Reclamen un estudi per retirar l'estructura metàl·lica del teatre romà

La CUP considera que l'Ajuntament va tenir una "actitud passiva i negligent" davant l'actuació que va fer la Generalitat en aquest monument

Publicat el 20 de març de 2019 a les 13:17
El grup municipal de la CUP reclama que es faci un estudi sobre la viabilitat de la retirada de l'estructura metàl·lica del teatre romà. Eva Miguel, membre de l'assemblea local i doctora en arqueologia, considera que "és una vergonya que s'imposin grans projectes dirigits per arquitectes sense treballar en consonància amb especialistes que treballem en patrimoni". En aquest sentit, afegeix que "a vegades es vol més l'obra arquitectònica i es museïtzin els espais per a contemplar aquestes obres en detriment del patrimoni arqueològic".

Miguel també recorda a la Generalitat i a l'Ajuntament, que "si vols museïtzar un jaciment, primer l'has d'excavar per saber què tens i despès decidir què vols exposar, on vols intervenir i quines parts vols refer". En el cas del teatre romà, "el problema és que s'ha fet una actuació tenint en compte l'obra arquitectònica i el projecte pivota sobre aquesta obra i no hauria de ser així, ja que tampoc ajuda a entendre les restes" i a més, "va en contra de la conservació".

L'arqueòloga, molt crítica amb la intervenció que va costar més de 750.000 euros, afirma que "és una mena d'escultura, que es podria treure i posar-la en una rotonda".

Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha manifestat que aquesta intervenció es va fer d'esquena a l'Ajuntament, ja que va ser obra de la Generalitat. Ara bé, pels cupaires això no és excusa, ja que "això és una de les conseqüències de no acomplir a una de les clàusules contractuals que va determinar la UNESCO quan va atorgar el reconeixement de Tarragona com a patrimoni de la Humanitat". Aquesta clàusula, segons Estrada, era "la creació d'un consorci amb tots els agents i actors implicats en el patrimoni de la ciutat per tal de garantir una correcta gestió i coordinació i això no s'ha complert".
 

Jaume López, Eva Miguel i Laia Estrada, davant del teatre romà de Tarragona Foto: Jonathan Oca


"Actitud passiva i negligent" per part de l'Ajuntament 

Des de la CUP reclamen que el govern de Ballesteros creï aquest consorci abans que s'acabi el seu mandat i denúncia "l'actitud passiva i negligent" del que es va fer al teatre romà. Estrada manifesta que és una obra "imposada però tenia l'oportunitat de denunciar-ho a l'Icomos". Sobre això, Miguel ha afegit que el govern municipal tenia prou arguments per poder demanar una revisió del projecte, ja que els tècnics municipals de patrimoni històric "van redactar un informe l'any 2016, en el qual es demanava una revisió en profunditat del projecte i no s'entén perquè no es va utilitzar aquesta arma per part de l'ajuntament".

Per tot plegat, reclamen a la Generalitat que encarregui de forma "immediata" un estudi sobre la viabilitat de la retirada de l'estructura metàl·lica del teatre romà i que el faci el Centre de Restauració de Béns Mobles, que depèn de la mateixa Generalitat.

La formació anticapitalista ha portat a terme una acció de denúncia arreu de la ciutat i ha penjat cartells a diferents monuments i espais patrimonials on es pot llegir "Patrimoni en perill".



Presentació de la intervenció

El 18 d'abril del 2018, Jusèp Boya, director general de Patrimoni Cultural, va presentar les obres fetes en la primera fase del projecte de posada en valor del teatre romà de Tarragona i va afirmar que el recinte patrimonial es convertiria en un parc arqueològic.

Boya va destacar que en la primera fase es van centrar en la zona de la càvea i de la graderia i en la creació de l'estructura metàl·lica que hauria de facilitar al visitant poder fer-se una idea de com era l'edifici fa milers d'anys. El representant de la Generalitat va titllar l'actuació de la primera fase com a "valenta", ja que havia rebut crítiques de molts sectors. La primera fase té un import de 750.879 euros, que van a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat (553.478,47 euros) i de l'1% cultural del Ministeri de Foment (197.400,50 euros).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ImP6yeTgNq4[/youtube]