànsit per decidir treure els camions de l'N-340. Mentrestant, a la costa del Baix Penedès, els veïns i ajuntaments també han iniciat una rebel·lió contra els preus de la C-32, convocant diversos talls de carretera per exigir l'aixecament dels peatges.