La secció 4a de l'Audiència de Tarragona ha rebaixat la condemna a l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, pel cas de les guinguetes. El jutjat ha estimat parcialment el recursd'apel·lació presentat per Masagué a la sentència del 2020 redactada pel jutjat penal número 2 de Tarragona i li rebaixa la pena pel delicte de frau a l'administració de dos anys de presó i vuitd'inhabilitació a quatre mesos i mig de presó i tresd'inhabilitació; i pel delicte continuat de prevaricació de nou anys d'inhabilitació a dos anys i mig. Els magistrats han aplicat com a atenuant les dilacions indegudes. En la sentència també es rebaixen les penes als altres dos condemnats, l'exregidor de Platges, Pere Font, i a Gerard Montserrat, militant de CDC.
En la sentència de l'Audiència, els magistrats donen per bons els arguments utilitzats pel jutjat d'instància pel que fa a l'anàlisi dels fets i consideren que "fa una valoració raonada i raonable de les proves practicades", així com de les conclusions que el porten a estimar una condemna pels tres encausats.
Rebaixa substancial de les penes
Tot i això, estimaparcialment els recursos. L'Audiència afirma que les penes s'han de rebaixar per dilacions indegudes "en dos graus, atenent l'excessiu temps transcorregut des de la data de l'inici dels fets". Els jutges recorden que "la tramitació del procés s'ha prolongat durant més de deuanys", ja que es va iniciar el 2013 i la sentència no es va publicar fins el 2020. Uns retards "no imputables als acusats".
Així, a l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, la pena pel delicte de frau a l'administració se li rebaixa fins als quatremesos i mig de presó i tresd'inhabilitació; i pel delicte continuat de prevaricació a dos anys i mig. A PereFont, pel delicte de frau a l'administració, la condemna final és de tres mesos i mig de presó i dos anys i tres mesos d'inhabilitació; i dos anys més d'inhabilitació per prevaricació -inicialment eren un any i mig de presó i quinze d'inhabilitació per frau a l'administració en concurs medial amb un delicte de prevaricació administrativa-.
Finalment, per a Gerard Montserrat la condemna és de quatre mesos i mig de presó i vuit mesos d'inhabilitació per frau a l'administració; d'un any i mig d'inhabilitació pel delicte continuat de prevaricació i vuit mesos d'inhabilitació per demanarsubvencions -inicialment se li havien imposat dos anys de presó, tres anys i mig d'inhabilitació per obtenir subvencions i sis anys d'inhabilitació per exercici de càrrec públic per un delicte continuat de frau a l'administració amb concurs medial amb un delicte de prevaricació administrativa-.
Amb tot, es manté la indemnització de 30.212 euros que els tres condemnats hauran d'abonar a l'Ajuntament de Torredembarra i la nul·litat de ple dret del contracte d'arrendament del subministrament, instal·lació i desinstal·lació de tres xiringuitos per al servei de bar a les platges de Torredembarra de data 29 de març de 2012. També cal remarcar que en la sentència de l'any 2020 ja s'havia tingut en compte l'atenuant de dilacions indegudes.
El 'cas Torredembarra'
Els fets s'emmarquen en la peça separada número 4 del 'casTorredembarra', l'origen del 'cas 3%' de presumpte finançamentirregular de CDC. El jutjat penal va considerar provat que Masagué i Font van adjudicar "a dit" les guinguetes de la platja a Gerard Montserrat, militant del seu mateix partit (CDC).
Segons la sentència, tots tres es van posar d'acord per fer una adjudicaciódirecta "sota la simulació" d'un procedimentnegociat sense publicitat, amb "la intencionalitat de beneficiar el company de partit per pur clientelismepolític".